За и против силажирането

 • S
  Скъпи колеги,в началото на 2013 година ще закупя малко стадо от крави от млечни породи(спрял съм се на Американското кафяво говедо). Искам да осигуря на животинките(които много обичам) оптимални условия на съществуване. В основата на това стои правилното хранене на животните. Прочетох хиляди страници литература.В плана ми влиза осигуряването на необходимата храна-чрез производство(не искам да копувам мухлясалото сено и слама на-без да ми се сарди никой). Та вапроса ми е сварзан сас сахранението на продукцията(люцерна,тревно сено и царевични остатъци)-кой е най-подходящият начин за сахренение от гледна точка на запазване на качествата на храната - силажиране(сенажиране) или балирането(без оглед на материалната страна-интересува ме единствено запазване качеството на храните). Благодаря на всички предварително и не ме изяждайте с парцалите за мен подготовката е най-важното нещо в един процес..
 • F
  Колега, няма да ти отговарям на личното понеже виждам, че вече са ти отговорили и то добре. Накратко: основните дажби са сенаж и/или силаж и концентриран фураж, задължително по малко люцерна и/или слама (за набавяне на сурови влакни ни). Тая снимка с фолираните бали която си постнал е технология не за запазване от намокряне, а технология за производство на сенаж. Люцерната/сеното се коси, оставя се да завехне и след това се балира (докато е все още мокро) след това балата веднага се фолира (херметично с произведеното за целта фолио) и се оставя без да се нарушава цялостта на обвивката. В балата се създава анаеробна среда и започва ферментацията. Предимствата на технологията са: Бърз и лесен начин за производство на сенаж. Отсъства нуждата от яма и газене. Няма загуби от ямата. Използваш една бала, като я свършиш отваряш втора. Много високо качество на сенажа. Тая година ще пробвам да направя така и силаж (след като предварително насека царевицата на нивата и след това я балирам). http://www.youtube.com/watch?v=IYZO8msrPKg&feature=related Ето го и нагледно... машината мечта Колега, за да ти станат съвсем ясни нещата прочети конкретна литература: Хранене на лактиращи крави, хранене на приживни животни или други. Ако нямаш и неможеш да намериш мога да ти сканирам няколко страници с основните работи. След като прочетеш ще ти стане ясно защо се храни основно силаж, може ли да се замени силажа само със сухи груби фуражи? Ако храним силажи или сенажи трябва ли задължително да се дава и люцерна сено или слама и защо? Защо сламата се дава на воля (като се смила и се добавя в силажа (сенажа) заедно с концентрирания фураж? и други основни и изключително важни въпроси при храненето на кравите. Запомни, че трябва дажбата на кравите да е ВИНАГИ балансирана от момента на отелването до присушителния период. Изключително важно е и от основно значение за лактацията е добавянето на калций и фосфор ( под формата на креда и пепел от изгорена дървесина или просто готов продукт калциев дифосфат). Когато започне лактацията кравата отделя голямо количество калций и фосфор в млякото, в продължение на времето запасите се изчерпват и затова повечето фермери доят голяма млечност първите месец-два а след това кравата въпреки, че яде започва да отслабва- това се дължи на липсата на минерални вещества и витамини. След това следва многократно разгонване проблеми с заплождането и тн и тн...
 • A
  За сега няма по добро измислено от силаж и сенаж за това действай
 • I
  http://fermer.bg/forum_topic/21955/1/1/kyde-se-prodava-silaj-za-pileta-i-kakva-e-cenata-mu.html
 • 4
  Ами Жерсаци що не си вземеш. В родопите е пълно с жерсета а там е доста тежко както казваш. Скоро време скъпото мляко ще бъде това с висока масленост и протеин , мандражиите взеха да се усещат и за вода вече няма да се плаща.
 • S
  При мене е като в дивия запад [:slap:]
 • S
  Тая година люцерната ще отиде на бали във фолио, а есента царевицата ще я силажирам-натам вървят нещата за да може пролетта на 2013 като взема животинките да имат добра храна. Относно купуването на храна - сам твърдо против предпочитам да знам какво давам на животинките.Като дойде време за силажирането ще взема 1 дамаджанка гроздова ракийка, ще пекна 1 прасенце и все си мисля, че ще се намери кой да ми покаже как да си силажирам царевицата А стадото ще е малко защото не мога да си позволя на този етап да купя повече от 10-12 породисти заплодени юници(незнам дали споменах насочил сам се кам Американско кафяво говедо) с оглед на климатичните особености, приспособимостта и т.н.
 • I
  Не мога да ти дам съвет, тъй като не разбирам от животни, но имай впредвид, че силажните ями са източник не само на ценен фураж, но и на безплатна топлина за отопление на сгради в рамките на няколко месеца. Има разработени технологии за ползването на топлината от ферментацията на силажа. Температурата е доста висока.
 • D
  Колега имаш ли начин силажирай.Аз от 92 год съм в лайната и не съм пропуснал година без да съм правил сенаж и силаж.Първия откос люцерна задължително в ямата като на 1 тон маса хвърлям 20-30кг царевична или пшенична ярма за по добра ферментация и газене на силажа това му е майката.Плюсовете- не се съобразяваш с времето/ако косиш и балираш трябва да изсъхне а за първи откос е нужно по вече време и времето е по променливо/-силажираш по рано има по вече влага стърнището се възтановява по бързо и по рано косиш втори откос-не се разправяш с товарене , разтоварване,трупане и т.н.Аз точно така правя,ямата ми е траншея с укрепени стени,преди да започна да сипвам я обличам отдолу и от страни с найлон сипвам хвърлям ярма и газя.След това я завивам отгоре с найлон и слама за да не изгори найлона от слънцето.Царевицата я силажирам в млечно восъчно зрялост-махам сламата и найлона сипвам върху люцерната газя ,сипвам газя накрая поливам с един спартак вода и газя докато така се огази че с леката кола се качвам отгоре.След това завивам с найлона и сламата и на 1.12 започвам да храня.
 • M
  Колега казваш малко стадо!Техника,яма за силажа,това е сериозна инвестиция.Не е ли по добре да купуваш готов.Има колеги които правят и продават качествен силаж.
 • K
  Това което показваш е един от най-добрите начини за съхранение на фуражите,по този начин няма да имаш никакви проблеми с мухал или намокрено. Царевичният силаж както си гледал и си чел ще можеш да го правиш,има тънки моменти в приготвянето,но почти всеки който е правил може да ти ти каже. Относно годноста така го кажем,силажът без проблеми издържа година,като направиж август-септенври до другата година по същото време, ако имаш достатъчно количество ,можеш да го ползваш,естесвтено че има и загуби. Може и сигорно повече от година да издрържа,но лично аз за година каквото направя го изхранвам. Съвет внимавай с добавките за силажа,че има големи гадове които продават буклуци.
 • S
  Относно царевичния силаж-гледал сам стотици клипчета в нета как се прави, добавките кам него да не мухлясва и т.н. начина на утапкване и покриване. Останах с впечатлението, че силажирането(както пише по дебелите книги) ще се осъществи в края август, началото на септември. На практика до кога този силаж ще е годен за използване ( какав е животът му). Във всички хранителни режими той е застъпен - има ли някаква алтернатива за заместването му,която практиката да защити ?
 • S
  Благодарч колега!Идеята за балите сено и люцерна ми е на картинката(или поне нещо подобно).Мисля, че така пакетирани ще намирам това, което сам оставил при отварянето.Относно техниката мисля парвоначално да механизирам процесите на 60-70% и да се усабършенствам.
 • K
  Колега при липса на сеновал където да съхраняваш сухите фуражи(балите слама,сено,люцерна)ще исхърлиш доста храна,а тази която се запази няма да е в състоянието в което си я балирал,иначе качествено сено и бали люцерна които не са само клечки,а имат листа са един от най-добрите фуражи за млечни крави. Сенажи и силажи също са добри фуражи стига да се приготвени добре,но при тях е нужна повече техника за храненето им,ако ще исползваш само ръчен труд,доста ще ти е трудно За формирането на максималният млеконадои на ден,трябва да спазвваж хранителните дажби,които вкючват люцерна,царевичен силаж,концетриран фураж и др,демек ако искаж животните да са добре и да си показават пълният потенциал трябва да правиж и бали и силажи и пр. Не е грешка да ги храниш само с бали люцерна. Много относително да се каже как примерно люцерната запазва повечето си хранителни качества на бали или на сенаж,ако и двете са правят добре са почти идентични.Сенаж от люцерна съм правил ама за по бърза консумация,по добър е от балите ама не става само с него.
 • S
  Цялостната картина я схващам въпроса ми беше при какво съхранение фуражите запазват най-високи хранителни показатели. Дали люцерната ще е по-пълноценна при сенажиране или при сушене - какво показва практиката аз на теория сам запознат
 • M
  Колега,това са различни видове фураж(зелени,сочни и груби)и всеки има различно въздействие върху организма образно казано.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

P

Нов животновъд

Здравейте на всички нов съм в агри. Бг и като цяло съм нов във животновъдството взех си дв...

100 0
P

Отглеждане в обор мнения

Здравейте,моля за вашите съвети. Имам 7дка от които 3,5 ще правя помощно стопанство. Въпро...

303 0
E

Разпределение на пасища

Относно разпределението на пасища,как се разпределя за стопанската година?За стопанската 2...

77 0
A

Стопанска година 20/21г

solun1: На 30.09.2021 г. е края й. Новата започва от 01.10.2021 г.

204 2
N

Централен млекопровод

Здравейте колеги искам да си поставя централен млекопровод. Да ми предложите фирми за монт...

156 0