въпрос относно овцевъдство от начинаещ

 • P
  Здравейте животновъди!Свалям шапка на всички вас,които въпреки кризата и несгодите,продължавате да работите по това направление!\r\nВъпроса ми е следния:\r\nИма ли възможност овцете да се гледат само оборно/при наличие на достатъчно място за разходка/и да се хранят предимно с зелени фуражи целогодишно?Мисълта ми е,че при положение ,че имам вариант за зелен фураж 365 дни в годината,мога ли да ги храня предимно с него?\r\nВъзможно ли е да се закупят агнета от подходяща порода,които да се угоят скоростно и да се реализират на по-късен етап?Или да се закупят овце,чиито агнета не се отбиват до последно и след това се продават?Не съм наясно дали е възможно храненето на овце/или агнета/само с зелени фуражи собствено производство.Имам и 70 дка. земя,така че мога да помисля и за люцерна,житни добавки и сено.Споделете и за козичките и теленцата също.\r\nБлагодаря на отзовалите се.
 • A
  До полицая това което мислиш е напълно възможно действай
 • S
  Колега не се сърди че хората се чудят какво точно искаш да правиш.Искаш да гледаш овцете така както гледаха крави в ТКЗСтата.Слагаш храна в обора и после на площадката дасе разтъпчат.Обаче как ги хранат никой не им бере трева щото няма такава възможност хранят се със силаж или фуражната кухня мели сено или слама и меша със смеска и им залагат в яслите. Ти може да си гледаш овцете по този начин но как ще ги храниш.Трева или люцерна да береш или косиш и да им даваш ше се утрепаш от работа.А ако е дъждовно как ше ги храниш.Ако ги храниш цяла година затворени със сено а не може да не им даваш и зърно.Става но ако имаш две овце за домашни любимци.Ако са сто както искаш ти ще получиш огромен разход на фураж който не можеш да покриеш от приходи.По добре да продадеш сеното отколкото да го изядат овцете и като продадеш агнетата да не може да си покриеш разходите. Разбра ли защо не може да се хранят овцете със зелено просто е невъзможно да косиш и да им носиш всеки ден затова всеки животновъд гледа да използва максимално пашата храна дадена от Гопода ни си орал ни копал.Еле па месодайни както ти искаш.Виж по света че месодайните са почти целогодишно по пасищата. Това къде си го замислил го има в Гърция тук там но за овце за мляко.Но гледат високомлечни овце и млекото им е евро литъра и лапат и още кой знае какви субсидии.Та те може да си позволят да хранат на ясла и то яка храна а не зелена трева.Поздрави и не се засягай
 • P
  До damian_71 Благодаря на всички ,които ми отговориха,но доводите им не могат да ме оборят напълно,затова не се съгласявам напълно с тях и държа на своето.Туршия не прави шия,но за месоядните...както и да е. От по-горните постове оставам с впечатлението,че не сте ме разбрали правилно/или аз не съм се изказал както трябва/.Въпросите,чийто отговори търсех,породиха у вас насмешка и ирония.Този форум не е ли създаден именно за такъв род въпроси,където в спора би трябвало да се роди истината.Вместо да пишете за "билетчета",хомо сапиенс,туршия и т.н.,трябваше да кажете,че това итова не се получава,защото така и така... Преди да пиша тук съм прочел много писания по нета,но когато реших да задам няколко въпроса, се оказва че е било по-добре да не питам. Извинете ме ако съм ви отегчил. Успешен бизнес на всички.
 • D
  Колега пишеш че си начинаещ и искаш съвет а дотук не си съгласен с нито един съвет от колегите с опит и държиш на своето.Аз от 1992 г се белосвам с животни и няма да се мъча да те разубеждавам но ще ти кажа само едно -ТРУШИЯ НЕ ПРАВИ ШИЯ БРАТ.
 • B
  policaiche, Mоят съвет е да опиташ с по-малка бройка за да не рискуваш толкоз много средства - да речем около 20 с 1 коч, и след известно време като видиш резултатите - те сами ще ти подсказват какво е по добре да правиш и за тях, и за себе си .Няма по добър учител от практиката !!!
 • P
  Благодаря на всички отзовали се. Както писа mmkas,от време оно така се отглеждат овцете. Точно заради това, може би е на това дередже животновъдството ни.Защо са ви толкова закърнели вижданията и не смеете да погледнете напред?Изкарва овчаря стадото по кърищата,ден след ден,и стопаните си мислят,че са на далавера от пасищата.А всъщност овцете горките не могат да набавят и половината от нужното им.Относно добрия имунитет никъде не съм писал,че овцата няма да бъде на слънце и въздух,а само че не мисля да блъска по баирите и цял ден да пасе трева,която е на 10% питателна.Вместо това ще си се разхожда в двора и ще й подавам пълноценна и разнообразна храна.
 • M
  Oборно отглеждане с двор за разходка, ами колега отговора е НЕ. Виж, ако ще гледаш зайци да. То невъжможни неща няма, обаче какъв е смисъла. Говориш за имунитет. Овца, която не е на свободна паша, на слънце, на въздух не чакай добър имунитет. Освен това твоя начин на отглеждане въобще не е природосъобразен.Щом имаш 70 декара използувай ги за паша и за свободно отглеждане. Овцете се отглеждат така вече 40 000 години от Хомо сапиенс.
 • P
  Благодаря ти за отговора. Но,бих поспорил с теб много,относно начина на хранене и вкуса на месото.После, много лесно едно породисто животно хранено с каквото ти падне вече не прилича на такова,и трето,при едно чеверме например, къде го виждаш готвача като важен фактор? И най-накрая въобще не става дума за обработка на декари и т.н.Зеления фураж ще си го осигурявам на цени по-добри от концентрата.Идеята ми не е да правя чудеса от невъзможни ситуации,а да разбера при интензивно отглеждане без паша,без доене,без отбиване,обор и двор за разходка,предимно зелени фуражи през цялата година,сено,люцерна,сол,и т.н., дали е възможно да бъдат гледани овцете?
 • I
  Това, което мислиш няма как да стане по географски причини - тука със зелени фуражи може да храниш няколко месеца. Преживните животни исторически за живеели едно стадо на половин планина и възпроизводството им е било 2 оцелели от двама родители за 5-6 раждания. Ние не ги отглеждаме за да ги показваме срещу билетче, а за да изхранят освен себе си и 2 малки през живота си и нас, търговците, ветеринарите и данъчните, което веднага изключва отглеждането им като в природата. Това е теорична постановка, която изключва "природосъобразното отглеждане" при каквито и да е животни, от които се търси печалба. Освен това овцете при избор не рупат плява, а смески. Най-накрая концетратът за единица хранителна стойност е много по-евтин от зеленото. Пример - 1 декар ще ти даде от царевица 1000 кръмни единици, от люцерна - 600-800, от обикновенна ливада 100 - 200. Една КЕ от царевица струва 25 ст., от люцерново сено 40-50, от планинско 50-60 ст. Ако отглеждаш млечни овце, което не препоръчвам, ти трябва сериозна храна в продъбжение на 7 месеца, при месните - 4 месеца, другото време може със зелено, после сено и други подобни пълнежи, но и малко ярма, която е икономически по-изгодна. Вкусовите качества на месото се определят само от три фактора: 1. съхраняването на трупа(прясно, завехнало, замразено и т.н.); 2. готвача и 3.породата. Начинът на хранене не се отразява на вкуса.
 • B
  Скоростно само с зелени фуражи не знам до къде ще постигнеш целта си За дохранването говоря и за майката и за агнето - да речем сутрин залагаш на майките които са с агнета зобец, и заделяш през тва време агнетата(говоря за след 20 ден от агненето ) в отделна кошарка и те да си хапват на спокойствие да кажем за около 1 час докато стане време за паша .Хем и майките през тва време да понадоят малко .
 • P
  Благодаря ти за мнението. Наясно съм с това,което пишеш/до някъде/. Ще бъда максимално искрен. Да кажем,че обора,който визирам се състои не само от постройката,а и от двор за разходка,където те ще бъдат хранени с зелени фуражи/вместо да са на паша/.Целта ми е да постигна естествено отглеждане предимно от зелените фуражи,защото мисля си,че в природата концентрираните фуражи не са налични.После има и нещо друго,за което ако мислиш,че не съм прав,моля поправи ме: преживните животни не са ли създадени за паша,без зърно,царевица,добавки и т.н.Наскоро гледах един филм-Храна оод,в който онагледиха проблемите от угояването на преживни с царевица-проблеми с храносмилането и доста бактерии. От гледна точка на бизнеса-разбирам всички,които се опитват да изкарат нещо в тази страна-страната на чудесата.Но здравословно ли е произведеното?
 • I
  Овцата е единственото животно, което не се отглежда оборно. Те спят в обори, не живеят там. Това е така заради самата им природа, проблеми с болести и копита. Интензивно се отглеждат почти изключително месни породи, като има помещение (обор), навеси, най-често асфалтови площадки, които не са малки, и към всичко това земя според животните, най-добре разделена на отделни парцели с електро-пастири, където животните да се извеждат и пасат. Те се правят и използват така, че да се избегне разрушаването на чима. Преживните животни се хранят със зелено за да им работи търбуха, иначе продукция дават от концетрат. При месодайните силен фураж се дава докато агнетата бозаят и преди заплождане, после колкото да не отслабнат под нормите.
 • P
  до big_death Благодаря ти за отговора,но ако прочетеш първият ми пост,ще видиш,че това са два въпроса.Единия е за скоростно угояване с зелени фуражи,а втория е без да се отбиват до последно и след това да се хранят с тези фуражи.Ти кое визираш,че трябва да се подхранва за да не стане на цигулка-агнето или майката?
 • B
  За агнетата ти говоря за суха храна , защото останах с мисълта че ще ги огояваш и за продан , но ако си решил да ходи с майката докато тя го отбие, тва ще рече че то ще стане поне на 3 месеца , и ако не я дохранваш ще стане на "цигулка"-това имах в предвид! Иначе аз почти целогодишно имам агнета и тия летните , като направят 10-15 дена в обора с майката , и после айде да ходят на къра ! Слагам им инжективно селед да не се схванат и така !Успех! Ако има друго нещо което да не ти е ясно - питай !
 • P
  Абе аз лесно ще започна ,но нали затова е този форум,тук се обръщаш към хора-практици,които са в нещата. Аз преди да пиша тук съм изчел всичко в нета,но едно е да е написано,друго е да си го изживял.И точно поради тази причина си мислех,че ще намеря някой,който да ме светне.Далеч съм от мисълта,че ще откривам тепърва топлата вода,но ако можех да намеря интересуващата ме информация,нямаше да питам тук.Аз съм сигурен,че много от хората пишещи в този форум,се дразнят от елементарни въпроси,отговора на които може да бъде намерен в Гугъл.Аз също се дразня,и затова питам само за неща,които не намирам. Благодаря. Успех и на теб.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Агнета 2020

Питайте управниците ни тази година като нямаше внос на агнешко стигнаха ли родните агнета...

163 0

Агнешки кожи

Колеги някой знае ли къде купуват агнешки кожи и ако някой купува да се свърже с мен 08763...

177 0

Овце без мляко

Здравейте, колеги имам следния проблем Овцата се агни има направен съд ,но няма никакво...

293 0

1 био ЖЕ

Агри.БГ: Здравейте, Няма промени в пресмятането (поне към момента не са упоменати). Съгласно § 2з...

126 1

Българска порода за месо

Здравейте фермери пиша ви защото имам един въпрос на който не мога да си дам отговор а и...

456 0