Кравите ми падат.Някой ползвал ли е Trisan?

 • K
  В края на зимата кравите ми започнаха да падат.От 10 години ги гледаме по един и същ начин такова нещо не е било.Имам предвид,че са свободно пуснати,телетата си сучат,не доим и ги храним с ливадно сено.Концентриран фураж не са виждали никога.На много хора това ще се стори нереално,но наистина е така.Моля,ако някой е ползвал енергийната добавка Trisan да каже има ли ефект.Приемам всякакви съвети,само не ми казвайте:Като не ги храниш е така.
 • M
  Охоооо Мирчев, не е лошо снега, и аз съм се запасил със сено за до края на април /никога не е излишно/, фураж им копувам регулярно след голямата покупка наесен. Как е при теб стадото, онзи ден ти званях че имаше малко зор, но нещата се оправиха. Ако имаш време дрънни една шаиба.
 • W
  по дивите балкани така ги гледат!отварят сутринта вратника бият по 1 тояга и каквото стане! балканджийска му работа!
 • M
  Оооо,Светльо,за зимата не бери грижа като гледам ако така вали до обяд пак ще трябва да отриваме с техниката.Не двадесет,при нас два месеца още животните сигурно ще са на ясла.Аз от край време запазвам най-доброто за Февруари,Март,че и Април. Витамини и микроелементи винаги сме влагали във фуражите-има ги и избора е голям,но трябва да се съставят дажби според ОТС.Така е и при животните отглеждани екстензивно.В случаят предполагам,че отглеждането и такова не е,но в крайна сметка,каквото и да им даде човека в този случай все ще им е от полза на животинките.
 • M
  Чакайте да уточним нещо. Без качествена и разнообразна храна нестава каквато и да е породата и направлението. Едва ли някой си оставя децата на хляб и вода зимата, пък като излезе зеленото им разнообразява диетата с киселец, коприва и спанак. Колкото и да е приспособена определена месна порода, то тя също има нужда от качествена храна. Дивите животни затова имат значително по къс живот, в случея домашните са дали своя максимум ако стадото не е подновявано и кравите са на десет години. За този период, при такова отглеждане те са се изплатили многократно, и е дошло време да се подменят и други да заемат мястото им по пътя към Голгота. Разни хора - разни идеали. Аз лично дори и муфлони да гледах не бих ги оставил само на сено и трева. Никой не се "нахвърля" срещу "колегата", недейте да отклонявате темата с тази насока. Нека да качи снимки на животните си в реално време и да се види на какво приличат, пък тогава да се коментира пак. Знам че всеки преценява по себе си, просто има хора които не са за стопани. И да , както писа един колега, нека зимата да продължи поне още 20 дни , това ще е естествения подбор на животновъдите в България. Не е толкова важна бройката а качеството.
 • N
  Колежката най добре да потърси професионална помощ.Зная как се отглеждат стадата месодайни говеда в Странджа.
 • K
  колега всеки един организам има нужда от определени калорй кравите даже и да не се доят имат нужда от концентриран фураж защото в тоя студ много енергия отива за поддържане на телесна температура и др. Жизнени функций да не говорим ако е телна и бозае теле
 • N
  Всички навързахте проблема с крави млечно направление.Тези хора най вероятно отглеждат Херефорд или Българско сиво.Много стопани отглеждат тези породи по подобен начин.Според мен проблемът е комплексен.
 • C
  koega vzimai merki 4e idva april nai opasnia mesec za kravite kolegite sa pravi i da ti kaja ima edna pogovorka gledai edno no go gledai kakto trebva
 • V
  Значи там е номера да развива човек местната порода, такава която се е доказала и устояла на даденостите! Високо продуктивните породи при слаба храна падат от гръб а запазват млеконадоя си колкото могат по дълго време, а нашите местни няма ли храна пада млякото на следващият ден , ама си пазят гърба и са здрави !Пасат като северни елени по южните петна в снега където се е показала тревата и не можеш да ги прибереш от водопой зимата!И това е не защото са гладни, на против спят в сено под краката им !Сено ги храня на корем, дневно 2 рула по 450 кг плюс слама на вън в двора ,тва е над тон дневно!Зазимих с 400 рула общо и са вече на привършване ама ще изкараме !!!
 • G
  Колегата ви обеснява че така ги гледа вече 10 год и нее имал проблем защо трябваше да мусе нахвърляте така.А относно кравите мисля че без доктор няма да стане и наи добре щее венозно с НОВАКОК животното приема минерали и витамини и става на 5 минута
 • M
  не се чуди че падат,при нас има едни калайджий през ден влечат мърша по трапищата(паднали от глад телета и крави), [:slap:] зимата била тежжа,и кое и беше тежкото 20 дена студ.дано още месец продължи та да се" оттърве" добитака от такива "фермери"
 • M
  имам 20 дойни крави, за година им приготвям 4000 бали лицерна,4000 бали слама.всичките балли са над 20 килограма.30 000 кг фураж. [:slap:] не знам други хора освен калайджий да държат добитака на фотосинтеза,но явно има [:slap:]
 • A
  Първо започни да даваш брашно, някакъв лек фураж, после калций, някакви добавки,
 • M
  При големи студове и потребностите на животните от храна - качествена(НЕ МИ СЕ ОБЯСНЯВА ЗАЩО-ИМА ЛИТЕРАТУРА)са по-големи,иначе резултата е такъв.Предишните години зимите бяха по-меки,лятото не толкова сухо и тревостоя по-добър и съответно в зимният период животните са влизали по-подготвени.Люцерна и фураж не икономисвам!
 • I
  Ако е от липса на храна кравите трябва да са слаби и досега да са пукнали. От студ понякога пада кръвното и това може да е причина. Щом досета не са падали може да се изключат заболяванията на вестибуларния апарат, но най-добре да извикаш ветеринар.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

P

Нов животновъд

Здравейте на всички нов съм в агри. Бг и като цяло съм нов във животновъдството взех си дв...

46 0
P

Отглеждане в обор мнения

Здравейте,моля за вашите съвети. Имам 7дка от които 3,5 ще правя помощно стопанство. Въпро...

296 0
E

Разпределение на пасища

Относно разпределението на пасища,как се разпределя за стопанската година?За стопанската 2...

74 0
A

Стопанска година 20/21г

solun1: На 30.09.2021 г. е края й. Новата започва от 01.10.2021 г.

204 2
N

Централен млекопровод

Здравейте колеги искам да си поставя централен млекопровод. Да ми предложите фирми за монт...

155 0