Запитване за цената на овцете

 • L
  Колеги как вървят цените на редовните(не бракувани)овцете в различните райони.
 • I
  Синтетичната признаха ли я за порода? На мене ми изглежда нещо от типа "научна селекция от народен тип, доразработена на място". Сърбите имат една "Мис овца", тяхна порода за месо, дето ако роди петзнаци може да са от пет различни породи.
 • L
  Благодаря Мирчев.За синтетичната популация,също не знам много.Зная само че и тя има вече две отродия.Ако може споделете повече и за сегашното и състояние.
 • M
  Лальо,за софийско е подходяща синтетичната популация.Не съм виждал по-добро и по-изравнено стадо в България от това в Царев Брод.В момента овце едва ли ще намериш и те няма да са под 250 лева,ако са читави.Частен стопанин също няма да ти продаде най-доброто.Ако нямаш приятели от които да вземеш,по-добре недей!Свържи си се с институтите,дай повече пари,но си вземи животни от там-продават агнета.
 • L
  .
 • L
  И нещо важно. Благодаря на всеки който обсъжда темите човешки и цивилизовано. А на теб голяма смърт ще кажа,и на малкото пръстче не можеш да се хванеш на Иванов - човекът с когото постоянно се заяждаш.
 • N
  Какво ти е крив Лальо,с нещо засегнали те.Каква е тази ненавист и злост в темите.Всеки си има неговите въпроси и отговори.Оставете тези заяждания всички се печем на един огън.
 • I
  Месодайните се отглеждат лесно, защото имат 1 месец агнилна кампания, на 2 месеца са 25 кг. а на 2.5 стават 30 кг. и ги продаваш. След това имаш 1 месец случна и това е работата по тях. Останалите осем и половина месеца може да ги държиш на 20 декара асфалт с навеси, може на 80 -100 декара разделени на 4-5 парцела с електропастири. Отпадат 3/4 от болестите, няма стрес, няма нищо. Като останат без агнета овцете трябва да просъществуват до случната, а след нея до ягнилната. Не ги доиш и пасеш за да имаш купища проблеми и да ти трябва един овчар на 60-70 овце. Когато има достатъчно агнета колиш на ишлеме, 5-6 лв. на парче и даваш на магазини но те работят с 250-300 на сезон. Млечното се връзва на цена на млякото 1.60-1.80 или при породи дето дават над 200 литра мляко иначе е загуба на време и блъскане без смисъл.
 • L
  Абе аз какво ще взема и какво имам си е моя работа.Тебе нещо ако те дразни,не го чети и коментирай.Ти все твърдиш че ги разбираш много нещата, но често се показваш в друга светлина.Последната ти изява беше в темата ти за въртоглавата овца.Там смело описа на Мирчев,как не правиш елементарна разлика от хигиенна дейност и вътрешно обезпаразитяване и профилактика за зарани болести.Аз питам защото! 1.Винаги съм споделял че съм нов във бранша. 2.Това е форум,чийто предназначение е да се обсъждат подобни теми. 3.Който мисли че всичко знае и се дразни от мнението на другите,да не коментира.
 • B
  иванов, иваноооооооооооов- на гол тумбак чифте пищови !!!!! И на теб човек не мой да вярва !!!!Един път викаш че цена 5.5 е идеална па ся взе други сметки да смяташ - по 7 !!!Недей така - ставаш смешен !!! Кой е тоя дет ще брои за 30 кг шиле по 7 лв ???? освен ако не е велик ден ???? или евентуално за курбан !Не ставай смешен- ако намериш някой да ми ги купува на тая цена целогодишно ми се обади !!!!Тук някои влизат само да си начешат пръстите май !Вземи и гледай ти 500 броя с 2 човека да видим колко ще са ти огледани !!!!Пък тогава говори !!!Не се иска бройка а качествено гледане !!! Както казваше един колега че със 100 бройки изкарва повече приход от колкото с 200 !И е така - но ти понеже си практик и няма как да го знаеш тва и само ланкате глупости на търкалета !!!! И спрете с тия измислени теми бе - не виждате ли че нищо няма да вземе - такава искал, ама инаква , па тая порода ква била - па другата - Ай спрете се вече с глупостите !!
 • N
  В много ресторанти агнетата се предлагат само цели.Ако този кръчмар предлага това,няма как да купува мутони.
 • D
  Колега аз не съм маханаджия ям всичко особенно ако е раснало на кокал.Просто споделям мнението на собственика на заведението.и аз между другото останах озадачен но факта си е факт.
 • N
  Колега ти месо от Мутон Шароле пробвал ли си?
 • D
  На калем сметките стават бързо,обаче в действителност.......... Няма кланица да дава такава цена или ако има такава кажи коя е?Вярно че месодайното има по голям рандеман но ще ви споделя нещо от моя опит аз поддържам едно заведение с агнета пекат ги в пещ ,собственика идва и сам си ги избира аз му ги коля и му ги транжирам и знаете ли какво иска обикновенно агне.Аз му вдигнах цената и той отиде и започна да взема от съседното село мутончета .След второто агне дойде при мен да подновим алъш вериша на въпроса ми защо така отговорът бе клиентите не ги харесват.Аз му ги давам на 7лв с транжиранетоа колегата от съседното село на 6.
 • I
  Месодайните лесно стават няколкостотин, докато млечните са обречени. Месодайната се гледа лесно, тя се "изплаща" и от купен фураж, а пари се правят само с купен фураж, не с паша. На паша в България можеш да гледаш бройки колкото да платиш на овчарите и да остане малко за тебе, дакараш ли нещата да ти е на сметка купения фураж може да отглеждаш произволен брой животни и да печелиш много, затова е на тези породи им викат "бройлерни". Двама овчари с 4-5 кучета отглеждат без проблеми 500-600 бр. Трябват ти само още двама за 1-2 месеца около агнилната кампания и първия месец на агнетата. На третия ги отбиваш, овцете пресъхват и до следващата агнилна кампания нямаш грижи. 500 овце ще дадат 600-650 агнета или 20 тона месо на 7 лв.( 5.5-6.0 на кланница и 8-9 женски). Имаш общо 30 заплати по 1000 лв. с осигуровките или 30 хил., 90 тона приравнен към концетрат фураж по 40 ст. - 36 хил., ветеринария и друго по 15-20 лв. на овца още 10 хил. Други още 10 хил. и стават 86 хил. разноски, на 90 хил. да ги сложим пак остават 50 хил. без да знаеш къде се намира кошарата. В тази сметка всяко едно перо от разходите може да се намали чуствително, докато продажната цена да се увеличи, защото женските не са 7-8, а 9-10 лв. и мъжки месодайни без проблеми може да даваш на кланница и на 6.50 заради високия рандеман. Вземи от някой едно 30 кг. ил дьо франс и заколи едно твое от старозагорската и ще видиш, че франсето ще е около 19 кг. труп, а нашето 14 кг. Тука на нашите теоретици не им излиза сметката и бягат от месодайните, защото ги юркат по балканите за да пасат на аванта, а след това да ги дохранят със слама, ама не ставал Пък ако могат и накрая да ги доят малко. Не знам как не са се сетили да ги впрегнат и да орат.
 • L
  Иванов насочил съм се към млечното направление или по точно комбинирано. За месодайните къде им видя печалбата в България.Мутон Шароле наистина е аклиматизирано,видях го с очите си в Хасковско.Човека който ги отглежда дори е участник в този форум,но няма да споменавам име.Та и неговото мнение е че това направление се отглежда от стотици бройки иначе кяр няма. Аз поне не виждам смисъл да отглеждам чисто месодайна порода.От скоро имам старозагорски,за сега всичко е наред но е много рано да си вадя заключение за тях.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Земеделска земя и цената й

Здравейте, Решил съм да купя земеделска земя с инвестиционна цел - да я отдавам. Им...

235 0

коронавирусът и земеделието

Стефан: Какво правим със земеделските базари пазари и т.н.? ? Тази възможност за реализиране на пр...

371 5

Цена на лавандулата

Здравейте,колеги! Нека коментираме цената на лавандуловото масло за тази година.Някой от...

984 0

Ориентировъчна цена на лавандулово масло през 2016 г?

: Здравейте, Изкупувам лавандулово масло за износ. При интерес от ваша страна ще се радв...

1608 2