Внос на елитни породи овце

 • L
  Колеги кои фирми внасят породи като Лакон.Внасят ли постоянно,и от различни места.Можели да се разчита на такива фирми за периодичната подмяна на мъжки разплодници.И най-важното дали си струва да се насочваме към чистопородно отглеждане по такъв начин.
 • I
  Няма хубава млечна порода, защото овчето мляко няма цена. На 1,20 сметката не излиза, трябва да ти дават по над 200 л. за да вържеш нещо и то при ниски заплати. Търсете лесното, а лесното е само агнета за месо и без доене. Вземи си 30-40 женски агнета ил дьо франс или някоя местна порода дето дава повече агнета и направи ги 250-300 за един овчар без доене и хвърляй капа.
 • L
  Ако не те затруднява пиши на лични.Благодаря.
 • M
  Колега,от известно време избягвам да пиша във форума конкретни неща,още повече тази тема е дълга и изисква време,но все пак..Всяка една порода е създадена за определени условия при които разкрива генетичният си потенциал.За да се интродуцира на ново място се изискват куп неща,като климат,тревостой,фуражна база и още и още...В миналото са внасяни редица породи и резултатите от тяхното отглеждане са описани в съответните научни издания.Колкото и да се иска на някой да зачертне всичко от миналите 50 години,но ние имахме добри специалисти.Вземи,като начало един учебник-казва се "Овцевъдство с козевъдство" на авторски колектив под общата редакция на проф.Светозар Тянков.В него са описани много породи внасяни в България и причините поради които стадата са били в последствие ликвидирани.Има и редица научни публикации на чужди автори-следя Сърбия и Румъния,защото имат идентични условия и там също са описани тенхите проблеми при интродукцията.Като пример ще ти дам дори Македония.Техният институт в Куманово има голям опит с източнофризийската овца-при многократен внос в момента не е останало нито едно чистопородно животно-както и у нас На лични мога да ти напиша за мен какво е най-подходящо,но тук-не.
 • L
  Добре може би си прав, аз дори написах породи като ,не точно Лакон.Кои породи според теб са по удачни за нашите условия.
 • M
  За да внесеш един или два коча се иска специализиран транспорт и да имаш малко опит.Не знам обаче от къде си набихте в главите този лакон(извинявам се за израза).Продуктивните му показатели в крайна сметка не са нищо впечатляващо,но явно след хиоса сега е на мода у нас.Качиха няколко снимки и всички захапаха въдицата.Има къде по-добри породи,но ...дерзайте!

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Агнета 2020

Питайте управниците ни тази година като нямаше внос на агнешко стигнаха ли родните агнета...

163 0

Агнешки кожи

Колеги някой знае ли къде купуват агнешки кожи и ако някой купува да се свърже с мен 08763...

176 0

Овце без мляко

Здравейте, колеги имам следния проблем Овцата се агни има направен съд ,но няма никакво...

293 0

1 био ЖЕ

Агри.БГ: Здравейте, Няма промени в пресмятането (поне към момента не са упоменати). Съгласно § 2з...

126 1

Българска порода за месо

Здравейте фермери пиша ви защото имам един въпрос на който не мога да си дам отговор а и...

455 0