Изкуствано или естетствено хранене

 • G
  Колеги дайте съвет за хранене на многоплодните ярета? Със сухо мляко или с краве мляко? Ако някой има опит нека го сподели.
 • I
  Аз тази порода, Боер, не мога нещо да я разбера. Тук таме се появяват животински пирамиди - щрауси, охлюви, та и Боера ми е малко странен. Произвежда месо, което никой не търси, отделно минава за жилаво, от друга страна са много скъпи, та не знам каква е ползата от тях, освен да се продават малките на нови жилаещи да ги отглеждат. Според мен единственото им приложение е да се отглеждат вместо млечни овце. Тука има ли някой такива?
 • M
  Няма как да излязат сметките в това състояние на козевъдството в България.Пазар за ярешко има,в Европа,Азия,дори и тук в България,НО!Споменавате Швейцария,там освен техни те млечни породи се отглеждат и големи стада Боер,ЗАЩО ЛИ!
 • I
  Аз от теория много не разбирам, но при млечните породи се отбиват на 35-50 дни при 100 - 130 кг. разход на мляко, след което ги отглеждат. При ранно отбиване са на около 10 кг. със 60 - 70 лв. разход на мляко, след което стойността на килограм живо рязко пада. Всеки трябва да си направи сметката според пазара на мляко, ярешко за месо, ярешко за разплод и т.н.
 • V
  15год ги правя тези сметки Затова като се окозят в земята и на кучетата Оставил съм си само 10 мъжки за клане Работил съм и в козеферма в Швейцария и там с окозването идваше екарисажа и по направление Кой ти е казал че трябва да ги гледаш на който му се яде да си гледа
 • M
  Колега,при мен с яретата се занимава отделен работник.Пият си козе мляко,защото и без това няма кой да го изкупува,но при нужда сме хранили и с млекозаместител,но не от първата седмица.Яретата са в боксчета по 3 или 5-с такива кофи разполагам,като са на една възраст.При разстройство в млякото сме добавяли по малко разбито кисело мляко и профилактично на всяко животинче колимикс.НИКАКВА СМЪРТНОСТ
 • D
  Колеги Мирчев и Весо вярно е че трябва мерак и желание обаче като теглиш калема не излизат сметките бе хора.На 90 ден 18 кг по 3 лв/защото при нас на едро по голяма цена няма /са 54 лв .90 дни по 3 л мляко са 270 л по 50 ст/да не казвам по вече/ са 135лв .Дори и две да има са 108 лв , но през тези 3 месеца яде и зоб и люцерна и труд и т.н. Аз затова както съм казвал и преди това което не е женско или не става за тамазлък ножа е на кучетата ,годните в бокс и треперя над тях.Пробвах да ги гледам на биберон направих стойки за шишета за да не преяждат някой а други да остават гладни-резултата 50-60 на сто умрели от диария при положение че спазвам пропорциите на разреждане и температурата и тези които останаха живи не вървяха като тези дето са със майките.Всичко това е възможно когато са по малко бройки но 180-200 ярета хайде холан.И ако не можеш да ги продадеш по великден и георгьовден цяло лято ти се пречкат из краката и ти бъркат работата и те вкарват още по вече вътре.Затова по добре без тях.Искам обаче да подчертая че това е лично мое мнение и от опити разни съм стигнал до това решение което ме устройва.
 • T
  А твърдите биберони са сцепени на кръсче (отвора) разширяваш ли дупката на биберона?
 • M
  Вземаш бебешки силиконови биберони-от аптеката,но размера трябва да пасва на кофата.Те са по-меки и с тях приучваш малките.Оригиналните биберони за кофите-майки са твърди за първоначално.Макар,че на Аграта видях че се продават и меки биберони,но за тях трябва друга кофа-и нея продават,защото са по-тесни.
 • T
  Mирчев, има ли специални биберони за приучване към кофата майка. Нещо коментирахте за приучването което аз не успях с мойте агнета
 • S
  Имам опит и то не малък с храненето на ярета.Отгледах 2 женски ярета със краве мляко ,които сега вече са заплодени кози.1месец ги храних 3 пъти на ден по 300гр.като от 15 ден започнах да им слагам в млякото смески 1 чаена лъжичка..Постепенно им увеличих до 1 супена лъжица на хранене.През 2 месец ги хранех 2 пъти ,но по 500гр и 2 супени лъжици смески на хранене.Започнах да им слагам и сено(отава)Това продължи и през 3 месец,но вече бях започнала да им давам и клони от джанки ,но престояли 2 дни да се позасушат малко листата,но преди това винаги им давах сено.Когато направиха 3 месеца давах им само по 500гр-мляко на ден -вечер със смески,и ги пасях.Млякото им давах също с по 2 лъжици смески ,и постепенно ги научих да хапват и по 100-150 гр. жито но не на един път.До 5 месеци давах мляко.,защото бях решила да ги оставя за кози.Сега са прекрасни и са заплодени. Зависи дали ги оставяш за тамазлък или ще ги колиш.Ако е второто може и със сухо мляко.Комшийката така гледа 3 ярета-мъжки на които майката умря при раждането.По същия начин им дава млякото и те добре напредват .вече са на 45 дена.Това е от мен.Ти сам си прецени.
 • M
 • M
  Да на Веско технологията е също перфектна!!!
 • M
  Щом подсушиш ярето,или там колкото са доиш козата и коластрата,която трябва да е с температура 38 градуса наливаш в градуирано шише,така,че всяко козле да изпие до 80 гр.първият път. Биберонката трябва да е силиконова-от бебешките,защото тези които продават в комплект с кофите са твърди.Първият ден даваш на 4 часа по 80гр. коластра.Вторият ден пак на 4 часа вече по 100 грама.От третият ден вече отиват на кофата-майка,чиито биберони са силиконови-бебешки и започваш да храниш пак на 4 часа но увеличаваш всеки ден с 10 грама.И до седмица,след което преминавам към трикратно поене по около 250 гр.на яре.0т 15 дневна възраст давам три пъти по 350 гр.докато навършат два месеца,след което започвам да намалявам количеството с 50 гр.на седмица и на края на третият месец вече отбивам на пълно.Още след втората седмица залагам меко люцерново сено,което те пробват.Третата седмица ги приучваме да ближат смлян на най-ситно сито овес-може и трици.Температурата на млякото трябва през цялото време да е 38 градуса.Моята технология се различава,но не съществено с тази в литературата.Смъртност нямам.Когато яретата минат на кофа -майка ги делиш според възрастта в боксчета.Кофите може да са с 3 или 5 бозки-зависи и според бройката делиш.Много е важен периода докато привикнат.Трябва контрол кой-колко е изял и ако някой се мотае да му се помогне в началото,както и да се внимава някой лакомник да не избозае повече,защото може буквално да се пръсне.В интерес на истината не са много козарите,които успяват на 100% отгледат ярета по този начин,но причината е в липсата на желание,а предимствата са много.Няма мастити,няма врещене,няма нахапани вимета и т.н..
 • V
  3 ПЪТИ ПРЕЗ 8 ЧАСА ПО 700 ГР НА ЯРЕ ДРУГОТО ЗАВИСИ ОТ ГЛЕДАЧА ВСИЧКИ ЯРЕТА НА 90-Я ДЕН СА НАД 18 КГ
 • P
  въпросчетата ми се отнасят и до весо

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Колко мляко дава една коза като ббм

От известно време мисля дали да не си купя малко кози да спра да работя за хората а да раб...

151 0

Кaкви сa цените нa млякото в моментa и кои облaсти?

Здрaвейте колеги, кaкви сa цените нa суровото мляко и в кои облaсти, зa Ямбол и окръгa ?

438 0

Окозване

Здравко: Препоръчвам ти на 3-ия ден да започнеш да й даваш по-малко храна от обичайното. Нека това...

175 1

Печели ли се от кози

Kolega!: Колега, моят съвет e бегай от козите. Не е просто стока да се гледат. Отглеждането е специ...

657 2

Моля за съвет

т: Не го прави, по добре проси в София, ще си по-добре, поне ще си на печалба. В момента в к...

795 2