реформа на ОСП

 • G
  \\\"Очаква се след 2014 г. да се въведе нещо като квоти за евросубсидии. Вероятно те ще са базирани на количеството заявена земя за подпомагане през 2012 г. Така помощи ще се дават само на стопанства, които са взели помощи през този период.\\\"\r\n\r\n Това значи ли, че ако тази пролет не декларирам някоя от нивите си към директните плащания за площ, тя ще бъде без субсидия през целия следващ период?
 • G
  това аз го разбирам : - ако си заявявал площи по СЕП през 2009 - 2011г. ще имаш право да получаваш и след 2014 ? А това за колко декара ще можеш да получаваш ще зависи от това колко декара ще си заявл през първата година от пускането на новите правила... май? Това 2014г. ли ще е, или 2013 г?
 • G
  според публикации в мрежата: "...На заседанието на министрите в Брюксел, което се проведе миналата седмица в Брюксел, Ирландското председателство на ЕС официално е внесло предложение 2014 г. да стане преходна за преминаване от схемата за Директни плащания към новия модел – Права на плащане. Това означава, че и през 2014 г. стопаните ще кандидатстват по позната им схема за единно плащане на площ. Новата система ще се основава на Права на плащане. За да могат стопаните се възползва от нея, Брюксел предлага увеличаване на обхвата на референтните години за първоначалното разпределение на плащанията. Така всеки фермер може да избере коя година от трите - 2009, 2010 или 2011 г. ,ще избере за референтна, за да получи право на плащане. Това означава, че за да получи право на плащане за дадена година, земеделският производител вече трябва да е кандидатствал по Схемата за единно плащане на площ през една от трите години – 2009, 2010 или 2011 г. През първата година на въвеждане на новата схема, пък ще се извърши първоначалното разпределение на права на плащане. Каквито площи заяви производителят през тази година, такива права за плащане ще получи за следващия програмен период до 2020 г. ..."
 • M
 • G
  Не я сея, защото нямам възможност... Ориентирал съм се към трайни насаждения, а там инвестицията в създаването е голяма. Но имам чувството, че тая година ще се посветя на "зеленото торене"
 • V
  Днес слушах парламентарния контрол в Брюксел имаше дебат за стратегията през новия период до 2020г Като приоритет подчертаха намаляване на бюрокрацията и по лесен достъп на малки и средни стопанства до програмите и евро помомощите.Как мислите дали при нас могат да се постигнат тези цели?????????
 • M
  В тая държава става пълен хаоооос след 2014 [:slap:]
 • P
  не ти разбирам логиката колега имаш земя а не я сееш защо?
 • G
  И все пак, за да имаш права за субсидии, ще трябва ли да обработваш всичките си ниви през настоящата година - при мен има такива които съм ги сял през изминалата 2010-2011, и такива които не правих сметка да сея преди 2013... сега май ще трябва да дискувам 3-4 пъти и да декларирам угар?
 • A
  Тези права за ползване и получавене на субсидии ще се търгуват и един земеделец може да има 1000дка,а 1500права и тези 500може да ги продаде на друг.!Друг ако има по малко права--а повече декари,няма да може да получи субсидия на всичките декари,а трябва да си купи права!!!Така беше разяснявано в пресата-земеделските вестници---то ще се задейства от 2014г.Щяло да си има пазар-борса по права за субсидии и всеки си купува тези права за да получава субсидии!!!!
 • N
  Още никой не може да ти каже със сигурност кое какво означава.Сега се разглеждат варианти за ОСП. Първо като базисна е предложена 2011г. но не се приема от всички. За сега ясното е че- няма да има изравняване между нови и старичленки, т.е. няма да ги стигнем и се очаква бюджета на ЕС за земеделие да намалява в годините. Така че като начало нищо хубаво май не се очертава.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

K

Кога мога да изкореня стара овощна градина?

Искам да изкореня стара овощна градина от сливи и на мястото да създам нова от череши.Тъй...

178 0
D

Млад земеделски производител

Някой знае ли кога ще изплащат субсидиите на младите земеделски производители? Според граф...

307 0
C

Обвързано подпомагане

Т: За сега пълно мълчание.Юоже би графика няма да бъде спазен.

335 1
А

Подпомагане за сини сливи

Р: Ами коя слива ,ако не синя,може би сливата на Мата Хари ще подпомагат.

420 1
B

Българско Сиво Говедо и Сиво искърско говедо

Здравейте имам няколко въпроса и ако някой знае ще съм благодарен да сподели информация. О...

319 0