Старозагорски овце

 • L
  Колеги днес намерих да се продава малко стадо Старозагорски овце.Могат ли да се отглеждат в Благоевградско.\r\nАко някой сподели повече за тази порода от личен опит ще съм му благодарен.
 • M
  Качи снимки да ги видиме.
 • L
  В събота ще ги вземам.
 • G
  Какво стана докара ли овцете чакам добри новини
 • I
  Кръстосвани са с местни, приходящи каквото падне, там е божа работа, никой не знае. Напр. една и съща порода в два района може да е с рога и кафява и безрога и бяла. На едното място хората са предпочитали били безроги животни, на другото обратното и така са правили селекцията. Основоположник на тези породи е Бергамската овца (pecora bergamasca) от Северна Италия. Вероято тя е в основата на много породи в цялата бивша Римска империя, но особено в остатъците от Австро-Унгария, като се започне от Словения(Jezersko-solčavska ovca) по цялата яка на на Алпите(Spiegelschaf) до Тирол(Vilnöser Schaf ).
 • L
  Защо след като има според теб такъв генезис е невъзможно да се отглежда на всякъде в страната.Ако е донесена от Италия с какво е кръстосвана.Външните белези са много не типични за цяла Европа.За коя точно порода се съмняваш.
 • I
  Никой не знае как е създадена. Тя и Плевенската са особени породи и няма нищо смислено по техния произход. Аз лично смятам, че в Старозагорската има кръв на една стара италианска порода овце, която се е разпространила из Южна Европа с легионите, защото им е било основна храна, а след това е станала масова порода, като през вековете изчезнара, но оставила много сродни породи. Всички й наследнички са почти идентични външно и са млечни породи, затова ако Старозагорската се кръстосва с нещо трябва да е с добри кочове от тези породи, които лесно могат да се внесат от Италия, Словения, Германия, Швейцария, като най-млечни са италианските и словенските.
 • L
  Без коч ги вземам.
 • G
  Ако и коча е истински ще тисе преплатят късмет
 • L
  Иванов ако не те затруднявам можеш ли да опишеш как точно е създадена тази порода.Като се замисля в България няма овца с подобна външна характеристика.Благодаря предварително.
 • I
  Не, че не става, но не могат да си развият потенциала. Като се пише научен труд за породи винаги започва с географски, климатични, почвени и всякакви други условия, вкл. скорост на вятър, изпаряващата се вода от 1 м2 и какво ли още не и не знаеш кой от тези 10-12 фактора ще действа. Старозагорските са много характирни и лесно се познават, особено като са много - трябва да са еднакви една с друга. Старозагорската е специфична овца и няма смисъл да се кръстосва, защото не се подобравя. При всички случаи ако са евтини ги вземи, ще ги продадеш след време с агнетата, а може и да тръгнат добре, никой не знае.
 • G
  Мойто мнение е въобще недей се чуди щом са чисти и са добра цена аза транспорта мисля че няма да има проблем щом са март,вземи бус дае по малко разстоянието данесе кандилкат
 • L
  Ще ги взема най вече заради цената.Малко се притеснявам как ще ги транспортирам по това време.Иначе са чисти,пратих човек да ги погледне. Иванов ако не става в чисто състояние не мога ли да ги кръстосам.
 • G
  Ако нее тайна на каква цена са тези дзвиски и дали са истински
 • M
  Лактацията им е по-къса и млякото след третият месец е толкова гъсто,че трудно се дои,пък и по принцип са с висока масленост.Това са моите бегли наблюдения.Става въпрос за камерунските.
 • I
  И така може да ражда, защото обикновенно ги дават 1 до 4. Тях най-вероятно ги селектират за малък ръст, сега дребните животни са много популярни и може да си попаднал на такива с ниска раждаемост. В родината си раждат твърдо по две, дават им 90-95% близняемост. Млякото го доят, но не знам колко получават, правят от него един сладък крем, нещо като разбито кисело мляко, но сладко. Вероятно лактацията им е къса, защото ги заплождат на средно 100 дни. Винаги съм мислил, че е перспективна порода за отглеждане и кръстоски, защото са много здрави и някой болести не ги ловят. Освен това яретата се търсят само дребни, максимум 12-14 кг. живо, а тези сигурно ще ги стигнат за 3-4 месеца.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Изкупуване на вълна

Здравейте колеги знаете ли кой изкупува вълна и на каква цена

117 0

de minimis

Колеги проверихте ли попадате ли в списъците за деминимис? Пълна каша и отново браншшовит...

42 0

Твърдо Виме овца

Здравейте фермери имам 10 овце едната от тях е с уголемено Виме и на допир твърдо не е гор...

167 0

Високи заплати в овцевъдството затворен тип

чмв: Ако фермата е 250 овце не е проблем да се дадат 1500 заплата

1061 2

цени на овче мляко

Колеги знаете ли каква ще е цената на овчето мляко по региони за тази година?

652 0