Въртоглава овца !

 • B
  Колеги , имали ли сте такъв случай с въртоглава овца и лекува ли се ? Овцата яде не много с апетит , пие , изхожда се , обаче губи ориентация !Почти не ляга да почива !И най лошото е че не мога да я ликвидирам понеже има около 10-тина дена до раждане !Ще съм благодарен на компетентни мнения !!!
 • B
  Благодаря за подробната информация ciklopat, благодаря и на останалите колеги със съветите, и предлагам на админите да заключат темата като изчерпана !
 • C
  За да довършим темата на колегата-заболяването се казва ЕСТРОЗА.Предизвиква се от онези мухи,които като ги чуят овцете да бръмчат покрай тях и си набиват главите ниско в тревата и бягат.Инвазирането става още в летните месеци-мухата снася яйце в началото на носните пътища,то се излюпва много бързо и ларвата тръгва нагоре по лигавиците,като се забива в етмоидалните синуси.Това са празнините,които се образуват от решетъчната кост в дъното на носа.И там предизвиква тежко некротично възпаление на лигавицата и на самите костици.Възпалението преминава и към мозъка и ефекта е налице.Докато се храни,ларвата линее няколко пъти и после се изхвърля чрез носния секрет.Попада в земята и като се стопли времето,мухата се излюпва и отново подгонва овцете.Третирането с препарати,съдържащи ивермектин в края на лятото обикновено решава проблема.Сходно по симптоми е заболяването ЦЕНУРОЗА,но там вече паразитния цикъл е друг,междинен гостоприемник е овцата,а самата тения паразитира в тънките черва на кучетата. Относно ехинококозата,обикновено нейните ларви трудно преминават в мозъка,обикновено се локализират в белия дроб,макар да има и случаи при крави,където при масивна инвазия са и по останалите органи на животното.
 • M
  Прави си редовно обезпаразитяване и няма да имаш проблеми от подобно естество!
 • M
  Колега темата ти е "Въртоглава овца" и всичките писания са за тази болест. Какво и е било на овцата ,тя си знае. Диагнози трудно се поставят зад компютъра.
 • N
  ЦЕНУРОЗА
 • B
  Овцата се оагни .Роди 2 живи и здрави агнета ! Следователно последва и ножа за да не става месото зян, понеже намали храненето и не искахме да се мъчи повече .Болката и беше гадината (червей) в ноздрите !без никакви тении, и тем подобни мехури !Само не ми е ясно дали влиза в мозъка за да яде , или само притиска ?
 • M
  Овцата е междинен гостоприемник и се заразява от кучешките... садържащи яйца от тениите в червата на кучето. При попадане в хран. с-ма а от там и в кръвта на овцата ,те могат да попаднат във всеки един орган. В твоя случай това е мозъка. Там се образува ехинококов мехур, който притиска мозъка и знаеш какво прави овцата. Като умре или я заколиш, хвърляш увредения орган на кучето или на котката,там ларвите стават зрели тении и затваряш кръга. Лечението е скъпо,рисковано и трудоемко. Отваря се черепа с трепанатор и мехура се измуква без да се наруши целостта му. Операция описана само в учебниците ни но не е често практикувана. За съжаление човека често попада в ролята на овцата. Спасението е честото обезпаразитяване на кучета, котки, дератизация и т. н.
 • B
  ЗНАЧИ!!!Да уточня който не е разбрал ! Овцата не е страра, не е слаба, НЕ СЕ върти в кръг, НЕ пада!!! Овцата губи ориентир ако я сложа към хранилката яде , пие изхожда се нормалко , Не пада а стои като кон , не следи животните в общи линии това е Ще почакаме - ще видим .Успокоява ме факта че няма температура , и се храни !!!има още 8, 9 дена и ще видим , надявам се нещо от плодовете да е притисната , или ................ змам ли .
 • K
  kolega noja i ploda e sigorno s tozi parazit i ia zarovi dale4e ot obora no neia ostavai da ia razvle4at ky4etata i divite jivotni tova e mnogo opasna boles
 • I
  това е червей,който притиска мозака,лично сьм виждал прави си нещо като мехур между черепа и мозька,лошото е че расте и животното се влошава.Изхода е един,но опитай може и да си отгледа агнетата.
 • L
  Добре де колеги,някой от вас знаели точно от какво е болна овцата.Защо да не се тревожи човека.Аз не съм голям разбирач но знам че има заразни болести които могат да се предават и на хората.Не е правилно да се рискува заради едно или две агнета.
 • B
  Колега не се притесняваи толкова. Нека ти се оагни овцата и ако ти изчува агнето тогава я заколи. Като главата я зарови някъде да немогът други животни да я намерят. Ако искаш и овцата зарови някъде. Иначе другите овце от тая няма да се заразът. От опит знам че се получава при младите животни. Наляво или на дясно се върти. Иначе ветеринарите имат уред който пробива черепа и вадят това гяволче така му казвам аз.
 • M
  Както споменах в предни постове,вероятно проблема е в неправилно и не навременно обезпаразитяване.
 • G
  Каква е връзката на силажа с въртоглавието
 • M
  Колега, ако храниш със силаж, го спри веднага. И наистина е добре овцата да я отделиш. Извикай ветеринар обезателно.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Агнета 2020

Питайте управниците ни тази година като нямаше внос на агнешко стигнаха ли родните агнета...

165 0

Агнешки кожи

Колеги някой знае ли къде купуват агнешки кожи и ако някой купува да се свърже с мен 08763...

178 0

Овце без мляко

Здравейте, колеги имам следния проблем Овцата се агни има направен съд ,но няма никакво...

294 0

1 био ЖЕ

Агри.БГ: Здравейте, Няма промени в пресмятането (поне към момента не са упоменати). Съгласно § 2з...

127 1

Българска порода за месо

Здравейте фермери пиша ви защото имам един въпрос на който не мога да си дам отговор а и...

457 0