Искам да кося ливади? По коя мярка да кандидатствам?

 • A
  На село земите пустеят с баща ми искаме да ги окосим! Несъм наясно с мерките з акандидатстване и се надявах ако може някой д ами помогне? Какви документи трябва да приготвя и трябват ли ми документи за сключени договори за аренда на земите който не са мой? Става въпрос за планински район!
 • L
  По СЕПП са 17, по 214 още 20 и няколко, за планински още по 25.... въобще не са малко така че не се отказвай. Ходи питай, разпитвай събирай документи и каквото е нужно и ги заявявай. По СЕПП и НР1(планински район) може само да ги заявиш, но по 214 трябва да имаш договори и то най-малко за 5-6години плюс това трябва да имаш договор със сертифицираща компания и то от предходната година. Така че тази година вече си я изтървал за 214, заявявай само СЕПП и НР1 и чети за 214 ако ти харесва до края на годината имаш време за договори и до година може да кандидатстваш и по 214.
 • M
  За СЕПП и м214 не е необходимо да си регистриран земеделски производител, затова няма нужда да плаща осигуровки.
 • A
  В Европа има цели организации,които косят и поддържат и получават субсидии на декар!!тука май е 17лв. на декар---това е вид социално плащане за труда----както по градовете косят и поддържат градинките от Озеленяване!!!!!Има едни в моя район с това се занимават------- и са косачи и поддържат площите--да не растат шипки,трънки и тн.е...... и бяха заявили мои земеделски земи--ама от ОС--казаха нищо нека ги поддържат и ще ти дадат наем!!!!договор за аренда ти трабва само ако кондидатстваш по програма за 1500евро!!!Ако е за плащане на декар-площ не ти трябва нищо--само разходи да правиш---нотариуса иска 50лв. за договор--ще си на загуба!!!!Може да се косят така и да се заявят за единица площ-17лв.-ама ще ти искат и осигуровки!!!!!!!!!!!
 • L
  Прочети за мярка 214
 • M
  Да има множество изисквания към всяка мярка. Щом се занимаваш с животни сам прецени кое е по полезно за теб. Да сееш или само да косиш. Казваш, че не си запознат с мерките. Ами запознай се. Не е толкова трудно. Чети наредбите в сайтовете на фонд земеделие и на министерството на земеделието. Който иска пари трябва да знае как да си ги вземе. Даром няма. Освен това има и служби за съвети в земеделието.
 • A
  Това което възнамерявам е да изчистя разтителността около селото на дядо ми кметата там се притеснява че ако тази трева пламне ще изгори цялото село него правя изцяло за някаква облага но немога и да изчистя толкова декари безвъзмезно! Чудех се и за варянт да засея люцерна! Несъм запознат с мярките в тази насока, аз се занимавам с овцевъдство и целта винаги ми е била да следя свързание с животните мярки! Несъм наясно въобще с тази мярка 214 има ли някакви срокове и по специфични условия към нея?
 • M
  Е има и по оптимистични варианти. Нищо не му пречи на човека да опита. Нищо няма да изгуби. Важното е да има земя (собствена или наета), която минимум да е 5 декара, щом става дума за планински район. Може да кандидатства по СЕПП и по Агроекологичната мярка -214. Например Управление на полуестествени пасища включително и общински мери. Субсидията за поддържането на затревените площи, които са с висока природна стойност са от 150 до 170 евро на хектар. И от СЕПП ако вземе 100 евро - добре.
 • B
  Коси си ги,а за субсидийте които вероятно са ти в главата е малко сложно.Първо трябва да имаш сключени арендни или договори за наем със собствениците.После ще ти излязат бели петна за който не си намерил с кого да сключиш договор и те пък се плащат в общината-колкото е решил кмета ви,около 7-10 лева на декар ПРЕДВАРИТЕЛНО в срок до 1 юли.Тогава имаш право да си очертаеш каквото работиш и почваш да печелиш,но се оказва че земята ти е недопустима за подпомагане защото я очертават за пръв път.Пишеш жалба до министъра и той не ти отговаря или ти отговаря след 2-3 години,а ти си бий главата защо се хванах за тая работа.КЪСМЕТ.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Разпределяне на рента за минали години

wladd: Белите петна са плащат за целия имот, "Новите" собственици нямат основание за получаване н...

210 1

Обработване на земя без договор

ZzZ: Ти си тарикат така че давай - жъни я! А като се окаже, че кооперацията има сключен едногод...

289 9

Право на дейност, върху земеделска земя?

solun1: Тряба да й смениш статута и тогава вече ще можеш да стройш.

137 1

Влизане в чужд имот, отъпкана пшеница

Веселин: Към полицията задължително. Подадохте ли и за предишните случаи? Трябва да ги регистрирате...

283 2

СПЕШНО!!! Подвеждаща информация/измама

За първа година съм земеделец.Наясно съм със селективните и с тоталните хербициди,но нямам...

697 0