демократично ТКЖС

 • H
  Вьв време на криза малките банки се обединяват.Защо да не се обединят и дребните животновьди.така,ще имат повече мляко за продаване и повече агнета или ярета.А от там нататьк и по-добри пазари,може би.
 • H
  Зависи от коя страна ще го погледнеш,но не мисля,че важи за цял свят.
 • S
 • N
  Когато господин Иванов е изчерпал темата и си трае,разбирайки че някой неща са все още химера, това е хубаво.Когато валентинчовци те не си развяват онази си работа във форума е още по хубаво.Когато някой от нас каже своето мнение и болка и всеки четейки си направи равносметка, какво е в момента и какво трябва да бъде статуквото тогава ще е прекрасно.Здраве и живот на все Български фермер и дано да изтрезнеем бързо от това пиянство дето ни научиха едни юнаци!
 • B
  И аз като някои колеги много съм го мислил може ли да стане това, но все стигам до извода, че за сега не може, няма основа и тя не е до хората, а до законите. Да тръгваме тепърва да купуваме земя е абсурд, цената висока, техника трябва и т.н. Аз предпочитам да си инвестирам в свинарника и да се опитвам да го правя все по-добър. Разбрал съм се с фуражопроизводител и той ми мели на ишлеме, съхранява ми зърното, а аз си купувам всичко. Но, когато отида да си купя зърното, защо земеделеца, да ми го даде на по-ниска цена от колкото на търговеца дето купува за износ, ще ми даде зърното на същата цена. Хубаво, пазарни цени, ако тръгнем да се обединяваме със земеделеца, той ще каже, ама защо, цената е добра, имам си хубава печалба, пазара върви, е след 2 години може и да е зле и да искам помощ, ама нали има държава дето винаги ни плаща обезщетения, аз на загуба не съм. Не става обединение. ОК. Дай следващия. в моя случай е кланицата, в случая с крави/овце мандрата, при пилчарите кланица/ търговец. Ами той като види, че имаш много продукция и ямаш какво да я правиш вика смъквай цена, а ние нямаме какво да правим, трябва да се продава, а ако се обеденим, каква му е ползата, няма да може да ми извива ръцете, лошо за него. ОК и тук не става. Да се обеденим с колегите, това може да стане, но нали си имаме асоциация, къде е разликата, едно счетоводство, ами то жената го води, поне да знае защо получава пари, има неща за които можем да се обеденим, ама това е друга тема. Та все едни такива неща си ги мисля. Наистина по света има много клъстари, но за да стане трябва да има някакъв стимул за всички, примерно, ако кажат на земеделеца, национално доплащане, само за продукция продадена на български производител и само ако използваш торта от тези производители (между другото това е от полза за тях при тая висока цена на тора и пак искат да я вземат без пари и да ми продават на цени, ако може като в Египет), а на мен ми кажат субсидия само ако продаваш на кланица и срещу фактурата (както се говори, че ще е), а на кланицата/мандрата и кажат, ти можеш да продаваш само ако имаш доказан произход на продукцията и то отговаряща на определени изисквания, примерно ясно се разграничава прясно месо и охладено/замразено-размразено и т.н. и да се почни да се следи за всичко това. При едно такова положение, всеки ще има интерес да е обединен с другите, защото земеделеца има субсидия, ако ми е изкупил торта или/и е продал на мелница, фуражният завод има интерес, защото поддържа няколко като мен и съответно има сигурен пазар, аз имам интерес, защото фуражният ми работи на ишлеме и съответно няма да е безумна надценката, аз вземам субсидия само ако продавам на кланицата, следователно продавам задължително на нея, а тя не е на пазара ако не доказва произхода и следят за магариите. Може и да не съм прав, но за мен всичко е тоягата и моркова, а в момента има само една тояга, която дори не знаеш от къде ще удари, защото правилата се менят всеки ден. Айде лека.
 • P
  ЛЕКА НОШ
 • N
  Успехи от сърце колеги.
 • P
  РАЗБИРА СЕ ТРЕСКИ ЗА ДЯЛАНЕ ИМА НО НА ОБЩО СЪБРАНИЕ ГИ ДЯЛАМЕ
 • P
  НА ПЪТ СМЕ ДА КУПИМ СОРТИРОВАЧНА МАШИНА, А ТАМ НЯМА СЪРДЕНЕ МИНАВАТ МОИТЕ ПРАСКОВИ ОТДЕЛЯ 1 И 2 КАЧЕСТВО И ТАКА И ОСТАНАЛИТЕ
 • N
  Аз не казвам че това е грешно.Напротив!А за вас искрено се радвам.Дано в другите отрасли поне се получи,та и животновъдите да се поучим.
 • P
  В СЛИВЕН ИМАМЕ ТАКОВА СДРУЖЕНИЕ НА ПРАСКОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ БЕЗ НЕГО НЯМА КАК ДА ИЗНАСЯМ НАВЪНКА ЗАЩОТО КАТО ДОЙДЕ ТЪРГОВЕЦА КОЙТО ЩЕ ИЗНАСЯ ИСКА ДА НАТОВАРИ 20Т И ДА БЯГА АЗ САМ НЕ МОГА ДА ГО НАПРАВЯ
 • N
  Добре колега как ще сложиш на Иванов млякото,което е доено с машина и моето дето серът овцете у него в един кюп.Дали Иванов ще го устройва цената на такъв бъркоч.Говоря за примера който дадох по горе.
 • M
  Колега,ние и сега си предаваме продукцията заедно-на мандрата(това в кръга на шегата)Истината е,че и продукцията е с различно качество.Добрев го каза много точно.Критериите трябва да са еднакви.
 • M
  Те тия дето и бабуваха,ако знаеш за какъв [bi4] Защото у нашата държава се прави нещо за някого в ущърб на всички.Тая наредба е прах в очите,ама развяват я на байрак и видите ли дадохме ви възможност,ама сте тъпи и некадърни да се възползвате!
 • P
  И НА ЗАПАД ИМА СДРУЖЕНИЯ НО ТОВА НЕ ОЗНАЧАВА ЧЕ СИ ОБЕДИНЯВАТ ЗЕМЯТА,ТЕ САМО СИ ПРОДАВАТ ПРОДУКЦИЯТА ЗАЕДНО
 • N
  Да Мирчев това си е истината.Според мен единственото малко спасение ще е онази прословута наредба за директните продажби,но не и в този си вид.Защото ми се струва че е писана от някой ГОЛЯМ мандраджия или КАСАПИН.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Колко мляко дава една коза като ббм

От известно време мисля дали да не си купя малко кози да спра да работя за хората а да раб...

143 0

Кaкви сa цените нa млякото в моментa и кои облaсти?

Здрaвейте колеги, кaкви сa цените нa суровото мляко и в кои облaсти, зa Ямбол и окръгa ?

433 0

Окозване

Здравко: Препоръчвам ти на 3-ия ден да започнеш да й даваш по-малко храна от обичайното. Нека това...

170 1

Печели ли се от кози

Kolega!: Колега, моят съвет e бегай от козите. Не е просто стока да се гледат. Отглеждането е специ...

649 2

Моля за съвет

т: Не го прави, по добре проси в София, ще си по-добре, поне ще си на печалба. В момента в к...

792 2