Земеделски производител и регистрация по ДДС

 • K
  Колеги, обработвам около 400дка и се колебая дали да не се регистрирам по ДДС. Моля някой с повече опит да сподели дали си заслужава или ще е даване на излишни пари на счетоводител? Грубо приходите ми от продажби са около 30000лв, като смятам да направя и толкова разходи включващи закупуване на техника, торове, семена и др.
 • G
  регистрираисе много е ро добре
 • L
  Mimo, разбирам те напълно, и при не е нещо по различно, но 'приятелите' от НАП по друг начин гледат. Крали Марко, не ти трябва касов апарат ако продаваш и плащането става по банков път, ако искаш на ръка парите би трябвало да имаш апарат, поне така четох в наредбите днес.
 • M
  До Людмил. Де да беха добивите по 300кг средно както казваш --слънчото--от 85 дк 6,400кг. *0,62ст=3999лв,а съм заложил 5,500лв торен ,пръскан двапъти и чист като летище,но голямата суша ме прекърши май съм на келепир,а Овеса --24дк --2.800т-- пшеницата -99дк към 31т. и 10дк Ечемик-5т. и пролетен ечемик -12дк-3т.Комбаинерите са живи и здрави който невярва да доида да ги пита.Е ако има среден добив 300кг --ТРАМВАЙ ще стана.Като се приспадне от зърното за рента и сеитба и май добива ше бадне още надолу.Майната му дасме живи и здрави --дано тая година е по добра С молива на хъртия е едно ,ама в полето е съвсем друго.
 • A
  крали марко, трябва да е свързан с нап не бързай с фактурите преди регистрация. Нека счетоводител ти я направи-нямаш представа какво гравоболие ще хванеш иначе
 • K
  Колеги навихте ме да се регистрирам по ДДС. Само ако може да ми кажете как става пускането на фактура при продажба, трябва ли да имам касов апарат и той да е свързан с НАП?
 • L
  Мимо, прав си, по малко глаболия, но дойде ли проверка/недай се боже/ и си с 400дка , сметни примерно от всички култури среден добив 300кг х 400 = 120тона х цена 35ст = 42000лв приходи грубо. И ако ти хванат един период от 12месеца в който може да влязат и 2стопански години може да минеш 50000лв и да се наложи служебно регистриране. Сметката и добивите са груби пак да каже, че да няма коментари после, щото има добиви и по 1тон и цени на някои култури над 1лв
 • V
  До Ангора: Колежката е напълно права. Иначе трябва да връщаш ДДС-то на вложените материали и този брак няма да ти се признае за разход. Дай и да прочете това: Относно: Propadnali ploshti s rapica Дата: Петък, 2011, Декември 16 15:08:35 EET Уважаеми колеги, Във връзка с пропадналите площи с рапица от МЗХ дават следната информация и указания: 1. На този етап трябва да се подаде заявление за евентуално пропаднали площи в общинските служби по земеделие (текстът е свободен); 2. На пролет ще бъде създадена комисия, която ще оглежда площите и ще издава констативен протокол; 3. Ако комисията прецени, че площите са 100% пропаднали, културата се разорава; 4. Тези, които вече са разорали рапицата, задължително трябва да подадат заявлението за пропаднали площи и да поискат сега комисия да им издаде констативен протокол. В противен случай ще трябва да внесат ДДС за направените разходи до момента, а тези разходи няма да бъдат приспаднати от облагаемия резултат, на базата на който се формира данък печалба. Поздрави, Наталия Тодорова Изпълнителен директор Национална асоциация на зърнопроизводителите
 • M
  Изилза май накрая,че който не е регистриран си е най добре т.е. за по дребните става въпрос
 • T
  Бързо тичай в ОС"З" да ти направят констативен протокол за пропаднали площи, ако не си закъснял вече. Ако може да ти го направят със стара дата преди 1.1.2012 най-добре. Иначе НАП може да ти направят проблем. Успех!
 • A
  Моля, споделете ако имате опит в ситуацията, в която изпаднах: имаме ДДС регистрация. Засяхме рапица, поради лошите климатични условия се наложи да я бракуваме. Какви документи са ми необходими, за да докажа брака /изписвали сме нафта, семена и т.н./. Счетоводителката ми иска експертиза от вещо лице агроном и становище от хидрометеорологичната обсерватория? Такъв ли е реда?
 • T
  Колега моето мнение е да се регистрираш. Но преди това си намери читав счетоводител иначе си за никъде. След като намериш счетоводител не се прави на по-голям тарикат от него ами слушай. От практиката съм разбрал две основни правила дето ще те предпазят от много злини. 1. Никога не се полакомявай за онези 2ст отгоре дето ще ти дадат на черно. 2. Никога не вземай фактура за нещо дето не си направил реален разход. Успех с регистрацията!
 • V
  Когато годината е суха, или е имало много дъждове, или е паднал град, или е станал пожар, това са доказуеми събития и непреодолима сила. доказваш форсмажорните обстоятелства, имаш брак поради непреодолима сила и няма никакъв проблем. Говоря за преразход от рода на: Сял си със 100 кг семе на дка пшеница при норма 26 кг. Тракторът ти изразходва 3 л нафта за оран, ти изписваш по 10 л. Тракторът ти събира 20 л масло, ти си сменил 40 л. И такива подобни. Иначе броя и видовете обработки и нормата и видовете торене са въпрос на технология донякъде и там имаш възможност да лавираш в някакви разумни граници и съответно да спориш, че си прав. Накратко ако не можеш да си оправдаеш преразхода, данъчните го приемат за умишлено надуване на разходите, точене на ДДС и всякакви такива пъклени дела и ти резват главата.
 • V
  Людмиле, тези ситуации са ми напълно ясни. В тези случаи спориш до дупка, ако наистина си прав, и накрая стигаш до съда. Мен ме караха дори да доказвам среден добив. И като ги питах как да им го докажа те ми отговориха: Ми при вас кооперация няма ли, те колко берат? Обясних им, че по добиви нашта кооперация и на сън не може да ни стигне и тогава решиха, че ще търсят данни от статистиката. Абе глупости разни и разнообразни и затова се учудвам, че на Лозер му възстановяват ДДС-то само по документи.
 • P
  Re: (09.01.2012 22:39) Веси, разбирам те напълно, че всичко трябва да е документално оформено и що горе в някакви граници. Но как ще коментираш следното : в нашето землище имаше колеги които хвърлиха над 100кг тор, а имаше и които и по 10 не слошиха, и накрая след обилен дъжд тези с многото тор нищо не можаха да ожънат, а с малкото прибраха поне да си избият нафтата. Тогава какво правим. ЛЮДМИЛЕ НЯМА ЛОГИКА ТОВА ЩЕ СЕ СЛУЧИ В СУХА ГОДИНА
 • L
  Същата работа е и с пръскането, пролетта пръскахме люцерната за плевели, след 20мин заваля и се наложи да повтаряме.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Разпределяне на рента за минали години

wladd: Белите петна са плащат за целия имот, "Новите" собственици нямат основание за получаване н...

213 1

Обработване на земя без договор

ZzZ: Ти си тарикат така че давай - жъни я! А като се окаже, че кооперацията има сключен едногод...

292 9

Право на дейност, върху земеделска земя?

solun1: Тряба да й смениш статута и тогава вече ще можеш да стройш.

142 1

Влизане в чужд имот, отъпкана пшеница

Веселин: Към полицията задължително. Подадохте ли и за предишните случаи? Трябва да ги регистрирате...

285 2

СПЕШНО!!! Подвеждаща информация/измама

За първа година съм земеделец.Наясно съм със селективните и с тоталните хербициди,но нямам...

703 0