Въпрос за наемане на работници във ферма

 • V
  Как да наема работници във фермата си,при положение,че нямам фирма а съм само земеделски производител.
 • V
  Знам какво казва НАП. Само, че от личен опит ви казвам, че повечето ЗП-та нерегнати по ДДС като чуят какво трябва да правят ако искат да се облагат като ЕТ се отказват, защото не им се занимава и 60:40 им е по-лесно. Ако изберат да минат на вариант облагане на печалба се връзват за 5 години. това също ги отказва, защото не се знае кой вариант ще им е по-изгоден. Все пак година с година не си прилича. А колегата, който се интересува едва ли е направил този избор за 2011 г. Ако реши занапред пък да избра има съвсем малко време. И само исках да му доразкажа, ако се регистрира по ДДС какво го очаква.
 • D
  Веси не така с главните букви... виж какво казват колегите от НАП ... http://www.nap.bg/news?id=1305 Веси ти чети внимателно, защото спора е трябва ли човека да се регва по ДДС та да ползва този вид данъчно облагане, а не да ли регнатите имат право на избор...
 • A
  Зарко и Весии, само една лека корекция, ако позволите чл.29а ал3-дава право и на нерегистрираните по ЗДДС да изберат облагане като ЕТ.Така, че не само ДДС е задължителното условие за признаване на всички разходи.Въпроса е колко ще преценят, че това е изгодния вариант за тях.
 • B
  Аз съм физическо лице земеделски производител но не е важното да си фирма за да ги осигуряваш подписваш договормежду теб и работника отивате в данъчното и му водиш ти осигуряването или жена ти но аемеш ли и счетоводител гориш аз за сега сама се справям успех
 • Z
  Веси ,пак се заиграваш с "кестените" и ще бъдеш изпратена да правиш ти знаеш какво. В крайна сметка народа е казал : Не питай старило,а питай патило.
 • V
  Човече, чети внимателно. говоря, че регистрацията по ДДС ЗАДЪЛЖИТЕЛНО води до облагане като ЕТ. Право на избор имаха регистрираните по ДДС САМО ЗА МИНАЛАТА ГОДИНА.
 • D
  Човече, спри не говори глупости. Редът на облагане на разходите е по ЗДДФЛ или ЗКПО в зависимост от юридическия статус на лицето/фирмата. Регистрация по Закона за данък добавена стойност не разгледа третирането на разходите. Цитираните от теб проценти са по ЗДДФЛ и съответно чл 29а ал 3 ти казва че не е задължително условие да си регистриран по ДДС за да прилагаш този режим!!! Използването на този режим на облагане обаче си има и своите изисквания които също трябва да се знаят. Така че липсата не регистрация по ДДС не ти забранява да ползваш този режим на облагане.
 • V
  Зарко е прав за всичко. Само да допълня като счетоводител, че наемането на работници е свързано с още ежемесечна работа по подаване на декларации в НАП, което е работа за човек, запознат с тази специфична работа. Освен това една регистрация по ДДС води до много повече ангажименти и задължения като водене на счетоводство-задължително, вземане на фактури, облагане на дейността като ЕТ с 15% данък, подаване на месечни справки-декларации по ДДС всеки месец до 14-то число, евентуално и внасяне на ДДС (голям проблем и борба между клиент и счетоводител) и други такива "дреболийки". Абе с две думи трябва да си наемеш счетоводител, а това са допълнителни разходи. Ама пък барне ли те Инспекцията по труда, дупе да ти е яко, ако си в крачка.
 • Z
  Ако не си регистриран по ДДС ти се признават 60% разходи от всички документирани приходи в това число и субсидиите и от останалите 40% процента се изваждат само твоите осигуровки.На получения резултат се плаща 10% данък.Ако си регистриран по ДДС ти се признават всички разходи ,които са свързани с дейността ти.Ето това е връзката.
 • D
  Каква връзка има регистрацията по ДДС с признаването на разходите? Два различни закона са това!
 • Z
  Работника трябва да си пусне молба за започване на работа,като приложи медицинско за започване на работа.Трябва да има становище на фирмата за трудова медицина ,с която си сключил договор,че е годен за съответната длъжност.След сключване на трудовия договор се подава уведомление в НАП.Работника не може да започне работа преди да се получи потвърждение от НАП,че уведомлението е прието.Ако работното време е разпокъсано е най -добре да се въведе сумарно работно време.Трябва да се изготвят графици за работното време,защото при една проверка от инспекцията по труда следват предписания при дребни нарушения и глоби при по сериозни.Това са само някои от нещата,които трябва да направиш ,ако искаш да си назначиш работници законно.Но назначиш ли работници трябва да спазваш правилата,което означава повече разходи и препоръчителна регистрация по ДДС за да ти минават заплатите и осигуровките за разход.В крайна сметка "Има човек(работник)-има проблем,няма човек(работник)-няма проблем(проверки)".Естествено остава проблема с внезапните проверки и глобата от 1500 до 15000 лв. за неназначен работник.
 • A
  Нямаш проблем след като имаш булстат.
 • M
  Много лесно--ден за ден

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

D

Прехвърляне на земя

Agroplus: Може

490 1
M

Конна база - регистрация на животновъден обект

Здравейте, Във връзка с обект конна база, в процес на строеж, се интересувам какво тря...

104 0
S

Разпределяне на рента за минали години

wladd: Белите петна са плащат за целия имот, "Новите" собственици нямат основание за получаване н...

689 2
D

Обработване на земя без договор

ZzZ: Ти си тарикат така че давай - жъни я! А като се окаже, че кооперацията има сключен едногод...

705 9
А

Право на дейност, върху земеделска земя?

solun1: Тряба да й смениш статута и тогава вече ще можеш да стройш.

425 1