въпрос за царевица

  • I
    Дайте Ваши мнения като погледнете снимката ( е не е много добра) на какво се дължи поява на необвити кочани на върха на стъблото. Като че ли се появяват на братята на основното растение. И въобще има ли обяснение защо понякога има много братили растения при царевицата?
  • Здравейте колеги. Прави сте, че се дължи на климатични промени, но според мен най-много зависи от гъстотата на посева и хранителния режим. Тази година засях с 8700 растения и проблема с братята изчезна. Само някъде където има пропуски в сеитбата имам братили растения. Ако на 5000 растения си сложил и повечко тор нормално е да има братене. Само да те успокоя, че не се отразява на добива. Даже в някои литератури посочват обратното. Успех с царевицата. P.S. Аз ще жъна след 10 дни
  • Кларика,гъстота 5000растения-без грам тор се държи по същия начин и при мен.Само,че голия кочан е на мястото на метлицата.
  • Братя Българи, това се дължи на преторяване, и ние сме имали подобни случай. [:duel:] Айде и Алаха да е с нас, за да можем да реализираме продукцията на време!
  • Братенето може да е вследствие и на екстремни температурни разлики и на преторяване с азот. Преди няколко години сяхме царевица с много малка вегитация -предназначена за по-северните райони. Беше хибрид на Пионер. Ние го насяхме опитно в Южна България и тогава имаше по 8-12 братя и голи кочани на братята. А тази година не ни липсваха "интересни" климатични условия.
  • При пионерски е, 5500 р/дка. Защо братят? Възможно ли е при по-плитка сеитба да става това?
  • Колега по добре попитай там от където са ти продали семената,ако е само на вторично растение до основното е нормално да има такива кочани,дори където е и метлата там също излизат.При силните сортове се появяват такива аномалии.Тази година и при мен го има,но при пионерските сортове не съм го срещал.
  • Снимката наистина не е много добра. Но от описанието на проблема мисля, че има връзка с торенето. Кога и с какво е торена?Как изглеждат на цвят растенията? Има ли някакви признаци по листата? Каква е гъстотата, т.е колко растения в дка има за реколтиране? Какъв е предшественика?

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Сеялка

Колеги каква пролетна сеялка да избера irtem или kurt

52 0

Сеитба на царевица

joker70: когато рече господ да те храни не пита чий син си - ако има влага и торец , няма проблем

351 1

Каква е тази болест или неприятел

masterbol: Моля колеги кажете какво е това ? Гледам из нета и на мен ми прилича на северен листен при...

294 1

Цена на Царевицата 2018г

georgievis: В Силистра царевица от 850-1200кг. Влага 12.5 цена зърнени храни 270лв. Аз ожънах на 910кг...

6228 13

Царевица реколта 2017, добиви-цена

фермер: 250 лв на тон преди месец фактурурах 550 кг от дка търновско, доста слабо ама такъв беше с...

4120 6