Мярка 121 за Полу-пазарни стопанства

 • K
  Колеги някой от вас ще подава ли проект по 121 мярка? \r\nАз имах желание да кандидатствам за трактор и инвентар но се оказа че декарите са ми малко за трактор а като нямаш трактор нямало и да те одобрят и за инвентар. Питах и за финансиране и по други направления и пак нестава или срока е къс. Това ми казаха от НССЗ. \r\nВсъщност могат да ни изготвят Бизнес План за мотофреза и мотика.\r\nТака ли ще се развиваме? Или целта им е да ни ликвидират за да може да ходим после да работим за минимални заплати на големите!!!!!\r\nНякой знае ли за какво точно е отворена тази мярка??? Или просто отчитат дейност.
 • S
  Колеги някой има ли инфо защо за бавят отварянето на 121? Днес трябваше да стартира а ни заповед ни дявол
 • F
  Днес говорих с мой приятел,който е запознат с материята и ми стана ясно.То не било толкова сложно,ама пуста предпазливост ... Въпреки това,голямо благодарско на колегата за изчерпателния отговор.Със сигурност това,което е написал,ще е от полза и на други,които не им е било твърде ясно. Поздрави ! ! !
 • K
  МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ ПО МЯРКА 141 „ПОДПОМАГАНЕ НА ПОЛУ-ПАЗАРНИ СТОПАНСТВА В ПРОЦЕС НА ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ” (Наредба№ 28 от 05.08.2008 г.) Градински зеленчуци са зеленчуци, които по принцип влизат в сеитбооборот (през различните стопански години и през настоящата стопанска година (в случай че се отглеждат междинни / втори култури)) само с други зеленчуци т.е. на една и съща площ се отглеждат само зеленчуци. Включват се и зеленчуци, които се отглеждат под ниски стъклени или полиетиленови покрития. За целите на мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери’ и 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране” това означава, че се приема, че младият фермер или полупазарният стопанин отглежда градински зеленчуци само в случай, че върху площта заета с градинските зеленчуци в продължение на периода на изпълнение на бизнес плана (т.е. за 5-те стопански години следващи стопанската година на кандидатстване) отглежда само зеленчуци без да засява / засажда върху нея други видове култури дори като междинни /втори култури. При изчисляването на стандартните разлики на градинските зеленчуци са включени стандартните разлики на всички видове градински зеленчуци отглеждани на една и съща площ през текущата стопанска година в дадено земеделско стопанство. Полски зеленчуци са зеленчуци, които по принцип влизат в сеитбооборот (през различните стопански години и през настоящата стопанска година (в случай че отглежда междинни / втори култури)) с други земеделски култури т.е. на една и съща площ се отглеждат различни земеделски култури, а не само зеленчуци. При изчисляването на стандартната разлика на полските зеленчуци не са включени стандартните разлики на междинните / вторите култури. По тази причина при предстоящите промени в наредбите ще се предложи при изчисляването на икономическия размер на стопанството на кандидатите по мерките от ПРСР да се включва и стандартната разлика на междинните /вторите култури отглеждани върху една и съща площ със зеленчуци през текущата стопанска година. ............................... Здравей колега,ако се затрудняваш в тълкуването на отговора,по добре се посъветвай със служителите от ОССЗ във вашият район.Те освен че ще ти дадат подробен съвет,а и ще ти изготвят и проекта безплатно.Успех!
 • F
  Така де.Аз питам за мярка 141.Знам,че темата е за 121,но да не отварям отделна тема. Аз наредбата я имам и съм я чел.Въпросът ми беше каква е разликата между градински и полски домати.Та да знам аз какви да ги отбележа....
 • T
  Здравей колега! Намери наредбите за програмите. Разбери коя е наредбата за която искаш да кандидатстваш. Наредбата за полупазарни стопанства е по мярка 141. Мярка 121 е за закупуване на техника. Програмите ги разработват безплатно там където се подават. Поздрави и успехи.
 • F
  Пак не ми стана много ясно.Съжалявам.Значи,тази нива досега я давахме под аренда.Сееха я пшеница и слънчоглед.Ние ще я обработваме за първи път тази година.Няма да сея тази година нищо друго,освен това,което ще посоча в анкетната карта и това в бизнес-плана по мярката. Смятам да засея домати и още нещо,за да направя поне 1 икономическа единица.Разликата в коефициента е голяма.И незнам какво да посоча - градински или полски ще ми са доматите? Благодарско за бързия отговор !
 • K
  Когато стопанството отглежда домати, краставици или пипер, трябва да посочи дали те са отглеждани при полски, градински или оранжерийни условия: полски условия – включват се домати/краставици/пипер, които влизат в сеитбооборот с други земеделски култури, различни от зеленчуци.
 • F
  Здравейте ! Ще подавам документи по мярка 141.Седнах да си изчисля икономическите единици.Не мога обаче да разбера каква е разликата в понятията "градински домат" и "полски домат".В анкетната карта пак е същото.Нивата ми е извън града.Да не би да се има в предвид градински да е този,който е сят в двор,на вилата или нещо такова... Питам,защото не ми се иска да попълня нещо грешно. Поздрави ! ! !
 • K
  Бизнес плана по 141 Мярка ми го изгонвиха от НССЗ. По тази мярка няма голям интерес защото не останаха дребни производители и всеки го одобряват! По другите е по-трудно ако е за закупуване на техника и др., обърни се към фирмата от която ще купуваш - може да се договорите проекта да е за тяхна сметка. Инъче другите вземат по 2-3% от стойността на проекта и естествено всеки ще иска да ти напише проект за да вземе парите.
 • M
  здравейте,колеги!искам да попитам кой ви изготвя бизнес плана за кандидатстване по програмите?Ако е консултанска фирма бихте ли ми каза ли коя е и колко струва услугата?благодаря ви!
 • K
  za 121 neznam kolega i az sam po mqrka 141.
 • K
  И аз съм одобрен по 141, но сега има отворена 121 за полупазарни. Въпроса ми е има ли такива които да са одобрени по 141 и сега да подават проекти по 121?
 • K
  za polupazarnata
 • K
  За коя мярка те одобряват?
 • K
  kolega men ma odobrqvat s 43 dekara zemq i 26 br ovtse.`Stava vapros za 6umensko.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Разпределяне на рента за минали години

wladd: Белите петна са плащат за целия имот, "Новите" собственици нямат основание за получаване н...

213 1

Обработване на земя без договор

ZzZ: Ти си тарикат така че давай - жъни я! А като се окаже, че кооперацията има сключен едногод...

294 9

Право на дейност, върху земеделска земя?

solun1: Тряба да й смениш статута и тогава вече ще можеш да стройш.

144 1

Влизане в чужд имот, отъпкана пшеница

Веселин: Към полицията задължително. Подадохте ли и за предишните случаи? Трябва да ги регистрирате...

286 2

СПЕШНО!!! Подвеждаща информация/измама

За първа година съм земеделец.Наясно съм със селективните и с тоталните хербициди,но нямам...

703 0