Орязани субсидии - бюджет 2012

 • G
  \\\"С орязаните от финансовото министерство пари най-засегнати ще бъдат зърнопроизводителите, тъй като се намалява бюджета за схемите за националните доплащания за единица площ\\\", категоричен е Найденов. Няма да има и средства за акциза на горивата.
 • D
  Бай Иване, не схванах съвсем последователността на мисълта ти, но това, което успях да разбера е, че те дразни пренасочването на част от твоите данъци за субсидиране на СС. Ако знаеш само с твоите данъци колко още отрасъла субсидираш ще се ядосваш още повече... И то отрасли, които не генерират печалба, които с години са на загуба и дърпат икономиката назад. Благодарение на тези субсидии СС се развива, а това осигурява раб.места, респективно осигуровки и данъци в хазната, което отново се връща при теб под формата на редица други ползи. Единица субсидия създава много повече единици полезна стойност и ако не беше икономически оправдано отрасъла да се субсидира Европа едва ли щеше да го прави от години. Ти си се фокусирал върху субсидията като изолиран елемент от цялата система и не виждаш по-надалеч.
 • D
  ''Бай Иване'',очевидно си влязал по погрешка в този сайт и нямаш и най-малка представа,какво е земеделие!Моля те не пиши повече!Щом знаеш култура от която се печели 100% от нея започвай да я отглеждаш за да станеш и ти богат,колкото нас и да получаваш огромните супсидии с които си копуваме скъпи коли!
 • B
  Дидо, първо казвам продажба към търговец и към местен производител има разлика, не говоря за региони, да в различните региони цените са различни, но не са различни на кого ще продаваш. Второ, съвсем е възможно да се създаде застраховка, която да е задължителна и да ви покрива загубите от неблагоприятни условия. Трето не знам защо трябва с моите пари, взети ми от данъци да ти се дават ти да инвестираш, не мога ли аз да си инвестирам в моето си производство или дори може пък да взема да почна да се занимавам и сериозно със земя. Да наистина заема ще ти намали печалбата, но ти ще работиш със свободни средства, на хора, които нямат нужда от тях, а не с моите и другите като мен, на които са им отнети по насилствен път средствата(чрез данъци и всякакви такси), ей това е най-важната разлика. И последно това не е към малките и тук е разликата, когато говорим, да Асен Върбанов е прав, погледнети си милионерите, които ви оправляват и ви водят за носа, истината е, че орязването ще засегне малките, които се нуждаят от тези средства, но на големия, какво му е. Ако искате нещо да стане борете се да има тавани, защото, големите ще ви изядат навсякъде. А иначе Октопод-а може и да дава 20 лв. в плевенско, но в някои региони само, за да навлези дава по повече от 100 лв., а като ви изгони малките, ще почне и там да дава по 20. Наистина мисля, че субсидията е порочна практика, но след като я има в европа, ние ще трябва да се съобразим, за да не унищожим съвсем земеделието, но пак казвам, че за нашите условия е много по-добре да има промяна в начина на субсидиране, дали, чрез горна граница, дали, чрез доплащане за всеки тон вкаран в складовете, дали чрез региониране и даване на различни ставки на различните места, дали чрез различни коефиценти за различните по големина, методи бол, просто вие зърнопроизводителите, трябва да си решите сами какъв ще е този метод и когато го направите и застаните и кажете, че искате да стане това, защото еди ко си, то тогава и всички биха ви подкрепили, но вие тази година, в която си накупихте скъпите коли, когато имате печалба за някои култури над 100% и да излизате и да пищите за още пари, някак си е нагло. Да не съм съгласен с даване на пари за МВР, но не съм и съгласен вие да се гаврите с останалите.
 • A
  Ще си позволя да дам съвет към всички зърнопроизводители: вместо да вървите срещу течението и да си чешете езиците с протести, защо не помислите рационално, а именно: според разплащателната агенция 10% от арендаторите взимат 80% от субсидията (може и да греша с цифрите, но горе долу съотношението е това), което ще рече, че има арендатори където взимат милиони субсидия. Защо не се борите за таван на субсидията и по този начин намалените средства ще стигнат отново за дребните стопанства (до 10 000-20 000дка) Ще ви дам пример за ф.Октопод: В моето село рентата където се изплаща от тях е в размер на 20 лв, хайде сега смятайте колко декара обработват те на тази цена и от разликата до субсидията какви милиони като печалба се натрупват. За това всички които членуват в асоциацията на зърнопроизводителите трябва да се опълчите не срещу Дянков, Борисов и сие, а срещу монополите които са сред вас!!!
 • D
  bayivan, първо, държа да подчертая, че от различните региони на Бг не продаваме на една и съща цена в един и същ момент. Можеш да вземеш статистика за цените в северозападна, югоизточна и СЕВЕРОИЗТОЧНА България. Второ, субсидията дори не стига за изплащане на рентата. Пояснявам, че щом едно производство се субсидира, следователно: 1. То е от национално значение; 2. Само по себе си не е достатъчно рентабилно; 3. Субсидията цели и привлекателност и задържане на интерес на работещите в сектора. В тази връзка, при сериозни отклонения в добивите и продажните цени в различните региони на БГ, поради известни всеки му причини, на повечето от нас ни се налага да извадим допълнително ресурс, за да изплатим рентата. Следователно това веднага води до редуциране на печалбата ни, което ни пречи да инвестираме и да се развиваме. Да не говорим, че на прага на всяка нова стопанска година ние сме сурвакани с нови по-високи цени най-вече на торове и горива, а те формират сериозна част от себестойността на производството ни. Не ни остава време да изчислим финансовия резултат от една стоп.година и вече сме оферирани с новите цени на суровините, които влагаме. Лесно е да заключиш какво прави умният стопанин по време на криза, но едва ли има еднозначен отговор щом сме свидетели на рухването на не една икономика и то къде в по-развити и богати западно-европейски страни. Умният стопанин по време на криза ще направи изгодни инвестиции, НО САМО АКО Е РЕАЛИЗИРАЛ ПЕЧАЛБА. Защото, би трябвало да знаеш, че инвестиции се правят с печалба. Стоян Николов, определено има право, защото ако нямаш оборотни средства, за да функционира нормално бизнеса ти, едва ли ще мислиш да правиш инвестиции, чиято възвръщаемост отнема години. И последно, учудващо е, че пускаш паралел между субсидия и заем, защото разликата между тях е космическа. Заемът е свързан с разходи, които рефлектират върху печалбата. Излишно е да споменавам, че единствените сериозни кредитоползватели са земеделците в момента. А нуждата от кредит не е ли продиктувана от недостатъчен ресурс за функциониране на бизнеса? Хайде сега, отново убеждавай аудиторията, че бранша няма нужда от субсидия…
 • D
  Не трябва да даваме да се гаврят с нас.За капитално строителство са си приготвили 1 милиард защото на батко фирмите са в пътно-стройтелния сектор и явно е наредил на министъра на финансите от всякаде да реже за да има повече за крадене в "Капиталното строителство".За МВР 1 милиард-идеално догодина зърното ще го жънат не с комбаини а с патрулки Ще си платят на полицията за да е доволна и да им пази задниците от народната любов това е скритата причина .А ние да готвим тракторите за пред-коледни празненства по пътищата за да покажем ,че ни има и не позволяваме да ни лъжат.
 • H
  [:duel:] trqbva da ima
 • G
  Колко и кога ще ги дават тия субсидии бе колеги кои са орязани тия които сега ще взимаме или следващите я обяснете че от работа не можах да разбера.
 • G
  Силви просто не знаеш колко си права .много точно го каза
 • S
  Почти няма желаещи да коментират темата.... Ами какво да и коментираме на темата,то е ясно,че и това ще преглътнем.Ще си говорим тук как гръцките колеги ще получат по 40 евро субсидии,как няма друга държава в ЕС която лишава сектора от акциз на горивата...Ама само ще си говорим! И какво като сме недоволни?На кого му пука за нашите коментари? Заслужаваме си управниците колеги,отдавна е измислен израза-прост народ,слаба държава!
 • D
  дкато се делим на зрно и животновьди тка ще
 • E
  Протест по мое мнение трябва да има, но как ще се съберем на едно място? Другия проблем е, че като бройка сме малко - никои няма да ни обърне внимание...
 • G
  Какво стана, ще има ли протест бюджета мина първо четене
 • S
  Почти няма желаещи да коментират темата.... Странно защо! Сигурно братята земеделци стягат тракторите за поход и нямат време да пишат!
 • H
  Докато народът мисли като вас, правителството винаги ще ни мачка! вместо да обсъждате как ще сринете парламента с тракторите ако не ни дадат парите, които предизборно обещаха. Просто за пореден път ще покажем,че сме един робски народ, които никога няма да поеме съдбата в своите ръце, а ще се надява охраната на Тодор Живков да оправи живота му!

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

K

Кога мога да изкореня стара овощна градина?

Искам да изкореня стара овощна градина от сливи и на мястото да създам нова от череши.Тъй...

178 0
D

Млад земеделски производител

Някой знае ли кога ще изплащат субсидиите на младите земеделски производители? Според граф...

307 0
C

Обвързано подпомагане

Т: За сега пълно мълчание.Юоже би графика няма да бъде спазен.

336 1
А

Подпомагане за сини сливи

Р: Ами коя слива ,ако не синя,може би сливата на Мата Хари ще подпомагат.

421 1
B

Българско Сиво Говедо и Сиво искърско говедо

Здравейте имам няколко въпроса и ако някой знае ще съм благодарен да сподели информация. О...

320 0