коч фризиец

 • B
  Колеги, ето снимка на коча фризиец.още снимки в http://troev.fermer.bg/gallery.php
 • S
  здрасти колега можеш ли да ми дадеш някакви кординати,телефон или адрес на тоия институт враня. А твоите овце всички ли са чисти или сега ще ги кръстосваш.
 • M
  Колега,аз за мен съм се спрял на синтетичната популация-видинският тип.Това са животни в чиято кръв има и местна и фризиец и аваси.
 • T
  за плевенска черноглава ми е ясно но ако исках чито породно стадо наистина щях да купя плевенски но искам да пусна на това което имам асаф аваси лакон или источно фрезиец
 • P
  ти си имаш месна порода плевенска какво питаш
 • T
  колеги търся овен млечно направление затова ми трябва вашето мнение на коя порода да се насоча от плевенския край съм овцете ми са от врачанския балкан /махленска превъзходна/ благодаря предварително
 • V
  едно фрезийче и едно черноглово
 • B
  kolega ot 15 ovce podbrani s friziiska kruv 47l.mlyako durjaha go edin mesec hranene granula i lyucerna.39 agneta tova dostatu4no li e.ne sam sednal da pravya reklama tova e fakt.
 • C
  Между другото никой няма претенции за създаване на нова порода овца , а и не е малко,че повечето стопани наричани от теб "като вас" са с по 100 майки.Сполай ти му да са повече, ама нейсе нямаааа ,което е трагичното. За това овцете ще станат в хиляди ама не в една област ами в цялата страна. Скоро ще са атракция в зоопарковете !
 • I
  Вие не сте народа! Народната селекция не се прави от Митко или Пенчо, а се прави от населението на дадена област, където се отглеждат десетки или стотици хиляди овце. Тези овце се отглеждат достатъчно дълго и при стихийните кръстоски помежду си се създана популация имаща характиристиките на порода, а най-важната от тях е като ги кръстосваш да излиза едно и също. Нови породи се получават и когато овцете от един район започнат да се кръстосват с омце от съседен, като по границата се появява новата порода, когато са чергарували племена и народи и техните овце са се смесвали с местните и то за дълги периоди от минимум 30-50 г. Породи са се образували когато са взимани нови кочове, напр. около пристанища, където са спирали кораби в животни местните са купували кочове, отделни владетели са внасяли и т.н., но пак говорим за много кочове и дълъг период от време. В СССР като правят една от техните породи заделят 6-7 хиляди местни овце и вкарват от Австралия 170 коча и от всичко това след 30-40 години работа се стига до само 7 линини, т.е. 7 коча от новата порода, които да се използват за разплод и да започнат родословието на породата. Казвам това за да се разбере, че порода не се прави със 100 овце и 2 коча. С толкова се разваля стадото. За да се направи порода трябва специален ред на кръстосване и достигане на определено съотношение на кръвта за стабилна популация, най-важният белег за порода. Тука, с малки изключения, стадата са опропастени, защото макар първата кръстоска или F1 да е добра следващата F2 и по-нататък са лоши и като продукция и като смъртност. Има малки стада от по 100-300 овце с по 6-7 коча от различни породи, стада които след 2 поколения започват да се влошават и няма как да се оправят. Затова се прави родителско стадо от породата, има начин на изчисляване на бройката му, и на базата на това стадо се избира подходящ другопороден коч, като основното стадо е само от първи, високопродуктивни кръстоски. Те повече не се кръстосват за разплод, а само за агнета за клане с месодаен коч. И пак се внимава, за да се сведе смъртността до минимум.
 • M
  Иванов, ти като най-великия "практик", трябва да знаеш че именно народната селекция, е създала породиди, като Аваси, Хиос, Източнофризииската, Плевенската и стотице други, които Вие научните "умове", ползвахте и превехте какви ли не неуспешни експерименти. Странно ми е как си позволяваш да даваш квалификация за животни които не си виждал. Всеки собвственик има за цел подобряването на показателите на стадото си, това е повече от ясно и не е необходимо да го пишеш. Я вземи кажи ти лично какво си създал???
 • I
  Овцете да не са филм или книга, че да са добри или по-добри? Ние практиците измерваме успехът от кръстоската с получените резултати, млеконадой, раждаемост, стопански живот, себестойност на продукцията и продажна цена. Моят съвет винаги е бил да се отглежда стадо от чиста порода, или да се направи родителско стадо за основната порода и да се кръстосват с подходящ за кръстоска с тази порода коч.
 • K
 • M
  Чистите фризийки, поне в моя раьон не виреят добре, имах чист коч, но приплодите им на основа плевенска са много добри.
 • T
  Колеги, според характеристиката на тази овца тя дава много добро мляко и висока плодовитост около 200%. Имате ли наблюдения за тези характеристики в България и по конкретно близнят ли често тези овце
 • T
  Колега, от агне ли го гледаш? Някои овчари твърдят, че трудно виреят, адруги споменават че мъжките фризийци издържат при добро хранене и отглеждане. Ти какво мнение имаш по въпроса?

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Агнета 2020

Питайте управниците ни тази година като нямаше внос на агнешко стигнаха ли родните агнета...

167 0

Агнешки кожи

Колеги някой знае ли къде купуват агнешки кожи и ако някой купува да се свърже с мен 08763...

179 0

Овце без мляко

Здравейте, колеги имам следния проблем Овцата се агни има направен съд ,но няма никакво...

296 0

1 био ЖЕ

Агри.БГ: Здравейте, Няма промени в пресмятането (поне към момента не са упоменати). Съгласно § 2з...

129 1

Българска порода за месо

Здравейте фермери пиша ви защото имам един въпрос на който не мога да си дам отговор а и...

460 0