За и против премахването на ДДС за зърното

 • B
  Здравейте, понеже се заговори за това в тема, където не му е мястото, реших да направя една отделна. Това е въпрос, който касае всички от производителя до крайния клиент. Знам, че всеки един си има своето мнение, но нека да си го кажем честно. Аз съм за премахването, защото би трябвало да изчезат и измамите с ДДС. Единственият проблем, който се ражда от това е, че всеки зърнопроизводител ще трябва да минава през процидура за въстановяване на ДДС, която смятам, че може да бъде облекчена за тях и да помагат да си го възстановяват по-бързо. Загубите за държавата не би трябвало да са огромни, защото реално това ДДС, ще се начислява при следващите родни производители, така както е когато внасяме от ЕС. Просто няма да се правят измами от страна на некоректни търговци със зърното. Примерно ако купя 1 кг зърно за 30 ст. и направя от него 700 гр брашно и 300 гр. трици, когато ги продам аз ще внеса ДДС, ако ги изнеса навън, няма да внеса ДДС, но няма и да възстановявам. Ако изхраня с тях едно прасе, при неговата продажба ще внеса ДДС.
 • N
  Аз съм ЗА продажбите със ддс .Докато има канали за търговия без ддс ще има и предлагане на такава стока.В крайна сметка всеки си отговаря за действията.
 • B
  Динко, ако купувача плаща ДДС-то, пак ще ги има екоректните по веригата и ефекта мисля, че ще е нулев. Разликата с нулевото ДДС е, че няма да има едно въртене на документи при износителите, примерно, които първо ще плащат ДДС, а после при износ ще го възстановяват. При преработвателите разликата е че няма да възстановяват ДДС от зърно и ще се внася деректнко от реализираната продукция, пак казвам, че при тях е по-лесно да се проследи процеса, защото мелни, фуражни, животновъди, масларни и т.н. не са чак толкова много и могат да бъдат контролирани много по-стрикно. Ще останат, само хората, които гледат за собствени нужди животни, но те остават все по-малко, защото държавата 20 години унищожава селото.
 • S
  tvardo za premachvaneto na DDS ot zarnoto polzata schte e za vsichki strani , a sega e tochno orel , rak i schtuka
 • D
  а какво стана с умуването - купувача да внася ДДС?
 • B
  Жоро, ако питаш мен аз съм напълно ЗА премахването на ДДС за всички хранителни продукти, произведини в България, за съжеление, това няма как да стане, защото сме ЕС. А за връщането на ДДС, както писах съм за облекчен режим за зърнопроизводители и за по-бързото му връщане, далече съм от мисълта, че е нормално да се бави връщането на ДДС повече от 2 седмици, след като от нас искат да го внасяме в срок до 14 число. Адриана, не са обявили референдум, но ако всички засегнати от темата, застанат зад общо предложение, може и да се получи нещо добро за всички. Не претендирам с оригиналност или с пълно познание върху проблема, за това и предлагам всички, които желаят, да изкажат своето мнение и да се търси едно разумно решение за всички. За мен проблема при зърното е, че обемите са големи и много по-трудно се проследява, от колкото готовата продукция от него - месо, хляб... Все пак предложението за субсидия за свиневъдството е за всяко фактурирано прасе, което е стимул за изсветляване на бизнеса. Има достатъчно некоректни и от едната и от другата страна, но когато няма ДДС, няма да има измамници и като цяло мисля, че ще спечелят всички, ние животновъдите, защото ще плащаме ДДС-то едва, когато сме реализирали продукцията, а не предварително, както е сега. И вие зърнопроизводителите, защото вече няма да има търговци измамници, а всеки нормален търговец/производител ще работи с вас и всякави подбивачи на цената(измамници) ще изчезнат.
 • G
  бай Иване според мен и на прасетата не трябва да се начислява ДДС шом така е тръгнало - каква е разликата измамта дали се прави с пшеница или с прасета??? Проблема не е в ревизията а във времето - защо точно земеделския производител да чака 3-4 месеца да му върнат ДДС-то?
 • A
  Да не са обявили референдум?

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Разпределяне на рента за минали години

wladd: Белите петна са плащат за целия имот, "Новите" собственици нямат основание за получаване н...

210 1

Обработване на земя без договор

ZzZ: Ти си тарикат така че давай - жъни я! А като се окаже, че кооперацията има сключен едногод...

291 9

Право на дейност, върху земеделска земя?

solun1: Тряба да й смениш статута и тогава вече ще можеш да стройш.

141 1

Влизане в чужд имот, отъпкана пшеница

Веселин: Към полицията задължително. Подадохте ли и за предишните случаи? Трябва да ги регистрирате...

284 2

СПЕШНО!!! Подвеждаща информация/измама

За първа година съм земеделец.Наясно съм със селективните и с тоталните хербициди,но нямам...

700 0