Състояние на посевите от слънчоглед

 • S
  Колеги,знам че Ви се е запалила главата от лошото време и хода на\r\n\\\"бялата жътва\\\",но все пак какви са очакванията Ви за слънчогледа.Пишете от кой район сте и какво е положението при Вас засега.
 • Z
  Няма почвен хербицид срещу бутрак при слънчоглед. Какъв е състава на заплевеляването ти? Ако имаш проблем и с бутрак и с балур може да минеш на вариант срещу плевели от семена с почвен, срещу бутрак във фаза 2-6 лист на слънчогледа и ранни фази на плевелите/2-ри лист/ само Пулсар в доза 120 мл/дка, защото Стомпа в схемата ти гарантира само предпазване от вторично почвено заплевеляване според фирмата производител, но в дозата, в която се продава в пакета-200 мл/дка няма да свърши никаква работа, а само ще натовари разходите на дка. Балура е коренищен плевел, следователно може да бъде унищожен само от системен листен хербицид. Такива на пазара има много-Тарга Супер, Фуроре Супер, Селект Супер, Фузилад Форте и т.н. При обработката на почвата обаче коренищата се нарязват и отново поникват. Трайно ще го унищожиш, но не за една година.Тази година например след дъждовете той поникна масово в стърнищата. Сега е момента да се напръска с препарат на базата на глифозата преди да се изоре площта. И ако на тези полета догодина засееш слънчоглед или няма да се появи или плътността му ще е много ниска.
 • N
  питай фирмата от която ги купуваш
 • I
  пробвал съм почти всички активни вещества в почвените, но нищо не лови бутрака (без да удари слънчогледа) и затова опитвам Клиърфилда. Все пак - при каква височина на бутрака е най-добре да се приложи? А оттам ще помисля и за балура
 • Z
  Балур при нас има ,колкото си щеш. Клиърфийлд технологията е по-скоро за решаване на проблема с бутрак и паламида и ниска степен на заплевеляване с балур от коренища. Ако балура ти е основния проблем няма смисъл да даваш пари за Стомп + Пулсар. Пръскай с нещо ефтино след сеитбата за плевелите от семена и след това вегетационно с балурицид. Това е много обширна тема.
 • I
  Много ясно - двата хербицида вървят заедно. Не разбрах имате ли по вашия край балур и бутрак.
 • R
  stoyannikolov в кой регион си за какви декари говорим и т.н.Мога да ти намеря всичко, което пожелаеш ако си заинтересован кажи...ще раменим телфони и ше се разберем само първо кажи в кой регион си ...
 • N
  Колега,освен Пулсара Стомп сложи ли?
 • I
  Здравей колега, имате ли при вас балур? Питам те защото миналата година пробвах с Мелдими и Неома, но след Пулсара се наложи повторно пръскане с балурицид което не ми хареса. На снимката се вижда действието в началото, но след 20 дни балура надмина слънчогледа. Казвай ако имаш коментар в случая.
 • S
  Дайте някакъв адрес за семена и препарат за Сиджента.
 • Прилоението на технологии /CLEARFIELD и гранстар/е оправдано, според мен, само ако е наложително изчистването на полето от ГАДНИ плевели. Друго приимущество не виждам. Нека не забравяме,че след пръскане с Експрес и последвал посев с пшеница, ще трябва да се връщаме към хербициди на базата на 2,4Д, за да се оттървем от самосевките.Все още не са успели да модифицират генно един хибрид, т.че да има потенциала за добив на конвенционалните.
 • S
  Не искам да съм старомоден и да Ви налагам мнението си за предимствата от традиционните сортове. Напротив-твърдо съм решил догодина да пробвам Пионер или Синджента на 500 дка. Само че разходът ми за обработката на Сан Лука тази година беше 3.50 лв. на дка за семе и около 3 лв. на дка за почвен препарат и един път го копах- нафта и надница-около 1.50 на дка- та общо 8 лв. За тор ,амортизации и пр. не коментирам,защото те са еднакви за всеки слънчоглед. Слънчогледа като го гледам поне 260-270 кг. ще пусне. Идеятя ми е да споделим опит за икономическата ефективност от новите сортове. Ефекта от изчиктване на полето от бурени е безспорен,обаче явно има опасност и от нови болести. Споделете опит ,за да намерим най-доброто решение.
 • N
  е не бе това е от 100л на кв за миналия месец
 • P
  Тези мозайки , дето се виждат долу, не са от сушата нали?
 • N
  Синджента "НК Неома" с Клиърфилд- пулсар плюс стомп нов
 • Това при гранстар-устойчивите хибриди е допустимо в рамките на 10%.Там май причината е генетична, но не съм сигурна. Факт е обаче, че се проявява във всички посеви и при двата хибрида PR64E71 и PR64E83, но в различна степен

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Слънчоглед реколда 2020

olio: Вече удари, а и нагореееее. Кога ще бъде пика не се знае. Борсите се надскачат, а търговци...

718 2

Изсъхване на слънчоглед

Крум Тенев: https://www.youtube.com/watch?v=B4LAJDx6TSI

270 2

Цена на слънчогледа 2019, добиви ?

georgievis: добиви около 300кг цени Силистра 550лв.

5482 14

Слънчоглед 2019 цени и добиви

Тодор Тодоров: Какво става колеги? Ще прадаваме ли, и на каква цена? Всички ли чакат повишаване н цената?...

1593 2

Цена на слънчогледовото олио

: рафинирано наливно слънчогледово олио 1380 + ДДС лв./т. тел. 0888321760

1334 4