Необходими документи за внос на кози за мляко хибрид от ЕС. ИСПАНИЯ

 • S
  зЗдравейте колеги, някой знае ли каква документация е необходимо за внос на кози за мляко от Испания благодаря
 • I
  Вносът и въобще покупката на пръчлета е по-евтина, но има някой големи недостатъци, които трябва да се отчетат при правенето на сметките: Те не са проверени,а има три етапа през които трябва да минат: 1. пръчле или ягне не означават бъдеш пръч или коч. Трябва да развият добра полова система, което не става при всички; 2. Дори да я развият няма гаранция за качествата им, и 3. За качествата може да се съди само по поне 2 поколения дъщери, но най-малко по едно. Налице е голяма загуба на време докато се установят добрите пръбове от групата. Лично за мене по-изгодния вариант е да се купят работещи кочове с проверени дъщери и високи резултати, но те може да са 5-10 пъти по-скъпи. Отделно трябва така да се купят, че случната кампания да е сравнително скоро след стреса от пътуването, защото животните, които идват от северните части на Европа се аклиматизират трудно.
 • F
  Здравей колега, Казвам се Деан Тодоров и от две години съм председател на "Асоциация за равъждане на млечните породи кози". Тази година се захванах да внеса мъжки пръчлета от породата "Немска Бяла Млечна". Първоначално се поинтересувах по въпроса като теб с документите и нещата стоят по следния начин: 1.Трябва да имаш регистриран животновъден обект. 2.Трябва да се използва лицензиран превоз за животни на дълги разстояния. 3.Като отидеш на място във фермата от която ще закупиш животните,се уведомява регионалния ветеринарен лекар. Той идва на място и изготвя образец от единната европейска система за превоз на живи животни "трейси" там се описват номерата на животните,номера на животновъдния обект на собственика от където ги вземаш, номера на твоя животновъден обект номера на лиценза на превозното средство,дата на заминаване,почивки в хотел за животни (това е задължително изизскване и като астигнеш до хотела се прави преглед на животните от ветеринар разписва се пътния лист и след 8 часова почивка продължаваш), време на пристигане общо разстояние и др. Това е всичко необходимо. За внос на животни от СТРАНА ЧЛЕНКА НА ЕС НЕ Е НЕОБХОДИМО ЖИВОТНИТЕ ДА СЕ ПОСТАВЯТ ПОД КАРАНТИНА!!! Ще имаш проблем с транспорта на животните. Камиона трябва да е лицензиран този лиценз се издава от БАБХ и има изисквания на които трябва да отговаря превозното средство, освен това за да го регистрираш трябва да преминеш курс за "Хуманно отношение и грижа за животните по реме на транспорт" това става в университета в Стара Загора след преминаване на кура се издава удостоверение. Поздрави и успех!
 • S
  Благодаря ви много за полезната информация.
 • M
  Документите за внос се изготвят на място.Ако не сте внасяли до сега животни,по-добре не се захващайте.Трябва да имате и база отговаряща на ветеринарните изисквания за карантинен престой.
 • I
  Документите се издават от страната износител - Испания, тука трябва да има място за карантина, за които и всичко останало трябва да питаш тамошните и тукашни ветеринари. Вероятно трънспорта от там ще излезе 7-8 хил. евро. Проблемът не са документите, а че по принцип хибриди не се внасят, защото като ги размножоваш си губят качествата. Трябва родителско стадо, което е много скъпо и няма смисъл. Испанците имат някой добри породи за мляко - малакеня, флорида, мурсиана-гренадина, като това вероятно е кръстоска на малакеня с англо-нубийски. Така или иначе едва ли доят повече от 650-750 кг. мляко, което не е проблем при добре гледани наши кози. Отделно ще възникне проблем с аклиматизацията, защото по местата където живее температуранта през зимата рядко пада под минус 5-7 градуса и тука температурите се задържат често за една седмица под минус 20 градуса. По добре се хвани на работа за един месец в някоя тяхна ферма, защото са много напред и докарай наученото тук.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта