Още за комасацията и проблемите

 • U
  Колеги от областната служба искат да ни разделят по масиви да работим земята при вас как се работи в реални граници или както при нас, и искам да попитам дали са задължителни заменките , принципно имаме договори за аренда но сега ни плашат ако нямаме заменки няма и субсидии
 • U
  при нас нещата се укротиха и засега си оставаме така пак след нова година ще се разпределяме помежду си
 • V
  А как мога да издиря арендатора който ми обработва земята. Бях купил едни 7дка преди две години, обаче мислех че са при един, а те не били при него. От общ. служба земеделие ми казват че не знаели кой я обработва. Имам си нотариален акт и всичко. Идеалния вариант е да го издиря и да ми даде рента поне за 2010/2011г. Ако нямам шанс- мога ли сега да ида при който искам арендатор и да сключа договор за 2011/2012 та в края на следващата година да знам кой ще ми дължи рента?
 • N
  Жоре остави го .Как да водиш диалог със налъма в банята?
 • G
  Малко уроци по математика 1дка = 1000 кв.м 2000м Х 2м = 4000 кв.м = 4 дка Та един парцел никога не е обграден от всичи страни с път - в даден масив примерно 500 дка парцелите са подредени така, че максимум 2-3 пътя обслужват всички парцели. Самия кадастър е направен така, че до всеки парцел да има достъп а не да го огражда с път. Ако гледаш кадастрална карта път е там където линията е двойна - никъде няма такова нещо 2 дка парцел да е обграден от пътища
 • V
  Не знам бе човек, питам само, аз гледам че ниви по 2, 3, 5, 8 дка са оградени от всякаде с пътища, както е по кадастъра, що да няма 2000 метра в един масив, по 2 метра ширина ги сложи - те ти ги 40 дка, ако масива е 200 дка това са си 20 % Правя и друга сметка, обаче обиколката на нива от 2 дка е около 178 метра, деля го на две заради застъпване стават 89, по 20 ниви това са 1788 метра път, по 2 метра ширина са 3576 метра т.е. на 40 дка ниви излиза че има 3,6 дка пътища, което е около 9% - ти кво мислиш?
 • G
  ехе 20% каквонаправи бе човек то едно землище ако има 15000 дка земя ще рече 3 000 дка пътища да има Я малко помисли по 3м (щото това е селски път а не магистрала) това проави 1000 км селски път А относно всичко останало - единственото което исках да разбереш е че закона само превидно изглежда, че ще Ви помогне, а дефакто направи такава каша, че догодина ще е чудо А иначе е кофти да трябва да плащаш данък за получената рената ама нали всички сме за ЗАКОНОСТТА Що се отнася защо му плащам за драките - ами защото ако му откажа си взема земята и я дава на друг - просто си нямаш на идея на каква степен е конкуренцията при нас
 • V
  Аха, разговора придоби човешки вид! Браво благодария Ви. Сега: 1. И на мен не ми харесват посредниците /посредникът ви е ../ така, че най-добре е да се договарят арендатори с арендодатели директно - това са си частно правни отношения и не може некой да се бърка в тях - АБСОЛЮТНО СЪМ ЗА! Проблема е че много хора /като моя близък на 70 г./ бяха прее... от тарикати, то добре, че въведоха субсидии, та да понамалеят тия случй. 2. Не разбирам що плащаш рента за трънки - аз имам 15 дка в едно село, обаче кооперацията ми взе 9 /6-те били запустяли лозя и не ги иска никой/ после от тия 9 ми приспаднаха 2 защото и те не се обработвали по не знам какви си причини - така, че спокойно можеш да се откажеш - ама ще изгубиш и държавното финансиране - нали знаеш ! 3. Много добре че инвестираш в земя колега /наричам те така не щото обработвам земя, ами от уважение/ - обаче с тия парченца щи трябват три живота да го докараш до към 200 хка - което е и най-големия проблем на този бизнес у нас! 4. Да дал съм под аренда земица на държавна фирма и хората са много коректни - аз нямам проблем с рентата лично. СКЛОНЕН СЪМ ДА ОТСТЪПЯ - НАЙ-ДОБРЕ Е ДА СЕ ДОГОВАРЯМЕ ДИРЕКТНО, А НЕ ДА МИНАВАТ ПАРИТЕ И ОТНОШЕНИЯТА НИ ПРЕЗ БИРНИЦИТЕ! - дори по-добре е да има само заявление, че сме подписали договор за аренда, а не да ни знаят и кътните зъби - кой колко плаща и за какъв период - в другите бизнеси договорите са си поверителни между страните!!! Поздрави и мерси, че въведохте нормален тон в разговора! Е НЕ ОБЪРКАЛ СЪМ СЕ - СЕГА ЧЕТОХ ВНИМАТЕЛНО ПИСМОТО НА niki ли си каф си - продължавате с простотията и наглостта за кво ви благодаря и аз, бил съм тъп аз моля ти се, че не съм си взел рентата, ми кво да се колям ли с този дето не я дава бре! ТАКА ЧЕ РЕСТО - ЗА ПРОСТ НАРОД ТРЕБВА СИЛНА ДЪРЖАВА - КАТО НЕ МОЖЕ СЕ РАЗБИРАМЕ ПОМЕЖДУ СИ - СИЧКИ С ТУБИЧКАТА ВАЗЕЛИН ПРЕД СЛУЖБИТЕ ПО ЗЕМЕДЕЛИЕ НАВЕДЕНИ И ПАРИТЕ ЗА РЕНТА ТАМ, ДОКАТ НЕ СЕ НАУЧИМ КАК СЕ РАБОТИ И ПРАВИ БИЗНЕС!!! ПОСЛЕ - СЛЕД 20 ГОДИНИ - НАШИТЕ ДЕЦА КАТО СЕ ПОИЗУЧАТ - ДА ВЪВЕЖДАТ ЗАПАДНИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ - СЕГА НИ Е РАНО ОЩЕ!!! пп не е ли 20 % от площа на една местност пътища, т.е. ако ти се водят 100 хка ти реално обработваш 120 ?
 • M
  Е,за това от двадесет години насам инвестирам почти изцяло в земя.Няма арендодатели,няма и проблеми.Гадното е,че е на парчета,пък и цената вече е доста солена.До преди година арендовахме малко земя уж все на познати-аман от претенции.Един иска жито,друг ечемик,трети агне,четвърти от всичко по малко и накрая аз съм бил еди какъв си,а в крайна сметка все от мен е минавало!
 • N
  Vessooooo какво да те ям аз бре нито си ми на възможностите нито ......си ми арендодател.Пък ако ми беше арендодател щях да ти давам всяка год. рента ,нямаше да те прееба както ти сам си се преебал 4 год. неполучавал рента отворкото [:slap:] .Бива ли да си такъв кавал,в сайта си отворен а рентата неможеш да си получиш ЗАЩО?Рентата за тия 4 дка. както ти писа Жоро си я търси в общината .
 • G
  Вессо - най-големия проблем както се опитах да ти кажа в началото е че хората чели не дочели си мислят че този закон ги защитава от нещо. В закона на теб като собстшеник на земеделска земя ти е вменено задължението всяка година да подадеш декларация в ОбСЗ за начина на ползване на тази земя т.е дали ще я работиш дали ще я отдаваш поднаем. Арендаторите заплащат на общината рента за парцели, чийто собственици не са изпълнили това си зъдълвение ( но разбира се щом се явят за наем ще трябва да го изпълнят и определено 2-та година вече няма да могат да вземат наем от там)или парцелите са със неизяснена собственост - е тогава пък общината така или иначе ще ги пребере тези пари - макар че за мен не е ясно защо правото в този случай да е на нейна страна ако не сме ние това ще е пустееща земя т.е спорно е кой има повече права над наема в този случай - така или иначе нито общината нито арендатора са собственици. Та мисълта ми е че след първата година в която вземеш наем ти ще си в същото положение както сега. Така и не ми отговори ти договор с арендатор имаш ли? За пътищата - определено има разорани но площа като цяло е нищожна особенно сравнена с тази за която плащам рента а не изкарвам нищо от нея (драки, камани, герени и какво ли още не) Правата на собственика са непрекосновени, но като такъв той има и отговорности-да си сключи договор е една от тези отговорностии а да си търси правата по такъв договор е негово право.
 • V
  Ееее много ме ядете бе хора! Ще пиша кратко! Ама вие сте като гарваните май - гледате да не си извадите очите един на друг! Аз пък гледам да съм реалист. И никой не отговаря по същество, по темата, а започвате с това кой с какви букви е писал и колко е писал. Въпроса е в некоректните /из между вас/, които се крият и не плащат - просто и ясно! КАТО ВИ ЗАДЪЛЖАТ ДА ВНАСЯТЕ РЕНТАТА ЗА ЗЕМЯТА, КОЯТО НЕ Е ВАША, В СЛУЖБАТА ПО ЗЕМЕДЕЛИЕ И ХОРАТА СИ Я ПОЛУЧАВАТ ОТ ТАМ ЩЕ БЪДЕ МОГО ЛЕСНО /тъкмо там е регистъра и ще се види, ако някой иска да получава рента за продадена или отдадена вече земя/! Какво толкова, ама май нещо ви притеснява? За дядото хитрец: много съмнителна и изсмукана от пръстите историйка, виж за роднинските разправии сте прави - такива примери много! За пътищата между нивите: мълчите като комунисти на разпит - ХА ХА!!! Айде със здраве! пп.: Таз година Господ даде и зърно и цена /той си го е написал в евангелието "за деветте пълни крави дето изяли деветте кльощави/ - отидете му запалете свещица и подарете малко на църквата и на бедните а не надувайте коремчетата, че догодина ако не даде ни зърно ни цена ще има бирниците да описват: трактор, комбайн, редосеялка... и т.н.!
 • I
  Повечето проблеми идват точно заради делбите на земите. Всички наследници изчакват да измрат всички , чак тогава започват да делят нива от 100-200 декара , а дотогава всеки търси рента за нещо , за което дори няма документ за собственост и не се знае коя част от нивата е точно негова. Иначе за големите арендатори , които се крият като мишки съм напълно съгласен. На баба ми и плащат рента по 10 лв/декар , при положение , че земята е 3-та категория и добивите от рапица и пшеница са напълно нормални. Към Бургаско цари голяма мафиотщина , но и там ще се оправят нещата някой ден. В Добруджа плащаме ренти по 50-60 лв, а добивите са нищожно по-високи. Все пак препоръчвам на всеки да си търси правата , да си забие колчетата и да прави със земята си каквото реши , че е най-добре. Дано приемат поне закон , ренатата да не може да е по-ниска от субсидията.
 • M
  Браво Ники--на некой хора доста неща неса им ясни и само запълват форума с глупостите си.Ние верно щеси плащаме,ама и тяхната свърши дето си дал земята на мен,брат му или сестра му на друг и искат от 20-30дк да смучат от две места. [banan-kufee]
 • N
  Още нещо да вметна по темата.Знаеш ли колко такива некоректни арендодатели има,продал си земята дядо Иван-70г. на някой фонд,а продължава да си я оре със магаренцето и същевременно дал скицата на арендатор и взема и рента на всичкото отгоре.Как ти се струва това?
 • N
  Тоя роман ако го беше написал на БГ. махна нямаше да имаш.Жоро ти отговори като арендатор,ти ако си редовен като арендодател в смисъл/актуални скици,делби и т.н/нямаш проблем.Обаче ако не сте разделили имота на дядо или тате и нещете да се видите със сестраси или брат си арендатора не ви е виновен.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

D

Прехвърляне на земя

Agroplus: Може

477 1
M

Конна база - регистрация на животновъден обект

Здравейте, Във връзка с обект конна база, в процес на строеж, се интересувам какво тря...

104 0
S

Разпределяне на рента за минали години

wladd: Белите петна са плащат за целия имот, "Новите" собственици нямат основание за получаване н...

688 2
D

Обработване на земя без договор

ZzZ: Ти си тарикат така че давай - жъни я! А като се окаже, че кооперацията има сключен едногод...

705 9
А

Право на дейност, върху земеделска земя?

solun1: Тряба да й смениш статута и тогава вече ще можеш да стройш.

424 1