От 29 юни от ОРА издават удостоверения за декларирани площи по СЕП

 • M
  Искам да питам някой който е получил такова удостоверение и има намерение да го ползва за да учреди особен залог върху бъдещата субсидия за да тегли кредит, въобще сега банките приемат ли ги тези удостоверения и ще намалят ли размера на обезпечението. Има ли някой който е тръгнал по този път и някоя банка, която да му е приела този документ. Издават удостоверенията от понеделник на тази седмица.
 • Имаш ли информация къде мога да намеря този Меморандум за разбирателство между РА и банките.Много ти благодаря за помощта,полезна ми е тази информация.
 • G
  Не - тогава беше значително по-лесно
 • Допълнително обезпечение искаха ли ти, освен обезпечение върху машините и учредения особен залог върху субсидията по сЕП. Сега банките много са затегнали нещата, в сравнение от преди една година.
 • G
  По принцип би следвало да може да ползваш като обезпечение машинити които купуваш. Малко се съмнявам залог на субсидията да ти свърши работа (освен ако с превеждането и не погасиш част от главницата) понеже предполагам кредита който ще ползваш за изпълнение на проекта е за повече от 1 година а залог върху субсидията може да се учреди макс за една година (до привеждането и). Най-добре провери на място в банката. Аз миналата година реализирах такъв проект и го направих така: 1. Инвестиционен кредит (за 5год.) от Райфаизен - с ипотека машините които закупувах (отпуснаха ми 80% от кредита след подаване на проекта и останалите 20% след удобрение на проекта), като вписах и залог на очакваната субсидия 2. Креди срещу Субсидии (за 1 год)-100% от очакашаната субсидия, които ползвах в началото да покрие липсващите 20% и ДДС по зделките. След като преведоха субсидиите 2-я креди бе погасен.
 • Колеги, ние договорихме такъв кредит в Прокредитбанк на 7,5% лихва, обезпечението е залог на бъдещи вземания /субсидиите по СЕПП/ и ДМА. Теглим почти 100% от очакваните субсидии, до като в другите банки дават до 80%, ако не бъркам. Но тъй като все още не е подписан Меморандумът с Банките, не може да се направи вписване на залога /субсидията/, тъй като това възпрепятства блокирането на средствата /очакваната субсидия/ ни. Това, което ние направихме беше, че предложихме на Прокредитбанк да ни дадат кредита на траншове 50:50, тоест усвояваме 50% от кредита сега и след като се подпише въпросният меморандум усвояваме и останалите 50%. Ако някой има допълнителни въпроси и мога да помогна с нещо, насреща съм, имам e-mail и посочен тел за връзка в профила ми. Успех на всички и Ви съветвам теглете си субсидиите сега, за да удържим до бленуваната по-висока, оправдаваща труда ни, цена на зърното.
 • Колега goro- много ти благодаяр именно Сибанк и аз искам да ползвам тази банка, но искам да те питам моят проект е по 121мярка Модернизиране на земеделски стопанства, удостоверението за директни плащания с което могада да учредя особен залог върху субсидията ще ми помогне ли по тази мярка. От там ми казаха, че при одобрен проект ще ми искат само обезпечение върху 45% което е моето участие по проекта, кандидатствам за субсидия 55%.
 • към момента най-добри са условията на СИБАНК и ОББ . ПроКредит Банк също отпускат, но там лихвата е сериозно нагоре..
 • G
  Аз подадох документи за такъв кредит в СиБанк. За сега няма проблем с удостоверението но още не съм вписал залога, надявам се да го направя другата седмица. Други банки който отпускат кредити срещу субсидия са ОББ и Прокреди (или само за тези знам аз)

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

D

Прехвърляне на земя

Agroplus: Може

477 1
M

Конна база - регистрация на животновъден обект

Здравейте, Във връзка с обект конна база, в процес на строеж, се интересувам какво тря...

104 0
S

Разпределяне на рента за минали години

wladd: Белите петна са плащат за целия имот, "Новите" собственици нямат основание за получаване н...

688 2
D

Обработване на земя без договор

ZzZ: Ти си тарикат така че давай - жъни я! А като се окаже, че кооперацията има сключен едногод...

705 9
А

Право на дейност, върху земеделска земя?

solun1: Тряба да й смениш статута и тогава вече ще можеш да стройш.

424 1