Обработване на земя без договор

 • D
  Здравей, имам следния казус. Преди месец закупих земеделска земя, която се оказа, че е засята от една кооперация, без да има договор за аренда. И земята не е дадена като бяло петно за обработване. Т.е без никой да им разреши са засяли земята. Въпросът ми е, ако си обера продукция дали могат да ме съдят?
 • S
  Явно zzz не е прочел добре написаното от питащия. Кооперацията е засяла земя, която нито се води бяло петно, нито пък има сключен договор за нея със собственика й. Това момче купува точно тази земя, върху която няма никакви тежести/договори. Провел е разговор с кооперацията и е предложил най-разумното предложение, те обаче са отказали да го приемат. Ами следващия му ход е найстина да ожъне засятото, да го продаде и с парите да покрие разходите за възстановяване на пътя. И кооперацията няма да може да каже даже и гък. Камо ли да го осъди за негова собственост, та тя не може да докаже каквито и да е претенций върху тая земя - нито договор имат, нито пък е като бяло петно, а освен всичко в зем.служба се води, че собственика я обработва. Бих посъвевал момчето да отде на една консултация с адвокат в тази сфера носейки със себе си документите за земята и каквото е вадил от зем. служба.
 • D
  Ако кооперация беше сериозна, нямаше да сее където и падне! И щеше да потърси диалог с новия собственик, а не да търси стария, да му дават рента и той да подписва документи, а новия собственик да се оправя!!! Единственият начин да се оправиш с тарикатите е като им бръкнеш в джоба!!!
  • Z
   Като си имал претенции към рентата, защо не си написал изрично в нотариалния акт при покупката, че ако рентата не е изплатена, то тя трябва да се изплати на новия собственик? Ти си купувача и е в твой интерес да изчистиш всеки спор преди сключването на сделката. Защо не си го направил? И изобщо, след като твърдиш, че земята не е била бяло петно, значи някой (примерно кооперацията) е показал миналата година правно основание да обработва земята. В такъв случай продукцията върху земята си е тяхна - ако я ожънеш отиваш на съд. Ама ти си тарикат нали?
  • D
   Защото и миналата година, са направили същият опит, да обработват земя без договор! И ако никой не си потърси рентата, тарикатите печелят. И миналата и тази година земята е заявена, че ще си я ползва собственика, и да не се ползва от кооперации. И ТИ ПАК НЕ ЧЕТЕШ КАКВО ПИША!!! Земята е неправомерно засята!!! Но явно само тарикати са ти в главата. Да аз ще прибера реколтата и да видим какво ще стане. Ще я продам и ще си оправя пътя до имота!!! Щом няма диалог и разбирателството има закони! Благодаря, че се включи в дискусията. Всяко мнение е полезно.
  • Z
   Първо твърдиш че кооперацията била издирвала стария собственик за да подписва документи и да му дава рента. Сега твърдиш че стария собственик си е бил заявил земята миналата година. В такъв случай, няма логика кооперацията да прави такова нещо. Сега, вместо да стреляш на посоки, иди от общинска служба земеделие и виж по споразумение кой реално обработва земята. Отделно седни и си прочети нотариалния акт и виж какви клаузи има там.
  • D
   Ходих в общината, записано е че реално обработва земята собственика от който взех земята! В нотариалния акт пише, че земята няма никакви тежести и не е обвързана с никакви договори!!!
 • Z
  Ти си тарикат така че давай - жъни я! А като се окаже, че кооперацията има сключен едногодишен договор с предишния собственик, ще разбереш, че не си единствения тарикат. Аман от тарикати като тебе...
  • D
   Не аз съм тариката, а въпросната кооперация. Която е изорала пътя до обекта, неправомерно е засяла земята. И отказва да възстанови пътя. Предложих и да ми възстановят пътя, да си приберат реколтата и платят рентата, която се полага за земята. ПП: проверихме с представител на кооперацията и се оказа, че нямат договор. Проверихме и в общината и там се видя, че не давана като бяло петно. ВИЕ КАКВО БИХТЕ НАПРАВИЛИ?
  • Z
   първо няма да се занимавам с глупости да жъна чужда реколта, било то и на моя нива купена преди месец, два, три. Идва края на стопанската година и ако си подал документите на време, ще си имаш правното основание да си я чертаеш. Когато няма други ползватели, си е честа практика пътищата да се наемат и изорават. Ако пътя, които трябва да ти възстановят е прекалено голям, най-чест кооперациите се съгласяват да правите комасация и ви дават земя другаде, където ви е взаимно изгодно. Ако самата нива беше оставена да пустее, нямаше да можеш да я изчистиш от буренаци, така че ако въпросната кооперация е сериозна, нивата може би е не само чиста но и торена.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Разпределяне на рента за минали години

wladd: Белите петна са плащат за целия имот, "Новите" собственици нямат основание за получаване н...

432 2

Право на дейност, върху земеделска земя?

solun1: Тряба да й смениш статута и тогава вече ще можеш да стройш.

284 1

Влизане в чужд имот, отъпкана пшеница

Веселин: Към полицията задължително. Подадохте ли и за предишните случаи? Трябва да ги регистрирате...

343 2

СПЕШНО!!! Подвеждаща информация/измама

За първа година съм земеделец.Наясно съм със селективните и с тоталните хербициди,но нямам...

813 0

Фермер, оправете си сайта

proba: Fermer, пуснахте новината, но вижте какво сте написали: ""Навес не се изисква само за пас...

266 1