Проблеми по Мярка 112

 • F
  Здравейте,\r\n\r\nМлад фермер съм по ПРСР, мярка 112 \\\"Създаване на стопанства на млади фермери\\\". Имам подписан договор от 10.2009г. Изплатена субсидия към 02.2010г. Проектът ми е изряден, със всички необходими и изизсквани документи, проверки и т.н. до преди нчколко дни. На 11.05.2011г. Получих писмо за възвръщане на събсидията в 7 дневен срок, според което не съм имала Разрещение от ИАСАС към подписване на договора. Документ, който не се изисква по времето на кандидатсване и нито един служител не споменава за него. Оказва се, че всички млади фермери, подписали договори в този период сега трябва да връщат субсидията, заради неизискван документ, неточности по заявлението, некомпетентност и грещки от страна на Ръководството тогава. Аз питам защо, след като това е изискуем документ, нито министерството нито Фонда се сетиха да го искат тогава?\r\nЗащо чак година и половина след стриктно изпълнение на проекта, вложени труд и средства, искат документ със задна дата, не е ли това некомпетентност, а старанието им да си измият ръцете с нас добрите фермери, не граничи ли с абсурда?\r\n\r\nМоля, всички, които са изпаднали в това положение на неизвестност, нека дадем гласност на проблема, да си търсим правата, защото некомпетентността и своеволията на служителите и ръководствата трябва да спрат!
 • C
  Zdraveite az syshto imam problem po tazi tema. Trqbva da vryshtam parite po mqrkata zaedno s zakonnata lihva. V kraina smetka nqkoi vyrnal li e parite ot pyrviqt transh ?
 • M
  Абсолютно правилно решение си взела!Аз също завеждам дело и обжалвам тяхното срещу мен!Те се опитват да съсипят живота на млади, борещи се и търсещи начин за оцеляване в скапаната ни държава хора, които с честен и кърски труд са постигнали всичко. Ако се примирим какво? Ще се закопаем за цял живот, защото няма да смогнем да им изплащаме само лихвите, а те ще си продължават да ни мачкат и ще продължават да зарибяват нови заблудени хора чрез рекламите, които постоянно текат в националните телевизии. Освен, че трябва да ги осъдим, трябва и да дадем гласност на проблемите си за да предпазим други невинни хора от всички тези главоболия, с които им предстои да се сблъскат! Мирослава Фъркова miroslava_furkova@abv.bg
 • H
  Здравейте! При мен също се получи така..... не трябвало служителите да са наясно с наредбата, а как приемат документите и оценяват дали са ти наред или не, не зная. Как извършват проверките за фактическо съответствие - и това не ми е ясно! Не съм сигурна дали ще ме санкционират и дали ще връщам първия транш, но нещата клонят към второто по техните думи. Все още чакам отговор от РРА, и ако той е отрицателен ще заведа дело. Това не може да продължава така.
 • M
  Здравейте! Аз също съм млад фермер и имам много големи проблеми със ДФЗ. Заблудиха ме за несъществуващ проблем при купуването на земя от баща ми, а се оказа, че има влязъл в сила член, който забранява закупуването на имоти от роднини по права линия, сватовство и т.н. Сега ме карат да връщам парите от първият транш+законната лихва и т.н. А как да го наречем това- некомпетентност е малко да се каже, умишлена заблуда или незнам какво да мисля. След среща с Директора на ДФЗ- Румен Поружанов , получих телефонно обаждане и с цялата си наглост ми казаха, че служителите в ДФЗ не са длъжни да познават наредбите , с които работят. Представяте ли си за каква администрация става въпрос. Те не са длъжни да познават законодателството, а ние като прости земеделци сме длъжни всеки ден да си купуваме Държавен вестник и да видим дали днес случайно не са вкарали някое изменение или допълнение. Нямам думи!!!
 • O
  Za sajelenie nie smesi vinovni,vseki si trae I se sviva v 4urupkata,tova e bulgarskiat mantilitet,nesme obidineni I da vdigame patardii,ot 10 godini Sam izvan Bulgaria I me boli,Vinagi si kazvam posledna godina I se prebiram ,no uvi,,strahmee,,Ne da praviat patardii pred jamiite I tsarkvite,,a da vzdriviat parlamenta,sas vsi4ki utrepki vav nego,, [bi4]
 • M
  [:slap:] Това само в България може да се случи.Ако го има същия проблем в някоя Европейска държава то тия чиновници ще ги вкарат в панделата.При нас никога няма виновни министри,депутати и чиновници.За сметка на това все ние си патим дето блъскаме , като хамали [:slap:] [bi4]
 • A
  Здравей,колежке.(Fermerkataa)Мисля,че може да се обърнеш за съвет към Митко Димитров,той е прецедател на АМФБ и може да ти даде ценени съвети и да ти помогне.
 • A
  не връщай никакви пари .нямаш никаква вина
 • F
  Здрвейте, Всеки избира сам с какво да се занимава, какво да развъжда, отглежда и т.н. Никой насила не го карат. Проблема е в това, че ако иксаш да направиш нещо, те спъват. Ако се научим да живеем по-български и не знаем правата си, всичко ще отива на по-зле. Това, че има такъв закон, как би могъл да го знае един млад фермер, щом като допитвайки се до съответните служби не получи компетентем отговор, какво да говорим за подписването на самия договор. Ако съответните "експерти" във Фонд земеделие знаеха за какво става въпрос, нямаше да се подпише този договор от тяхна страна, или поне да се изчистят нещата навреме. Резултатът е загубено време, загубени пари, и влошаване на ситуацията на обикновения човек.Та това е подсъдимо.... Това е потресаваща история, която ще откаже хората да се занимават изобщо със бумащината в България!
 • L
  Ами има ЗАКОН ЗА ПОСЕВНИЯ И ПОСАДЪЧНИЯ МАТЕРИАЛ, от 2003 г, и НАРЕДБА № 13 от 2004 г. към него. Естествено е, че всеки производител трябва да отговаря на поставените стандарти там. Всеки, който се занимава с подобно производство прекрасно знае това. Съвсем друг е вече въпроса защо тези изисквания са игнорирани от някой „некорумпиран” чиновник. Съвсем ясно е, че тази „наужким” грешка е била в полза на определени тарикати, които вече са си взели парите. Оказа се, обаче, че мярка 112 е много атрактивна и много хора разбраха, че най-лесно е да се занимаваш с 3-4 декара разсадник, отколкото с 50-100 декара трайни насаждения или други култури. Не ме разбирайте погрешно. Нямам нищо против производителите на разсад. Но мисля, че ПРСР е в пълния смисъл една дискриминационна политика. Тя противопоставя земеделските производители от различните сектори. При някой има тотална липса на достъп до субсидии. Работата на експертите от МЗХ, ДФЗ и преговярящите в областта, още преди 2007 е била равна на нула. Или подчинена на определени интереси. Как смятате : Защо около 95 -96 процента от субсидиите по СЕПП се усвояват от около 3 -4 процента едри производители. Може да проверите, това е истината. От тук насетне, много е трудно да говорим за справедливост, законност, лоялна конкуренция и равнопоставеност. За огромно съжаление това е България – научете се да живеете или преживявате по български.
 • F
  Да, проблема сега е за 0ще 100 човека поне за толкова имам сведение, които са били одобрени, явно от некомпетентни служители, субсидията е вече усвоен ате се сещат, че по закон е трчбвало да го им атова разрешение задължително, но не са го вписали навреме и така една не малка част е без този документ към датата на подписване, чисто формално. И сега когато 3 година наближава смятат, че това е адекватна постъпка от тяхна страна???В каква страна живеем, кадето никои не си признава грещките? Доколкото ми е известно, фермерите които са получили отговор от ЕК, след петиция, е накарало българските власти да предприемат мярката де минимайз за 7000лв., което според мен си е измиване на ръцете. Въпросът е какво ще отговорят на нас, които сме усвоили субсидията съгласно всички условия по договорите ни? Призовавам всеки, изпаднал в тази нелепа ситуация, нека се обединим за да не завършат усилията ни, 2 години близо, напразно!
 • L
  Да не би случайно да става въпрос за лиценза от Агенцията по сортоизпитване и семеконтрол. Удостоверение за разсад за трайни насаждения. Имаше такъв проблем с около последните 100 проекта за разсадници. Накрая получиха половин субсидия.
 • L
  И аз съм млад фермер с получен първи транш, но ако трябва да връщам направо съм фалирал.... по-точно ако не получа второто плащане.Какво е това "Разрещение от ИАСАС към подписване на договора" ?

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта