Романовската овца - добре ли се климатизира у нас

 • B
  Понеже съм нов искам да попитам някои развъжда ли романовска овца и ако да добре ли се климатизира тя у нас?Благодаря ви предварително.
 • M
  ВСЯКА ПОРОДА СИ ЗАСЛУЖАВА ДА СЕ ОТГЛЕЖДА В ЧИСТО СЪСТОЯНИЕ!Романовската порода е създадена от народната селекция с определена цел,ако това ти е целта значи си заслужава.Всички не научно обосновани кръстоски с тази овца рано или късно водят до главоболие.За мен няма по-добра порода която да се отглежда за агнета сега,защото пазара изисква поне за момента по-дребни агнета
 • T
  заслужава ли си да се гледат чисто породни романовски овце
 • I
  Писал съм многократно, че романовски овце магат само да се внесат, тука няма! Това, че ще успееш да купиш 1-2 агнета, давайки 500-600 лв. за обиколки на страната, каква работа ти върши? Които искат романовски, трябва да се организират, да се съберят няколко човека и да се купят от чужбина и кочовете поне от от 8-10 различни стопанства. Това трябва да се направи някъде май-юни, когато времето е приблизително еднакво в Европа за да могат до зимата да се аклиматизират. Ако са родени февруари и климатът им понесе през наември могат са се заплодят и да си врезнав в ритъма 3 ягнения за 2 години.
 • M
  Редовни романовски овце сега няма да намериш,но пролетта някое агне може да се измисли.За жалост при чистопородните романовски бях на ръба на кръвосмешението,за това миналата година заплождах овцете с каквото имам.Това лято намерих едно кочле от тях с триста зора,но и неговото "потекло" е пак от едни и същи овце внесени преди много години.
 • I
  тарся да купя романовски овце
 • I
  искам да купя романовси овце помогнете ми
 • B
  Коча си е напълно чист ил дьо франс.А 30 % определено не е нормална смъртност,като съдя по опита си.Максимум 4-7 агнета годишно са бяха умирали до тази зима. А пък ветеринарите,които трябва да об ърнат внимание когато ги потърсиш,са пълните нехайници и безхаберници. За романовата незнам,но мисля да пробвам да видя какво ще излезе.
 • I
  Това, че близнят има пряка връзка с млякото. Има цели таблици с колко мляко пият 1,2 или повече агнета, как да се подхранват овцете и т.н. Романовската отглежда много агнета, защото дава много мляко. Затова повтарям, че тя е от много малкото породи, при които са ценни и майките, не само коча.Напр. ако заплодиш каракачанска с романовски, дори и да роди 3 няма да ги отгледа, затото дава 3 пъти по-малко мляко от романовската овца. Трябва да им даваш мляко както е писал Мирчев. Той затова им дава, защото тукашните романовски нямат такава паша като другаде е не дават толкова много мляко. Защо умират агнетата трябва да ти каже ветеринар. Хубаво е било да направиш изследвания на труповете, има такива лаборатории. Воже да има и други не медицински причини, не зням. Това, което аз мога да ти кажа, че 1/3 е обикновенна смъртност при второ поколение мелези. Сменил си коча, ако и той е бил мешан и овците са ти били мешани е нормално да имаш смъртност 30-35%. Особено ако имат кръв на фризиец. Но пак ти казвам, това е за специалист и задължително го търси, да не компрометираш и следващата година.
 • B
  Това,че блезнят няма нищо общо с млякото.Казвам ,че годината беше ужасна.Почти 1/3 от агнетата умряха а овцете се пресушиха неочаквано бързо.
 • I
  Хората които отгреждат овце и от време на време правят някакви произволни кръстоски хабер си нямат какво правят и кое от кое следва. От информация от трима овчари, които са отглеждали и кръстосвали романовска с ИДФ един казва, че кръстоските са неуспешни, другия, че са добри, а третия, че са добри ако коча е ИДФ, а овцете романовски. Както виждаш изчерпателна информация. При тебе може да близнят и затова да са дребни и млякото да е малко, което е нормално при много агнета. Може резултатите да са от лоша година, а следващата да са добри, може да е от храната, от времето и т.н.
 • B
  Еми тази година кръстосах с ил де франс и почти всичко блезни,а имаше и 3ки но не се раждат особено големи.Но като цяло годината беше много много слаба.Голяма смъртност при агнетата и малко мляко при овцете.
 • M
  Ил де франса е месодайна порода,която по данни на ИЖ-Костинброд и лит.източници има добра плодовитост.Аз нямам такава порода овце.Кръстосвал съм местни с не особенно добри стопански качества и то по необходимост.Наистина кръстоските близнят на 100% и агнетата са по-едри,но толкова.ИПЖЗ в Троян имат цял отдел,който е работил с тази порода и е включвана в различни развъдни схеми,включително суфолк от месодайните и там могат да ти отговорят на базата на дългогодишен опит.По принцип тази порода е използувана,като подобрител на показателя многоплодност.
 • B
  Аз за разлика от теб съм пипал овца.И ще ти кажа че хората които се занимават със селектиране и отглеждане на овце разбират повече и имат повече опит от разни учени. За това че от един човек не може да се съди и да се дава точна преценка си прав. Аз просто се чудя дали да взимам от тази порода или не и за това питам хора,които имат представа и знания за тези овце(романовски) и развъждането им.
 • I
  Богито, Кога ще ви излезнат бръмбарите от главите? Как реши, че някой ще ти каже от практически опит? Дори да има овчар, който е кръстосвал романовска с ил дьо франс той е ЕДИН. Един знаеш ли каква означава? Хабер си нямаш! Един означана нищо, кръгла статистическа нула! кочът на този ЕДИН може да е супер и авцете да са му супер и ще ти каже, че е постигнал такива резултати, че веднага да купиш и ти, но твоите ще се окажат обратното и ще си броиш само загубите. И обратното, казват ти, че не става, ти пробваш и имаш добри резултати. Затова не се питат овчари, а учени, защото те разполагат с данни от десетки или стотици стопанства. Това, каето мога да ти кажа по памет е, че кръстоските коч ил дьо франс с овце романов са добри, а обратното не дава особени резултати. Ако те интересува мога да ги опиша по грамове, дни, прираст или каквото се сетиш, но те предупреждавам, че аз съм практик, никога през живота си не съм пипал овца. Ако те интересува мнението на теоретиците тук, питай тях.
 • B
  Какво ще излезе от романовски коч и кръстоски между обикновена българска овца ил дьо франс ? Някой, ако е пробвал,моля да сподели опит.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Агнета 2020

Питайте управниците ни тази година като нямаше внос на агнешко стигнаха ли родните агнета...

166 0

Агнешки кожи

Колеги някой знае ли къде купуват агнешки кожи и ако някой купува да се свърже с мен 08763...

178 0

Овце без мляко

Здравейте, колеги имам следния проблем Овцата се агни има направен съд ,но няма никакво...

295 0

1 био ЖЕ

Агри.БГ: Здравейте, Няма промени в пресмятането (поне към момента не са упоменати). Съгласно § 2з...

128 1

Българска порода за месо

Здравейте фермери пиша ви защото имам един въпрос на който не мога да си дам отговор а и...

457 0