Започнахте ли торенето на есенниците?

 • _
  Като начинаещ земеделец се старая да черпя знания от по опитните, затова и пиша тук. Въпросът ми е каква торова норма да спазя при пшеницата, като се има предвид, че площта на която е засята не е обработвана над 10г. Според Вас достатъчно ли 20кг/дк. Амониева внесена на един път.
 • Знаете ли какви трябва да бъдат торовите норми за есенния кориандър?
 • D
  дават го затопляне тази седмица,но следващата ще има минуси
 • като гледам прогнозата на бтв,май ще съжелявам че не съм наторил
 • Борка, Най-отгоре в сайта до "Тематичен форум" отляво има "Агро съвети". Там има три статии за подхранването. Смятам, че са точни и полезни.
 • I
  Имам представа за тия почви. Ако не си правил анализи трябва да направиш на всяка цена. Много са проблемни - глинести, слабо пропускливи за вода и наистина често се наводняват. Ако ми изпратиш почва мога да ти направя анализ: азот, фосфор, калий и киселинност. Така ще може да се разбере по-точно каква е ситуацията. При теб трябва да се действа внимателно. Решаващи са киселинността, фосфора и калия. Ще трябва да се определи и какви азотни торове трябва да ползваш. За фира имам впредвид непродуктивната биомаса, която се получава или слама и празни класове. Имахме подобен случай, но беше върху карбонатни черноземи и беше още през късна есен та успяхме да реагираме с листно третиране и торене с амофос. По този начин се намалява издължаването и се засилва изхранването на братята. Посева също беше гъст и с по5-8 братя, но даде 480 кг среден добив с добро качество. В твоя случай трябва да влезеш по-късно с основното торене - началото на март. Най-големия проблем е, че не можеш да подадеш фосфор. Остава това, което ти посочих преди за листния тор и водоразтворимия амофос. Листния тор трябва да има повече фосфор, калий, също и бор и молибден. В профила ми има телефон. Пусни ми някоя и друга почвена проба по Еконт до Разград. Така ще мога да ти кажа повече.
 • Изхел стопанството ми се намира в Стара Загора.За мухи съм пръскал но мана нямах. Почвите са различни има от бели глинести до наносни и кафеви . Черноземи нямам. абе общо взето са си кисели, не че сам им правил изследване ама като са торени само с амониева...на мен притесненията са ми в това че пшеницата е много развита почти птед фаза вретенене(такава каквато трябва да е към средата или края на март). Та 500 разтения по 4-5 братя на квадрат(не както колегата се е помислил, че е на декар)ако сега им хвърля рано торът няма ли да предизвикам и пролетно братене и целият ми посев да стане на слама с много малки класчета.другото ми опасение , което е по-малко вероятно е ако го засиля още в началото и тръгне яко на горе един късен снежец март и всичко да ми полегне.между другото не те разбрах какво имаш в предвит като казваш , че ще имам много фира?освен това искам да отбележа че имам само Димитровградска амониева така че вариянта с амофоса отпада за жалост P.S. при нас местата са ниски и много се давят затова предпочитам да си сея на сухо макар и малко по рано.тази есен всички фермери в региона браха големи ядове, защото точно когато беше оптималния срок валя, така че повечето сяха извън срока че някои бая се отплеснаха.сега нивите им са на 2-3ри лист да не говорим че повечето сяха с торачките и зариваха с браните в калта.
 • B
  kolega Aleksiev obqsni po podrobno
 • Колеги, Преминете на агро съвети.Има три статии за торенето. Смятам, че ще са ви от полза на всичките. С уважение: Иван Алексиев
 • I
  Отговарям първо на Ivo Много е зле щом не си торил есента предсеитбено. Това никога не трябва да пропускаш, защото рядко ще имаш добиви над 400-450. Най-късно до края на октомври трябва вкарваш по 12-15 кг амониева. Най-добрия вариант е да направиш смесено торене с амониева и амофос, защото без фосфора нищо не става - няма качество, добива е малък, устойчивостта на болести и суша също е недостатъчна. Щом си край Марица значи знаеш, че почвата много бързо губи влага. Затова трябва да внасяш азота на три пъти - есента, сега - 25 кг/дка и рая на март още 10-15 кг. Ако е с малко влага вкарваш само 10 кг. Целта е да се направи равномерна хранителна зона. Ако внесеш всичкото на един път, по-късно от 20 февруари може да направиш силно концентрирана зона на повърхността и това да ти изиграе лоша шега. Засега няма валежи, но ако продължи така трябва да се готвим за сушава пролет, а ти най-много. Белилките и алувиалните почви изсъхват много бързо. Отговор на Зърнопроизводител. Трябваше да ми посочиш и региона, в който работиш и типа почва. Почвата мога и аз да я определя по картата. Основната ти грешка е много ранната сеитба. Сигурно си имал проблеми с мана и мухи. Влизай за сеитба винаги в началото на октомври и до към 20 октомври трябва да си приключил. Не трябва да се закъснява, защото се губи от добива. Проблемът е, че не си внасял фосфор. Има вероятност при сгъстен посев да имаш много фира и ниско качество на зърното. Другият проблем е, че не се знае каква ще бъде влагата през следващите месеци. Ако е сигурно, че ще има достатъчно влага бих те посъветвал да направиш едно извънредно торене с амофос още сега, за да може до месец да е усвоим - 10-12 кг/дка. За азота мога да ти кажа, че ако влезеш сега с 25 кг и до 5-10 април с още 10 кг ще бъде добре - следи влагата. С хербицидите трябва да внесеш и листен тор с ниско съдържание на азот и високо съдържание на фосфор или да ползваш по 400 г/дка водоразтворим амофос - кристален. Целта е да намалиш фирата и да повишиш качеството. Моя съвет е да ползваш Акрамет като листен тор. Сериозно помисли в бъдеще за употребата на фосфор - плаща си многократно разходите.
 • V
  Въпроса не е колко раЗтения има на квадрат, а колко братя има.Точно затова се казва, че сеитбените норми са ориентировъчни, а един дрът агроном разправяше, че 5кила семе горе или долу-добива е един защото братенето компенсира.Това в общи линии е вярно.Но ако имаш 500 растения на декар с по 5 братя ми се струва, че трябва да са в няколко реда
 • колега ИЗХЕЛ , тъй като виждам , че си в час с торенето и имаш по-голям опит от мен ще си позволя да те помоля за съвет относно торенето което ми предстои. Ние започнахме сеидбата на пшеницата на 20 септември (става въпрос за "енола")към края на месеца заваля и в началото на октомври започна да излиза наторихме я с 10 кг. амониева селитра после и хвърлихме и едно листно торене.та тъй като ноември беше топъл пшеницата много добре се разви и много брати та сега има по 4-5 братя даже на някои по силни места(петна) избуя че и полегна.та притеснението ми сега е да не стане прекалено гъста защото е много братила и има по 400-500 разтения в квадрат.та въпроса ми е кога и с колко кила амониева селитра да влеза P.S. с фосфор не сме торили никога
 • карай си трактора и не се обаждай некомпетентно
 • Актуални цени на зърното zarnoborsa.com
 • Есента не съм подхранвал нито и предсеитбено, фактически това ще е първото торене.Почвата мисля че я водят алувиално-ливадна (в близост е до р.Марица-300/400м.)По принцип средния добив е 400кг/д ,но тази година се надявам да е по-висок,поради причината че един колега затвори достъпа на няколко стада крави откъм реката като зася тази площ.
 • I
  Основно торене през април е пари на вятъра. При амониевата селитра са необходими около 15-20 дни за да проникне в коренообитаемия слой и да бъде в достъпна форма и то при нормална влага. Подобно е положението и при карбамида - трябва да взаимодейства с почвата, за което също е нужно време. С внасянето на два пъти на азота се цели да се създаде хранителна зона в дълбочина до 40-50 см. Ако има много сняг и дъждове се ползва САС. Другата закономерност е, че без фосфор азота не се усвоява добре и също е пари на вятъра. Залагането на класа е във фаза братене, но зародиша на класа се вижда само под микроскоп. Това обикновено е в началото на декември. За това е много важно сеитбата да е навременна, торенето предсеитбено за да може да яровизира самия зародиш на класа, а не листата. Торенето наистина е сложна работа и има много фактори, с които трябва да се съобразяваме за да имаме добри добиви защото и през следващата година зърното ще е скъпа стока.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

T

Торене със Уреа (Адблу)

Здравейте колеги. Предполагам повечето от вас знаят че адблуто всъщност е 32.5% уреа и 67....

347 0
I

течен азотен тор /uan при слънчоглед и пшеница

колеги споделете технология за внасяне на уан при слънчоглед и пшеница. може ли в 5-6 двой...

1399 0
F

Торене с карбамид

lupo_93: Темата я има във форума

3365 2
A

Торене на слънчоглед след сеитба

htz180limited: Колеги,някой влизал ли е да тори с торачката слънчоглед след сеитба,с амониева?Има ли изо...

5649 7