Първа година на Лавандула

 • П
  Колеги да попитам как да преоцедирам при цъфтежа първата година на лавандулата. В дилема съм, дали да кося за да сгъстявам растението да се множи или да изчакам и да кося за изваряване. Първото е свързано с малко раходи за мен, защото ще я изкося с моторна коса, а във втория вариант ще трябва да платя за купища услуги и незнам какъв ще е крайния ефект, положителен или не. Въпроса ми е Вие как сте постъпвали и лавандулата ми е кажи речи редовна с цвят почти на всяко растение/още не мога да кажа туфа/. Колко масло е възможно да изкарам? И струва ли си да варя?
 • 1
  През първата година нашата лавандула я подрязвахме 3-4 пъти още във фаза бутонизация. Според мен така е по-добре за развитието на растенията. А и не си заслужава да се направят толкова разходи за 1-1,5 кг/дка масло. Най-вероятно няма да си покриеш разходите.
  • Р
   Както си е по учебник, "подрязването през първата година благоприятства развитието на туфата". А каква е приблизителната височина, на която се прави подрязването през първата година? В теорията, която аз съм чел, не намерих конкретна препоръчителна височина.
  • 1
   Режат се само цветовете с дръжките, без листа. Така косим и старата лавандула. Вече има хора, които са прибирали на нулева година. Добивите засега са между 250 и 350 гр./дка. Вие си направете сметката.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта