Първа година на Лавандула

 • П
  Колеги да попитам как да преоцедирам при цъфтежа първата година на лавандулата. В дилема съм, дали да кося за да сгъстявам растението да се множи или да изчакам и да кося за изваряване. Първото е свързано с малко раходи за мен, защото ще я изкося с моторна коса, а във втория вариант ще трябва да платя за купища услуги и незнам какъв ще е крайния ефект, положителен или не. Въпроса ми е Вие как сте постъпвали и лавандулата ми е кажи речи редовна с цвят почти на всяко растение/още не мога да кажа туфа/. Колко масло е възможно да изкарам? И струва ли си да варя?
 • М
  Здравейте. Закупих около 50 корена лавандула, които си бяха като клечки, без разклонения. Насадих ги октомври. Мисля, че са се хванали, тъй като при подръпване, не се вадят. Въпросът ми е, това стъбълце под формата на клечка трябва ли да го режа сега или да чакам да видя дали ще излязат някакви разклонения? Благодаря ви!
 • 1
  През първата година нашата лавандула я подрязвахме 3-4 пъти още във фаза бутонизация. Според мен така е по-добре за развитието на растенията. А и не си заслужава да се направят толкова разходи за 1-1,5 кг/дка масло. Най-вероятно няма да си покриеш разходите.
  • Р
   Както си е по учебник, "подрязването през първата година благоприятства развитието на туфата". А каква е приблизителната височина, на която се прави подрязването през първата година? В теорията, която аз съм чел, не намерих конкретна препоръчителна височина.
  • 1
   Режат се само цветовете с дръжките, без листа. Така косим и старата лавандула. Вече има хора, които са прибирали на нулева година. Добивите засега са между 250 и 350 гр./дка. Вие си направете сметката.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Култивирани билки

Влад: Какви билки? Пазара трябва да е подсигурен за какъвто и вид производство да говорим.

84 1

Цени на етерични масла 2020г.

Даниел Георгиев: Бихте ли ми казали евентуални цени за : Лавандулово масло , масло от безсмъртниче, римска...

598 2

Коноп

Една: Къде се намира земята?

397 2

Цена лавандулово масло 2019

масло 2019: Търсенето на масло не е намаляло. Напротив- истерията е още по голяма. Цена от 150 лв/кг е...

33984 34

бял трън

Mihail_Zl: Мисля че "Костов и Хубчев" ООД - Карлово изкупуват, така че може да говориш с тях за услов...

773 1