захарна метла или тръстика

 • S
  уважаеми колеги -някой отглежда ли тези сладки култури?като моля за малко информация.
 • G
  Разполагам с оригинален маган за пресожане на захарна трастика.Стар ажтент.работе.
 • V
  обърни се към института в шумен там ще ти препоръчат и сортове,и технология , а такова количество семена може да ти го подарят ;)
 • намерихте ли семе. Иаз изкам 2 кг за проба.
 • Здравейте колеги, Захарната тръстика и захарната метла са два различни вида. Захарната тръстика е вид който се отглежда в тропичните райони, сока от стъблото може да се кристализира и да се получава кристална захар и последно никога не се е отглеждала в Бългърия. Захарната метла е една от разновидностите на соргото - те са сорго за зърно, техническа метла, суданка и захарно сорго или захарна метла. Сокът от стъблото на захарната метла не може да кристализира и от него след изстискването на стъблата и варене за сгъстяване се прави петмез, който с прибавянето на тиква става рачел. Петмезът може да се използва за варене на ракия, а растенията поради високото въглехидратно съдържанието са много подходящи за силажиране. Това е късно-пролетна култура която не понася слани затова се сее в края на април и началото на май. Сее се със семена които се получават от метлицата на върха на растението и отива около 1 - 1.5 кг/дка. Сеитбата е на 70 см, като царевицата и се отглежда като нея, но на неполивни площи защото е много сухоустойчива. Внесена е в България от турците и се сее по нашите земи много отдавна, като много хора неправилно я наричат захарна тръстика. За повече информация [email protected]
 • Говорих с брат ми, захарната метла ставала и за храна на зелено и за силаж, навремето имало добър български сорт и няма никакви проблеми да се отглежда, сее се началото на май и ставало за около 4 месеца. Разходната норма за захарното е 3 кг. По хранителност било почти същото като царевичния силаж, втора култура/на зелено/, при добро гледане дава 3,0-3,5 тона от декар от които се получавали към 300 кг. сироп. Има и информация в нета като повечето е на "захарно сорго".
 • Захарната метла не знам дали става за силаж, не би трябвало да има причина да не става.В Бразилия тръстиката се използва за храна на животните, а тя е много по-неблагоприятна като растение от метлата за животни, с много твърди листа и влакнесто стебло. Захарната метла трябва да е по-добра и няма особена разлика с обикновената, освен захарността. Семена за захарна метла мога да намеря, защото имам контакти с една от най-големите фирми за семена в света, ако някой се интересува ще питам за цената, но мисля, че се продават и тук. Иначе добивът е добър и не знам защо не се отглежда по-масово. Това, че е сладка е само плюс, навремето като започнахме със сладката царевица, преди 15-16 г. първото, което видяхме беше, че кравите полудавяха са силажа и препоръчвахме да се смесва с този от обикновенната царевица за да го ядат повече. Не си спомням вече, но май имаше някакви по-особени изисквания със съхранението. Така или иначе производителите се страхуват от нови култури и сладката царевица не се разви много, внасяхме консерви от малките царевички от Тайланд. Сега май е потръгнало, защото продават сладка ронена царевица, та може да видите и за силаж от нея, той е проверен подобрява много вкуса.
 • M
  Иванов, захарната метла става ли са силажиране? Идеята ми е следната, да правя силаж от нея с който да изхранвам овцете.Като хранителна стойност мисля че ще е по висок от силажа от царевица.
 • Захарна метла или захарна тръстика?
 • spe6no tarsq seme zaharna trastika.
 • S
  значи пчелите ще са нахранени,а дали става за ферментация не знам?
 • V
  дрън- дрън-ярина.около търговище и омуртаг гледат цървули аз работя там и освен някоя и друга машина за изтискване на стъбла нищо друго не е останало.овцете ядат стъблата-но каква е хран стойност незнамостават само едни жилки след изтискване мисля си че ако са в големи количества може да се силажират след нарязване ама къде ти толкова камъш. аз не бих давал сок на пчелите защото не е много чист, но всеки сам преценява за себе си. иначе камъша не е претенциозен става навсякъде и до реките и по баирите. проблем е обелването му, но може да се механизира- според мен освен за ракия за друго не става
 • В сиропа от захарната метла се съдържа и нишесте.
 • отглежда се от турците около омуртаг и търговище и му викат камъш,иначе всичко останало е така както го пише иванов
 • Става, навремето от него са правили петмез, тогава само това е било сладкото, освен меда и купешката захар. Отглежда се като обикновенната метла, май нямаше съществени разлики, семето е различно. тези дни ще видя брат ми и ще го питам. Захарната тръстика си е захар, не се отглежда трудно, но й трябва топло. По Несебър са ми казвали, че преди девети я имало много, но не знам дали не я бъркат с метлата, иначе е много по захарна от нея и при изваряване до 2/3, максимум половината от началния обем стига гъстотата на захарния сироп за пчели. При добивите в страните, където я има масово може да получиш над 1 тон пчеларски сироп от декар. Става и за ракия, аз я пия с отвращение, но на някой им харесва. Пропуснах - дава и около 1,5 тона силаж/не е баш силаж - смачкани стъбла/, който се яде с удоволствие от животните, защото е сладък.
 • S
  здравейте иванов.споделете за захарния сироп.става ли за пчели?

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

К

Индустриален коноп/събиране на реколта

Здравейте , дали някой може да помогне с контакт на човек или фирма в София или покрайнини...

129 0
П

Пръскане на кориандър

delibaltov: Праксим 200-250 мл.-дка

344 1
М

Помощ и съвет !

Здравейте ! Разполагам с 100 декара земя в така известната на всички добруджа. Нямам никак...

217 0
B

Пазар на лимец

Agrouspeh: Аз знам, обаче ако го изтъргуваме трябва да искам комисионна от купувача. Оферирай ми на е...

322 1
B

Жътва на люцерна с claas dominator

Колеги какви сита ще ни трябват и какви са настройките за люцерната, че ще ни е за 1 път :...

303 0