Все още голяма част от земята в България се обработва неправомерно

 • M
  Все още голяма част от земята в България се обработва неправомерно. Тази тема е интересна и има поле за полемика.С резултатите от нея Фермер БГ може да излезне с предложение към управляващите.
 • Аз честно да Ви кажа в 90% това което работя е с договори за аренда или наем. Там където имах някоя и друга дупка защото не могат да се издирят собственици,направихме споразумение по чл.37 . Дотук добре,ама като гледам разни нещастници дето разорават по няколко хиляди декара без грам договор и разни други дето пуснат една брана в треволяка и хвърлят малко жито колкото за субсидията ме хваща яд на мене си. Аз ли съм най-големия загубеняк ,да плащам ренти като за световно.
 • Колеги даите за пример община дето е разкрила подобна сметка
 • на обяснението.
 • Ти задавал ли си си въпроса,дали този "арендатор" не е закупил земята(щом е пустееща,най-вероятно на безценица) или дали не е представител на някой от големите фондове за земеделски земи ?? Що се отнася до проверката,зависи кой е дошъл да го проверява и за какво?Ако проверката е по СЕПП,може да не доказва правно основание,но ако е по друга схема (напр.инвестиционна) със сигурност трябва да е показал документи за правно основание за ползване.Не може ей така да се вдигнеш и да отидеш да ореш толкова много земя,без да си се подсигурил документално.Отделен въпрос е колко са достоверни документите
 • Добре, казвате няма такова нещо от години.Как аджаба тогава орат като тои нема и 1 договор за наем.Представете си само масив от 800-900дк. откраи в краи орат, а аз не можем и 100дк да направа като половината собственици са покоиници, наследници не можеш да намериш и некои кат ти не даде нива(баш в средата),после плащай за колчета да доидат да чукнат и става една дълга и широка. Та мисълта ми е нямали някакъв начин(ПРАВЕН), който да позволява това,защото бях и свидетел когато му дойдоха на проверка непосредствено след като изора.
 • Вашият "аренадтор" е разорал,но това за 10 лв./дка субсидия вече го няма.Преди години ,2003-2004 г. мисля,че беше имаше субсидия,точно 10 лв./дка. за обработване на пустеещи земи.Сега доколкото знам няма такава.И да добавя - тази година относно правното основание за ползване на земята ще се следи стриктно.То какви бяха тези застъпвания и чудеса през 2010 г.!!! [:slap:]
 • А със собствениците няма как да не се занимаваш, защото това си е чужда собственост - има закон ако я нарушиш. И този закон, както и другите закони в БГ, за съжаление, не се спазват от всички... Това е като все едно да съм чул, че с таксиметрови услуги се изкарват пари, да дойда да ти кача колата и да почна да въртя с надеждата, че може и аз нещо да изкарам... Ако ти не си гледаш колата/заминал си някъде, или си имаш много коли и тая си я зарязал/, преди да са ми направили проверка на документите, може и да изкарам някой лев, нали?
 • До:"наше село - анонимен" : Малко ти е остаряла информацията - 10 лв се даваха от Фонд Земеделие преди 6-7 години, не помня точно, но 2006 или 2005 година беше последното.Бъркаш европейските субсидии - парите по СЕПП, които се дават от 2007 година с 10 лв за разработване на пустеещи земи!
 • В нашето землище 99% от земята е пустееща ,но от есента насам това се промени.Един "бизнесмен" който на къра не е пикал, за 2 месеца изора и нася 10 000дк без да пита никои.Дори РА им плаща по 10лв/дк. Пиша това за да задам чрез него въпроса си-Някои от вас колеги наясно ли е как стоят нещата относно тази субсидия? Какви са изискванията и пр. Искрено се надявам някои компетентен да ми отговори,защото това наистина би ми помогнало да не се занимавам със собствениците,на които земята пустее въпреки ,че имам желание да я обработвам(под рента). Благодаря
 • Колеги,относно земята на фондовете-вие как постъпвате?Тук преди две години чертаеха върху нас към май месец,когато ние бяхме приключили с очертаването.И понеже системата съобщаваше за припокриване ни откриваха.Наема обаче ,който искат е доста по висок от рентата ,която даваме за района.Затова доста от колегите взеха да се крият и не плащат на фондовете наем.Аз будалата обаче си ги търся всяка година за да имам правно основание за ползване на земята.Досега никой не ми е искал договорите и се питам аз ли не бивам и дали колегите не са прави,че не плащат наем.Вие как постъпвате в подобна ситуация?
 • Колеги платихте ли на общината ? [dalavera]
 • ima li novini po temata?? [:bike:]
 • Проблема не е в това,че никой не иска да плаща на фондовете,а за това,че те са купували земя,каквато им падне.Важното е било да е евтина.Сега не искат да им се плаща върху това което се работи,а искат да ми я пробутат накуп всичката.Как да я взема след като наема ми се връзва по 60 лв на декар средно.В землищата техните земи на 50-60% не стават за нищо.
 • interesna tema koi 6te vzeme [podkup]
 • N
  Темата е много интересна ще я следя със огромен интерес и по късно ще се включа в нея.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Гъбарник

Цецо: Другото което искам да попитам е от една торба вярно ли е че излизат от 2 до 3 реколти

322 4

Кой трябва да се сигнализира за неидентифицираните животни?

Кой трябва да се сигнализира, за да се вземат навреме адекватни мерки, когато има неидент...

811 0

Държавата да поеме разходите за заплати и осигуровки, данъци

cenko: Като се замисля, наистина това са си чисто поемане на разходи за заплати и осигуровки ......

1736 2

Градушки - До 90 ст./дка такса ще плащат фермерите за противоградова защита!

htz180limited: Нищо догодина ще си платиш по 1 лв на декър (покрива няма да го плащаш.Покривите и бетонни...

2344 4

Не ви ли писна да ви крадат или ? Такса за градушките по 1 лв на дка

Uvas: Явно не! Щом седим и пасем, още издевателства ни трябват. Така е, като получаваме даром,...

2619 6