Изграждането на модерни кланични пунктове и месопреработвателни предприятия е бизнес модел, който все по-често е предпочитан от българските животновъди. 

Пада производството на говеждо месо у нас, в Европа се увеличава

Наред с продажбата на месо и месни продукти, ефективното използване на кланичните субпродукти е важно условие за рентабилността на производството, коментира ветеринарният лекар на Агри.БГ д-р Тихомир Сеферинов.

Така наречените субпродукти - вътрешни органи, сланина, кожа, кръв, стомах, чeрва, кости и други, на говедата, свинете и агнетата представляват съответно 66%, 52% и 71% от живото им тегло. 

Изчислено е, че около  11% от брутния доход от реализацията на говеждо месо и 7% от приходите от свинско месо може да се формират от продажбите на техните субпродукти.

                                             Субпродукти в живото тегло

Каква е хранителната стойност на кланичните субпродукти?

Важно е да се знае, че кланичните субпродукти съдържат множество полезни хранителни вещества, като аминокиселини, минерали, витамини, мастни киселини и други. 

Например бъбреците съдържат голямо количество рибофлавин (1,697–3,630 mg / 100 g).

Черният дроб е най-добрият източник на ниацин, витамин В12, В6, фолацин, аскорбинова киселина.

Агнешките бъбреци, черен дроб и бял дроб, далакът са отличен източник на желязо. 

При телешкия джолан нивото на протеин е съотносимо към това на постното месо.

Най-голямо количество колаген се намира в ушите на животните.

Свинската опашка има най-високо съдържание на мазнини и най-ниско съдържание на влага от всички месни субпродукти

Мозъкът има най-високото ниво на холестерол (1,352–2,195 mg / 100 g) и също така има и най-голямо количество фосфолипиди.

Възможността за съхранение и реализация на месните субпродукти е от значение за решението на стопаните дали да инвестират в създаването на собствени кланични пунктове.