Изграждането на модерни кланични пунктове и месопреработвателни предприятия е бизнес модел, който все по-често е предпочитан от българските животновъди.
Пада производството на говеждо месо у нас, в Европа се увеличава
Наред с продажбата на месо и месни продукти, ефективното използване на кланичните субпродукти е важно условие за рентабилността на производството, коментира ветеринарният лекар на Агри.БГ д-р Тихомир Сеферинов.
Така наречените субпродукти - вътрешни органи, сланина, кожа, кръв, стомах, чeрва, кости и други, на говедата, свинете и агнетата представляват съответно 66%, 52% и 71% от живото им тегло.
Изчислено е, че около 11% от брутния доход от реализацията на говеждо месо и 7% от приходите от свинско месо може да се формират от продажбите на техните субпродукти.
Субпродукти в живото тегло
Каква е хранителната стойност на кланичните субпродукти?
Важно е да се знае, че кланичните субпродукти съдържат множество полезни хранителни вещества, като аминокиселини, минерали, витамини, мастни киселини и други.
Например бъбреците съдържат голямо количество рибофлавин (1,697–3,630 mg / 100 g).
Черният дроб е най-добрият източник на ниацин, витамин В12, В6, фолацин, аскорбинова киселина.
Агнешките бъбреци, черен дроб и бял дроб, далакът са отличен източник на желязо.
При телешкия джолан нивото на протеин е съотносимо към това на постното месо.
Най-голямо количество колаген се намира в ушите на животните.
Свинската опашка има най-високо съдържание на мазнини и най-ниско съдържание на влага от всички месни субпродукти
Мозъкът има най-високото ниво на холестерол (1,352–2,195 mg / 100 g) и също така има и най-голямо количество фосфолипиди.
Възможността за съхранение и реализация на месните субпродукти е от значение за решението на стопаните дали да инвестират в създаването на собствени кланични пунктове.