ВЪРТОГЛАВИЕ (ЦЕНУРОЗА)
Ценурозата е болест при овцете и козите. Причинява тежки мозъчни увреждания от механичния натиск на паразитните мехури върху мозъчната тъкан.

У нас болестта доскоро беше широко разпространена най-вече при младите овце. Главният източник на зараза са овчарските кучета, в които паразитът се развива напълно.

Клинично при по-слабо опаразитяване болестта почти не се проявява и протича безсимптомно. При по-силна зараза болните животни са възбудени или потиснати, движат се безцелно и имат смущения в храненето. По-късно състоянието им силно се влошава. Периодично нямат апетит, появяват се гърчове по цялото тяло, стоят безучастно с отпусната надолу глава, понякога опряна в твърд предмет, движат се безцелно и некоординирано - напред, встрани или манежно в кръг. При развитие на ценурусовия мехур във високотеменната част на мозъка кръговото движение на болното животно е към страната на засегнатото мозъчно полукълбо. Ако мехурът засегне мозъка в областта на челото, овцете стремително се движат напред, а при теменно засягане на мозъка овцете държат главата си високо назад и се движат необичайно напред.
Болните животни се лекуват оперативно с цел да се извади ценурусовият мехур от мозъка.

Предпазването от въртоглавие изисква болните овце да се отстраняват от стадото и да се лекуват или да се колят по необходимост. Всички овчарски кучета се обезпаразитяват през 3 — 4 месеца, като се забранява храненето им с отпадъци от принудително заклани овце - особено с главите им.