Търбухът на животните бързо се подува от образуваните в него газове, чието изхвърляне е затруднено или напълно спряло.

Причините се състоят в нарушено отделяне на газовете при пълно запушване на хранопровода, или в образуването на много газове в търбуха, които не може да се отстранят чрез оригване.

Болестта се появява най-често след прекомерно приемане на бързо израснала буйна трева или зелена люцерна, детелина, фий, грах и други. Зелените фуражи бързо се разлагат в търбуха, в който се образуват големи количества газове. Тези храни са най-опасни, когато се дават росно окосени и натрупани на куп.

Подуването може да се предизвика и от свежи покълнали зърна, картофи, замръзнало или осланено зеле и др.

Признаците на заболяването на стъпват сравнително бързо. В някои случаи болестта се проявява един-два часа след поенето на овцете и козите. Болните животни престават да се хранят, не преживят, предпочитат да стоят продължително време на едно място, проявяват безпокойство, като оглеждат корема си от време на време. Обемът на търбуха се увеличава, но при опипването му през коремната стена съдържанието му не е сбито и се установяват газове. Дефекацията е учестена и след няколко часа търбухът се подува по-силно. Животните започват да дишат тежко и повърхностно, движат се трудно, с разтворени крайници, с изпъната напред глава, често с отворена уста и изплезен език, а в някои случаи повръщат. Изпражненията намаляват по количество, стават редки и понякога са покрити със слуз. При тежките случаи овцете и козите падат и умират от задушаване поради силното притискане на диафрагмата и на белите дробове от подутия търбух.

При по-леките случаи болестта се лекува чрез масажиране на търбуха. Овцете се поставят в седящо положение и се правят чести ритмични притискания от двете страни на корема, докато се освободят натрупаните газове. В тежките случаи се търси незабавно помощта на ветеринарен лекар.

Овцете и козите се предпазват от това опасно заболяване, като те не се пускат на паша без предварително захранване с груби фуражи в люцернови и детелинови ливади през пролетта, когато тревата е буйно израснала и влажна, в стърнищата, цвекловите посеви и зеленчуковите градини през лятото и есента. Добре е овчарите и козарите да знаят начините за оказване на първа помощ на животните до идването на ветеринарен лекар.

Автор: Христо Георгиев