Кога, къде и как се извършва съешаването на зайците
Кога, къде и как се извършва съешаването на зайците

Съешаването на зайците трябва винаги да се извършва под наблюдението на зайцевъда, и то в клетката на мъжкия заек, а не обратното. В клетката на зайкинята, в чужда за него обстановка, мъжкият заек не може да извършва съешаването или това става с голямо забавяне, тъй като се затормозват половите му рефлекси.
Самото съешаване обикновено протича бързо, а краят му се отбелязва с това, че мъжкият заек пада назад или встрани и издава специфичен стон. След съешаването зайкинята трябва веднага да се извади от клетката на мъжкия заек. В противен случай той многократно я покрива и бързо се изтощава.
Някои стопани практикуват груповото съешаване. То се изразява в това, към един мъжки разплодник се поставят едновременно няколко зайкини. Съешаването в тези случаи не може да се контролира, което довежда до масова яловост и бързо изтощаване на мъжкия заек. Поради тези причини груповото съешаване не се препоръчва.
Автор - Емил Йовчев

Можете да получите повече от зимните носачки
Помещенията за отглеждане на носачки през зимата трябва да са ремонтирани, добре почистени и дезинфекцирани, да бъдат уплътнени...

По-високата плодовитост от овцете е постижима
Подхранването с концентриран фураж трябва да започне около 30 дни преди началото на кампанията, като количеството и съставът на дажбата са в зависимост от телесното състояние...

Зърнени фуражи, семена и плодове, подходящи за храна на свинете
Житните са богати на въглехидрати, а бобовите на белтъчини

Препоръки за хранене на свине за угояване
Преходът от хранене с фураж за малки прасета към фураж за прасета – угояване може да стане през периода от 20 до 25 кг/живо тегло.