Увеличените изисквания към продуктивността на зайците често оставят на заден план грижите за правилното развитие и за нормалното им размножаване.

Незаплождане. Характеризира се с липса на бременност въпреки многократното съешаване, липса на разгоненост, недопускане на мъжкия заек или признаци на постоянна разгоненост с възпалителни процеси по половите органи. Причините може да са от заразен характер (заешки силифис, възпаление на яйцепроводите, последици от заразна хрема), от хормонален характер, от непълноценно хранене или от психично растежни фактори, свързани с промишленото отглеждане. При заразните болести се използват за лекуване антибиотици при хормоналните смущения се регулират условията на хранене и се използват хормонални препарати от хипофизата или от надбъбречните жлези. При непълноценното хранене дажбата се балансира чрез добавката на витамините А,В и Е. Понякога при затлъстяване на черния дроб също се намалява заплодяемоста. Масовото отглеждане изисква постоянно наблюдение върху размножителния процес. Използват се и средства за синхронизиране на заплождането (местранол), даване на микроелементи и др.

Хипокалцемия. Болестта засяга високомлечните зайкини. Причините са най-често намаляване на калция в кръвта и липсата на витамин D във фуража. Признаците се появяват внезапно към първата - третата седмица след раждането при кърмещи зайкини. Животните не се хранят и са силно омърлушени. Кожата, особено по ушите, носа и устните е хладна на пипане и синкаво оцветена. Рядко се наблюдават тетанични спазми, но по-често се срещат възпаления на стомаха и червата - не и подуване на стомаха. Ако не се вземат мерки животните умират. Лекуването се извършва с калциев глюконат (венозно по 1-2 милилитра), като при наличие на хипокалцемия се получава много бърз ефект. Не се препоръчва през време на бременността да се дават големи количества минерални добавки.

Преждевременно раждане. За преждевременно раждане се смята тогава, когато се раждат умрели или живи приплоди, но със слаба жизненост и умират бързо. Причините са заразни болести, грешки в храненето на майката, травми към края на бременността. Необходимо е веднага да се открият причините и да се вземат мерки за тяхното отстраняване.

Лъжлива бременност. Това е твърде често заболяване и се дължи на хормонални смущения, взаимно заскачане между зайкини, при което се образуват така наречените жълти тела в яйчниците и не се отделят яйцеклетки. Установено е, че това явление се наблюдава за интервал от 16 до 19 дни и се препоръчва такива зайкини да се съешават отново след 20 дни.

Смущения в раждането. Тези аномалии често се подценяват. Срещат се при зайците от по-дребните породи, а така също и при раждане на едри приплоди. Смущения в раждането се срещат и при зайкини с тесен таз, раждане на умрели приплоди и при слаби контракции на матката. Профилактично се вземат под внимание всички изброени причини и такива животни се изключват от разплод.

Мастити. Срещат се при млади зайкини. Наблюдават се зачервявания на папилите и на млечния комплекс и оттоци. Секретът е пресечен, гноен и с фоликули. Зайкинята не допуска малките да бозаят, което води до бързото им отслабване и висока смъртност. С лечебна цел се препоръчват масажи, антибиотици или антисептични мазила. Малките зайчета се прехвърлят на други майки.