- Прасетата за угояване трябва да бъдат растовити, но не затлъстели. Формите им да не са ъгловати, вследствие на недохранване. Затлъстелите, с добре закръглени форми, с къси крайници и с права гръбна линия животни не са желани, защото имат ниска растовитост.

- Трябва да купувате прасета за угояване само от стада с добър здравен статус. Няма смисъл да си давате парите за високопродуктивни, но болни свине. Обръщайте особено внимание за налични деформации на лицевите кости и на муцуната на прасетата, причинени от болестта ринит. Не взимайте животни от стада, боледуващи от кървава диария. Желателно е да се консултирате със специалист. Животните да се доставят от едно и също място, за да се избегне внасянето на заразни болести.

- Прасетата с екстериорни недостатъци, боледували и изостанали в развитието си животни, особено със слаба костна система, не се подлагат на угояване. Здравите прасета имат розов оттенък на кожата, тя да е без гънки и нормално окосмена. Кожата и космите са показател за здравето на свинете. Бледа кожа и лишена от блясък, суха, чуплива и неравномерна космена покривка са показател, че здравето на животното не е добро, или че то е прекарало някаква вътрешна болест. Разрошената космена покривка често пъти се дължи на глисти.

- Независимо, че купувате животните от свинеферма с доказан здравен статус, то в продължение на 30 дни трябва да наблюдавате редовно апетитът и активността на движенията им, като при забелязани смущения потърсите помощ от ветеринарен лекар.