Няколко са причините за тази болест. Може да се дължи на други заболявания, като опаразитяване с метил, белодробен влас, чревни хелминтози, цироза на черния дроб, хронични храносмилателни разстройства, псевдотуберкулоза, отравяния.

Ако храните неправилно вашите животни и те изпитват недостиг на витамин А и на мед, или прекалявате с даването на кисели треви, цвеклови листа и резанки, силаж. Нехигиеничните и влажни обори също водят до развитието на болестта. Косопад се проявява най-често при бременни и лактиращи овце, или е вродена при агнета в области , където има заболяване от гуша.

Първия признак на болестта е, като започне опадането на вълната и козината, които губят лъскавина, стават сухи и чупливи, променят цвета си. В по-късен стадий опадат вълната и козината в областта на врата, гърдите и отстрани на корема. В някои случаи вълната не се изтръгва от корен, а се пречупва малко над кожата и тези места приличат на остригани. Вълната може да опада на малки или големи петна в зависимост от основното заболяване, или от резки промени в храненето, а понякога опада цялото руно.

Характерно за алопецията е, че по кожата на животното няма никакви изменения, каквито се наблюдават например при крастата. Ако сте нарушили хранителния режим на овцете и това е довело до косопад, трябва веднага да се добавят подходящи минерали и витаминни смески в храната, но ако причината е някое от посочените заболявания търсете помощ от ветеринар за бързо лечение. За да получите качествена вълна трябва да положите грижи и внимание към вашите овце.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Рахит при агнетата и козлетата

Отглеждане на мъжки и женски агнета за разполод

Порода овце Ил дьо Франс

Когато овцете се готвят да стават майки