грахЗеленият грах е широко разпространена култура. Зърната на зеления грах представляват ценна висококалорична храна. Те съдържат голямо количество белтъчни вещества, въглехидрати, минерални соли и витамини.

Зеленият грах у нас се отглежда предимно като пролетна култура. Той има къс вегетационен период и рано освобождава площите за втори култури. Като бобова култура подобрява почвата с азот и е много добър предшественик. Зърната на гладкозърнестите сортове започват да покълнват при температура 1-2°С, а на набръчканозърнестите - при 4-8°С. За набъбването им е необходима много влага.

Грахът е сравнително студоустойчив. Стъблото и листата му издържат от -6°С до -8°C, но цветните пъпки и младият завръз се повреждат още при -2 и -3°С.

Дължината на вегетационния период на зеления грах от поникването до техническа зрелост варира в зависимост от сорта в твърде широки граници - от 60 до 85 дни.

Грахът е сравнително по-малко взискателна култура. Най-добре се развива на средно тежки, глинесто- песъчливи, богати на вар почви. На тежки и непропускливи, със застояла вода, както и на много песъчливи н бедни почви се развива лошо. Той не понася почви с кисела реакция. Растенията имат мощно развита коренова система и извличат хранителни вещества и влага от по-долните почвени пластове. Грахът се развива най-добре при влажен и хладен климат. При нашите климатични условия трябва да се сее рано напролет, за да се използва зимната и пролетната влага и да се развива през по-хладните и влажни месеци. Това дава възможност той да се отглежда в райони с по-сух климат и без напояване.

Почвените участъци, предназначени за зелен грах, наесен се торят с 1,5-2 кг калиев сулфат и 3-4 кг суперфосфат на 100 кв. м и се обработват на дълбочина 28-30 см. Напролет преди сеитба площите се брануват или култивират на дълбочина 8-10 сантиметра.

Гладкозърнестите сортове се сеят в края на февруари, а набръчканозърнестите - през първата десетдневка на март. Късните сеитби трябва да се избягват, защото от тях се получават ниски добиви. Засява се редово на 25-30/5 см или на двуредова лента 60+15-20/4-6 см, на дълбочина 6-8 см. За 100 кв. м в зависимост от едрината на семената са необходими 1,5-2,6 кг. При сеитбата се внасят 1,5-2 кг амониева селитра на 100 кв. метра.

През вегетацията посевите се окопават два пъти. За да се получат сигурни и високи добиви, препоръчват се две-три поливки. Първата се прави обикновено през втората половина на април, втората - във фаза масов цъфтеж, и третата (само за късните сортове) - в средата на юни. Полива се с умерени количества вода през хладните часове, за да се предпазят растенията от слънчев пригор. Излишната влага е много вредна за граховите растения.

Беритбата на ранните сортове започва от 23-25 май, на средноранните - от 5 до 10 юни, и на късните - от 15 до 25 юни. Обикновено се бере на три пъти. От 100 кв. м се получават 100-150 кг чушки или 40-70 кг зелено зърно. Набраната продукция трябва да се оползотвори още същия или най-късно на другия ден.