Направлението определя някой специфични операции

Оптималният срок за засяване на семената за късно полско производство на домати е от края на май до първото десетдневие на юни. Сортовете домати за късно полско производство се отглеждат чрез непикиран разсад, произведен на открити лехи с широчина около 1,20 м, височина 0,25 м. Сеитбената норма е до 2 г/ м2 или за получаването на разсад за 1 дка са нужни 20 г семена. За разсада се полагат необходимите грижи - напояване (особено важно до поникването), плевене и борба с болести и неприятели.

Общи правила

Преди разсаждането, лехите с разсада се поливат много добре, за да се запази кореновата система на растенията. Площта, определена за разсаждане, трябва да е предварително обработена (след прибиране на предшественика) и наторена с 20-30 кг фосфорен, 10-20 кг калиев тор и 2-3 т/дка оборски тор. Доматите се засаждат в началото на юли на дълбочина 5-6 см над кореновата шийка. При по-леките почви засаждането е браздово (80х30 см), а при по-тежки почви се оформя лехо-браздова повърхност със схеми 100+60х30 см или 110+50х30 см. При засаждане на прераснал разсад, растенията се поставят под наклон и стъблото се покрива с почва до най-ниско разположения зелен лист.

Особености при поливането

Особено важно за растенията при засаждането им е да се напоят с оптимално количество вода (само да се навлажни почвата около растенията), защото силното навлажняване и охлаждане на почвата пречи за нормалното вкореняване и правилното им развитие.
През вегетацията растенията се окопават плитко на 5-6 см, 3-4 пъти в междуредието и в реда с леко загърляне на стъблата.

Подхранват се до два пъти с азотен тор около 20 кг на декар. Първото подхранване е 15-20 дни след засаждането, а второто 20 дни по-късно. Поддържането на оптимална почвена влажност от засаждането до края на вегетацията е необходимо условие за правилното развитие и получаване на високи добиви. От засаждането до началото на плододаването растенията се напояват през 5-7 дни с поливна норма от 30-40 м3 вода на декар, а след началото на плододаване до края на вегетационния период – през 8-10 дни с норма 25-30 м3. При недостатъчна влажност на почвата доматите се равиват слабо, листата им придобиват тъмнозелен цвят и през горещите часове на деня увяхват, плодовете им остават дребни и с лошо качество

Прекършването на върха подпомага узряването 

При късните домати важна грижа е регулирането на растежа чрез редовно колтучене. Прекършването на върха след формиране на оптималния брой цветни китки (според сорта), позволява нормално наедряване и навременно узряване на планираната продукция. Желателно е късните домати да се отглеждат двустъблено, като в зоната под първото съцветие се оставя добре развито разклонение от централното стъбло. Останалите колтуци се премахват като достигнат дължина 4-5 см. Върховете се прекършват над последното съцветие в края на август, като над него се оставят 1-2 листа. Растенията се прикрепват към колове или подпорна конструкция. Основните грижи през вегетацията са редовно плевене, окопаване и борба с болестите и неприятелите.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как да се борим с болестите причинени от патогенни бактерии по доматите

Началото на месец май е най-подходящото време за изнасянето на доматения разсад на открито

Доматеният миниращ молец е нов неприятел за България