Среща се обикновено при млади растения, понякога се причинява и от паразитни микроорганизми. Това е истинското сечене. Може да се появи в резултат от неблагоприятни условия, като високи или ниски температури, висока почвена влажност, голяма солева концентрация на почвения разтвор.

Сеченето се проявява в омекване и загниване на стъблата на младите растения, непосредствено над почвената повърхност или малко под нея. Повреденото стебло не може да задържи растението изправено и то пада като отсечено. Когато се отглежда гъст разсад, от начало се засягат отделни растения, след това се засягат съседните и се образуват големи петна от болни растения.

Специално разсаждане на изтеглен нависоко доматен разсад

Сеченето може да засегне и по-възрастни разсадни растения. При тях загива кората в основата на стеблото без да се засяга проводящата тъкан. Този разсад не поляга, но забавя развитието си, повяхва и изсъхва. Много рядко при вече засадени растения в областта на кореновата шийка може да се видят участъци от загнила тъкан. Тези растения могат да превъзмогнат повредите, но изостават силно в развитието си.

Кой разсад страда най-вече?

От сечене страда най-вече гъстият, прерасал и изнежен разсад. При висока влажност и повишена температура болестта се развива по-бързо. Повишена възприемчивост към тази болест имат обилно подхранваните с азот растения, особено ако се отглеждат при недостиг на светлина.

Производство на домати в полиетиленови оранжерии

Начин на действие

  • - При поникване на младите растения ако повредата е над почвата, пръскайте с 0,15% разтвор на превикур 607СЛ.
  • - Ако сеченето е на повърхността на почвата, се използва 0,05% разтвор фундазол или топсин М70ВП-0,07%.
  • - Веднага щом се забележат отделни изсечени растения, полейте с 0,2% разтвор на ортоцид 50(каптан), по 2-3 л на квадратен метър, след което при повишаване на температурата с цел да се избягнат повреди от препарата, разсадът се измива с чиста вода 1-1,5л на кв метър.
  • - Ако в лехата има образувани петна от изсечени растения, тези петна и растенията около тях се поливат с 3% р-р на син камък. След един час полетите растения се изскубват, като се внимава да не падне почва от разсада. Останалият здрав разсад се третира с ортоцид 50.
  • - Други правила за предотвратяване на сеченето са поддържане на оптимална температура и влажност, добър въздушно газов режим и добра почвена аерация.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Семена от домати за собствено производство на разсад

Особености на сеитбата за отглеждане на зеленчуков разсад

Какво влияе на качеството на зеленчуците