Със затоплянето на времето започва настъплението на охлюви и плужеци в насажденията. Как да се борим с тях, питат стопани, които миналата пролет са водили трудни битки с неприятеля.

Три схеми за държавна помощ тръгват на 9 март

Зеленчукопроизводителите от опит знаят, че на много места почвата е пълна с яйцата на охлювите и се чудят какви мерки да предприемат за опазване на растенията.

Покачването на температурите е знак, че скоро ще започнат проблемите с голите охлюви при голяма част от земеделските производители, коментира агрономът на Агри.БГ Атанас Иванов. Оптималните температури за развитието на яйцата на охлювите са 10-12 градуса.

Месец по-късно се появяват младите охлюви.

Атанас Иванов: Охлювите вредят по полските култури, складовите помещения, но с най-голямо значение са щетите по оранжериините култури. Нападат житни посеви, както и зеленчукови култури – зеле, маруля, моркови, картофи. Също така вредят по ягодите и декоративните растения.

Голите охлюви се хранят през нощта, а през деня се укриват под растителните остатъци и сенчести влажни места.

В ранни фази от развитието на житните култури те нагризват кълновете, а впоследствие увреждат и листата. При картофите, морковите и ягодите нагризват ямички в плода. При зелето и салатата правят правят прозочести нагризвания на листната маса.

Естественият биологичен враг на различните видове голи охлюви са птиците, къртиците и таралежите.

Борбата се води с продукти за растителна защита от групата на лимацидите.

Разрешени за употреба са продукти на базата на активните вещества металдихид и метиокарб. Методът на приложение е като продуктът се посипе върху почвата. Химикалите са устойчиви във влажно време, когато охлювите са най-активни.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Използването на пестициди изисква мисъл

Определиха 20-те вредители – основен приоритет на ЕС

ДФЗ: Допълнителна подкрепа за борба с телените червеи