Пикирането е презасаждане на младите разсадни растения на по-големи разстояния в парника или оранжерията. Пикираният разсад дава по-ранен добив от непикирания, тъй като пикираните растения са по-напреднали в развитието си, което позволява да се засадят на постоянно място при първа възможност и по-рано.

Пикирането е особено ефективно при ранните домати, ранния пипер, ранния патладжан, ранните краставици и тиквички, при ранното зеле и др.

Кога и как се пикира зеленчуковият разсад?

Пикирането започва, когато растенията образуват първия същински лист и продължава до появата на третия същински лист. Но практиката е доказала, че най-подходяща фаза за пикиране е при оформяне на два същински листа. Това е фазата на т. нар. „кръстосване". Краставиците обаче е най-добре да се пикират, когато семеделните листа заемат хоризонтално положение.

Има и друго правило: колкото условията са по-неблагоприятни, толкова по-възрастен трябва да се пикира разсадът, без обаче да се допускат увлечения в това отношение.

Най-често се пикира разсад направо в торово-почвена смеска, разстлана в парника или оранжерията на дебелина 14-16 см.

Разсадът, който ще се пикира, се изважда от влажната почва внимателно, без да се разкъсват корените му. Ако отделни корени са много дълги, те се прищипват, за да не се подгъват при пикирането.

Мястото, където ще се пикира разсадът, се маркира на съответните разстояния според културата: 12х12 см за краставиците и тиквичките, 10x10 или 10х12 см за доматите и патладжана, 8х8 см за пипера, 5х5 см за зелето, салатата, марулята.

Разсадът се пикира се със специално направено колче или „под пръст". Растенията се пикират на 2-3 см по-дълбоко от дълбочината, на която са били преди пикирането. Внимава се коренчетата на пикираните растения да не се подгъват.

„Под пръст" трябва да се пикира разсад само при добри физични свойства на почвата и много добра предварителна почвена подготовка.

Веднага след пикирането всяко растение се полива със затоплена вода с канче.

Какво е предимството на пикирането в саксийки или кофички?

Разсад, пикиран в глинени саксийки, пластмасови кофички и др. запазва много добре кореновата си система при изваждането му за разсаждане на постоянно място, благодарение на което растенията не спират растежа си. Това е много важно, особено за бързото прихващане на краставиците и тиквичките, които понасят по-трудно разсаждането.

Пикирането на разсада в кофички е лесно приложимо и може да даде добри резултати: по-ранни, по-качествени и по-високи добиви.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Избор на култури за зеленчуковата градина

Ревенът - богат на витамини

Кои са по-важните болести при краставиците

Листна плесен при доматите

Сечене по разсада на доматите