патладжанНай-благоприятни температури за растежа и развитието на патладжана са в границите между 20 и 30°С. При тези топлинни условия и при 80% почвена влажност семената покълнват на 6-ия - 8-ия ден след сеитбата, а при температура 1.3 - 14°С - едва на 18-ия - 25-ия ден. Ако се намират продължително при температура 13-15°С, растенията постепенно пожълтяват и загниват. Особено младите растения не понасят понижаване на температурата около 5-10°С. Температура -0,5°С действа пагубно на патладжана.

За масовото окапване на цветовете на патладжана през лятото оказва влияние комплексът от външни условия. Основно значение имат много високите денонощни температури и ниската въздушна влажност. През есента, когато съчетанието на тези фактори се изменя в благоприятна насока, плододаването на патладжана се подобрява чувствително.

Не бива да се забравя обаче, че това явление се дължи и на влиянието на други външни фактори - почвено засушаване, резки температурни колебания и др.

Отглеждането на патладжана като подкултура между овощните дървета не е за препоръчване. Патладжанът обича светлина и слънчевото греене и не понася засенчване.

Големите изисквания на патладжана към почвата се дължат на високата чувствителност на кореновата му система към топлинния, хранителния и водния режим на почвата.

При отглеждане на рохкава и топла почва, богата с хранителни вещества и водопропусклива, кореновата система на патладжана расте равномерно във всички посоки и достига значителна дълбочина. При отглеждане на патладжана на тежка, глинеста почва корените нарастват слабо, растенията страдат от вертицилийно увяхване, столбур и други болести и не издържат засушаване.