С отглеждането на рукола се занимават малко земеделски производители. За съжаление тя не е твърде популярна култура и може да се намери обикновено само в големите търговски вериги, където цената й е достатъчно висока.

Руколата - пикантната италианска салата, наричана още „салата на красотата”, заема едно от първите места в челната десетка на зелените зеленчуци по съдържание на провитамин А, който още се нарича витамин на красотата.

За храна се употребяват младите листа, получени след около 35-40 дни от засаждането на семената, с дължина около 7-8 сантиметра (в по-старите листа се появява горчивина), които предварително се намачкват с ръце, поливат се със зехтин, добавят се по желание домати, сирене и малко оцет или лимонов сок. Руколата особено се цени от гурме обществото, а кулинарите просто са луди по нея.

Руколата е доста непретенциозно и невзискателно растение. Тя се отличава и с това, че през лятото може да даде не една, а две реколти. Руколата се отглежда по едно и също време с марулята и спанака. Най-доброто време за засаждането на рукола е ранна пролет през април-май, когато времето все още не е станало прекалено горещо, защото тя обича по-хладно време с температури до около 25ºС. На открито може да се отглежда рукола от края на март до края на октомври, а в оранжерии – целогодишно, благодарение на късия вегетационен период.

Желателно сеитбата на руколата е да се извършва на етапи, през 14-20 дни, за да има ритмичност в предлагането на пазара. За 100 м2 са необходими 40 г семена, а за 1 декар около 500 г. Сеитбата е на дълбочина около 1 см, по схеми 15-20/3-5 см, 20/20 см, 30-40/8-10 см и 30-40 /10-15 см. Оптималната температура за прорастване на семената е 16°С. При оптимална влажност на почвата семената поникват от 3 до 5 дни след сеитбата. Във фаза 2-3-ти лист растенията се прореждат на указаната по-горе гъстота.

Относно избора на почва за отглеждане на рукола няма специални препоръки, достатъчно е тя да бъде богата на хранителни вещества, рохкава и добре хидратирана, за да се получат крехки, едри и приятни на вкус листа.

През лятото на открито руколата се развива напълно за около четири седмици, а при зимно отглеждане в оранжерии за около 5 седмици. Трябва да откъсват първо най-външните листа и то от основата. Руколата е бързо развиващо се растение и колкото повече листа берете, толкова повече нови то ще дава. Набраните листа се съхраняват в хладилници при температура от 0-15ºС и влажност 95%. Не трябва да се замразяват.

Младите листенца, с лекия си аромат на орехи и горчица, са особено вкусни и нежни. Предпочитания се дават сортовете „Рококо” и „Пасианс”.

За да получите реколта на перваза на прозореца, семената рукола се засяват в саксии или специални контейнери през февруари. Важно е да се следи дали расте бързо на височина. Трябва да се осигури добро осветление и своевременно поливане и много скоро ще получите прекрасна свежа салата.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Аспержите - нетрадиционен, многогодишен зеленчук

Средно ранни и късни сортове домати

Сортове пипер