Куполната оранжерия е един от начините за отглеждане на зеленчуци. Той бива предпочетен от бивша медицинска сестра, която сега активно се занимава с производство на домати. Дори е малко да се каже, че просто отглежда тази култура. Всъщност, румънската фермерка е увлечена да събира различни семена. Към днешна дата тя е отгледала над 160 сорта, информира Agrointel.ro.

Оранжерийни зеленчуци на биопроизводител жънат успех в голяма верига

Луминита Пуджаде е омъжена за французин, който дълги години е бил управител на супермаркет. Десет години те живеят близо до Париж. Двойката се запознава, докато Пуджаде е медицинска сестра в Букурещ. Според традицията на смесените бракове, те използват годишната почивка, за да гостуват в Румъния. Един път се отбиват до приятелка в затънтено село. Явно тогава се заражда идеята един ден и те да открият такова спокойствие сред природата. През 2008 г. купуват стара къща, която възнамеряват да използват само като ваканционна вила. След ремонт Пуджаде и съпругът й обаче решават да се настанят в къщата и да заживеят в Румъния. Те са хора, които винаги са живели в града. Нямат нищо общо със селския свят или градинарството. Пуджаде обаче е въодушевена от идеята да започне да отглежда зеленчуци.

След проучване на начините за отглеждане румънката установява, че във френските сайтове може да намери повече подробности и специфики на фермерската работа, отколкото в румънските. Научава се да прави разсад. През 2014 г. открива френски сайт, в който се обменят семена – semeur.fr. Поръчва семена от един млад френски фермер, който по-късно пристига в селото им и им помага в градината.

Когато дойде, той остана два дни и постоянно копаеше в градината. Също толкова луд като мен, но по-млад. В сайта за обмен на семена открих и куп сортове домати, които привлякоха вниманието ми и започнах да отглеждат тази култура. Видях, че доматите са красиви. Чаках семената да поникнат, да видя плодовете, чувствах се като дете, което чака играчка, разказва Луминита Пуджаде.

През 2020 г. румънската фермерка разполага вече с 400 кв. м площ, на която отглежда домати, чушки и други зеленчуци. Използва оранжерии с куполна форма. Всяка една от тях е с диаметър 7,5 метра.

Исках да направя нещо по-различно от това, което виждах около себе си. Докато търсех в интернет оранжерии, прочетох, че циркулацията на въздуха е по-добра в куполните, отколкото в тунелните. Имах приятели, които изграждаха такива оранжерии и ми помогнаха да направя своите, споделя Пуджаде.

В една от оранжериите тя отглежда само чушки, а в другите три – домати. В момента къщата й е пълна с торби със семена. Истински запленена е от идеята да се докосне до всички сортове домати.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Заработи най-голямата оранжерия на покрив

Предимства на оранжерията термос

Агроиновации: Как работи една автоматизирана оранжерия