Времето преди непосредственото изнасяне на разсада е много отговорно,трябва да се следи разсада да не прорасте, защото тогава прихващането му се затруднява, от друга страна трябва да вземете мерки за неговото закаляване. Използвайте всяка възможност,когато температурата е нормална и не вали, за да го откривате и аклиматизирате.


Разсаждане на пикиран доматен разсад. Растенията се разсаждат по кавали, по средата на склона на кавала, на разстояние 50-60 см едно от друго, а разстоянието между кавалите да е 70-80см. В почвата растението трябва да е заровено на 5см по- дълбоко, отколкото е било в кофичката. Ако разсаждате по две растения в дупка, разстоянието трябва да се увеличи с по 10 см, за да има повече простор за развитие. За предпочитане е разсаждането по едно растение в дупка, тъй като това създава по-добри условия за развитието му и за обработка на почвата.


Специално разсаждане на изтеглен на високо разсад. Когато разсада е прораснал трябва да го засадите в почвата, не само с корените, но и с част от стъблото му, но не вертикално а под наклон. Изкопавайте продълговата ямка за посаждане и поставете в нея корените и част от стъблото в хоризонтално положение, а върха изправете. Така корените няма да попаднат много надълбоко в студените пластове на почвата, където ще страдат от липса на кислород. Заровената част от стъблото ще си пусне допълнителни корени, за да се храни и така ще се засили, а надземната част трябва веднага да се превърже към кола за да вземе вертикално положение. Важно условие за прихващането на разсада е правилното му поливане. След засаждането се прави поливане на ръка от корен на корен. За всеки корен трябва да се излее бавно, с изчакване, по 2 - 2.5 л. вода, която да попие и стигне до корените. До пълното прихващане почвата се поддържа умерено влажна.
Коловете на разсадените индетерминантни домати трябва да набиете веднага след разсаждането им. Колът трябва да забиете откъм страната, от която духат преобладаващите ветрове. Те трябва да са високи около 2м и да не са много дебели. Привържете растенията към тях с ивици от стари памучни платове, привързването се прави под лист, а не под съцветие. Материята за привързване трябва да образува осморка между кола и стъблото на растението. Тъй като доматите извличат много хранителни вещества от почвата, добре е да се подхранват допълнително. Това се прави два пъти - при образуването на първите плодове и когато започне редовната беритба .Подхранването се прави преди поредното разрохкване на почвата около растенията с по 15-20 гр амониева селитра на кв м.
Имайте в предвид, че колорадският бръмбар напада и доматите, особено ако в съседство има картофени засаждения.


Какво представлява колтученето и защо е нужно. Чрез колтученето се регулират растежът и плодородието, то влияе силно върху сроковете за узряване и качеството на плодовете. Същността на колтученето се състои в премахването на страничните леторасти, които се образуват в пазвите на листата по главното стъбло. То трябва да се прави редовно и да не се допуска колтуците да станат по-дълги от 4 - 5 см. Колтученето е задължително при високостеблените домати. Леторастите се прамахват чрез прищипване с пръсти или с ножче, важно е да се отделят гладко от стъблото. Нискостеблените домати не се колтучат.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Професионално торене на домати отглеждани на открито

Тънкости за повече домати

Ранно и средно ранно полско производство на патладжан