Крайно време е да привършите с дълбоката обработка на градината. Разбира се преди това трябва да сте изрязали зелето и карфиола и да сте извадили кочаните. Премахнете и всички растителни остатъци, изнесете ги извън мястото и ги изгорете, защото са убежище на паразити и зарази.

В южните части на страната може да се засеят моркови, магданоз, салати. В края на декември вече се засяват ранните домати за разсад, който след това ще настанявате в полиетиленовите оранжерии. Ако са ви необходими стръкове за 100 кв. м площ, купете около 3 г семена.

Рътените картофи по-лесно поникват. В края на декември и началото на януари ще се залагат клубените, те трябва да са здрави и да са с тегло около 70-80 г.

Почистете градинския инвентар и го приберете, за да не изгнива и ръждясва навън. Дървените колове, които са били опора на зеленчуците и цветята също приберете на сухо. Ако забележите, че стъблата им са напукани, почистете ги, защото в дупчиците са се настанили неприятели.

Ще ви е необходим торопочвената смес за разсада. Ако сте пропуснали хубавите есенни дни, трябва да побързате докато още земята не е замръзнала. Стегнете съоръженията за отглеждане на разсада. Изкопайте траповете в полиетиленовите оранжерии, набавете си покривен материал. Ако парниците са със стъклени покрития, проверете рамките и подменете счупените стъкла.

В избата все още е пълно с пресни зеленчуци. Няколко пъти в месеца преглеждайте оставените за съхранение чушки, домати, зеле и отстранявайте повредените и болните, защото заразата бързо се прехвърля и на здравите.