
Първите сведения за използването на чесъна от човека се отнасят за времето на неолита. В древния Египет чесънът се е считал за ценен хранителен продукт. В древно египетски папирус, отнасящ се към 1600 г. пр.н.е., се описват вълненията на строителите на пирамидите поради нередовното им снабдяване с чесън. За неговото лечебно приложение свидетелства рецепта, написана на клинопис на глинена плочка, отнасяща се към 3000 г. пр.н.е. Чесънът се споменава в Библията, а така също в свещените книги на древна Индия и Китай. Знаменитият древногръцки лекар Хипократ счита чесъна за лекарство, подобряващо храносмилането.
По заповед на император Нерон римските легионери редовно получавали чесън за „поддържане на бойния дух”. През средните векове чесънът имал твърде широко приложение като лечебно растение.
Навсякъде чесънът се използва като подправка на ястия, колбаси, консерви, туршии, маринати и др. У нас и в някои други страни чесънът се използва през цялата година. През пролетните месеци се използва почти изключително зелен чесън, а през останалото време - зрели луковици. Лютивите сортове чесън съдържат голямо количество етерични масла (0,005-0,009%). На това масло се дължи специфичният вкус и миризма на чесъна. За консумация в прясно състояние се предпочита слабо лютив чесън. Той има силно бактерицидно действие поради съдържащия се в него гликозид алицин. Това свойство се използва широко в лечебната практика, главно при чревни заболявания и профилактично против епидемични заболявания.
Чесънът е богат на хранителни вещества. В зеленото растение по времето, когато започва да се образува луковицата, се съдържат 7,5-10% сухо вещество, 1-2,5% захари, 1,6-2,1% сурови белтъчини и 1,4-2,2% целулоза. Зелените части, на растението са богати на витамин С - 55 мг на 100 г сурова маса. В зрелите луковици се съдържа 35-42% сухо вещество (в кромида около 10-12%). Чесънът се характеризира също с много високото съдържание на белтъчини - 6,7-8%.
Интересен е и витаминният състав на луковиците. В 100 г ядлива част от луковицата се установени 10 мг витамин С, 0,60 мг витамин В6, 1,2 мг никотинова киселина, 0,08 мг витамин В2 (рибофлавин), 0,08 мг витамин В1 (тиамин). Сред зеленчуците чесънът изпъква с наличието на значителна концентрация на никотинова киселина и витамин В6. Луковиците практически са лишени от каротин, но в листата се съдържат 2-2,5 мг на 100 грама.
Въпреки ценните хранителни качества консумацията на чесъна се ограничава от съдържанието на серни съединения, които, приети в по-голямо количество, действат неблагоприятно на човешкия организъм.