Кога се бере пиперът и какви са добивите от него?

Беритбата на пипера започва през първата половина на юни в южните райони на страната и след 20 юни в северните и продължава, докато падне първата есенна слана, която унищожава растенията, - до края на октомври в южните райони на страната и до края на септември или началото на октомври в северните.

Пиперът от ранното производство и от късното за приготвяне на туршии се бере в техническа зрелост, а пиперът за мариноване и сушене - в ботаническа.

С беритбата на пипера не бива да се закъснява. Достигнали желаната зрелост, плодовете на пипера (пиперките) трябва да се откъснат веднага. В противен случай добивът намалява.

От 1000 м2 се получават средно 4000-5000 кг от ранния пипер и 2500-4000 кг от средно ранния и късния.

Какво е техническа и какво е ботаническа зрелост на пипера?

В техническа зрелост плодовете на пипера са зелени, но с добре изразени вкусови качества и с типичната за сорта големина, форма и гланц.

В ботаническа зрелост плодовете на пипера имат освен типичната за сорта големина и форма, но и характерното червено оцветяване, гланц и вкус на зрелите плодове.