Предпосевната обработка и особено профилирането на почвата при морковите, магданоза н пащърнака са твърде специфични. Те са обусловени от биологичните особености на растенията да формират продуктивните си органи (за които се отглеждат) в почвата. Ето защо е необходимо с тези мероприятия да се създадат условия на оптимален воден, въздушно-газов и топлинен режим за кореноплодите.

Ако е пропуснато есенното торене с минерални торове или с добре разложен оборски тор, това може да се направи с предсеитбената обработка на дълбочина 25 см. След това почвата се профилира с машини, с плуг или на ръка (на малки площи) на бразди с височина 20-25 см, широчина 30 см и разстояние между браздите 50 см. Профилирането на почвата на бразди осигурява по-доброто й огряване и дрениране и оптимално нарастване на кореноплодите. Върху предварително заравнените бразди се засява на дълбочина 2-3 см, редово на 15 см между редовете или разпръснато, с посевна норма 0,600 кг семена на декар.

Сортове магданоз

Желателно е, особено когато се използват рътени и яровизирани семена, посевите да се покриват (мулчират) с тънък слой добре разложен оборски тор.

Защо трябва да се мулчира?

  • - С мулчирането се осигурява по-добро затопляне на лехите,
  • - Запазва се влагата и се осигурява по-бързо поникване на семената,
  • - Подхранва младите растения.

Морковите за ранно производство се засяват в средата на февруари за южните райони и в началото на март за оставалите. В същите срокове се засяват магданозът и пащърнакът. Средно ранните сортове се засяват в началото на март, а морковите за съхранение през зимата - през април.

Грижи за посевите

Грижите за посевите през вегетацията започват с плевенето. Ако се закъснее, плевелите изпреварват културните растения и ги засенчват и задушават. Желателно е посевите да се плевят, а не да се пръскат с хербициди, които са вредна и се натрупват и задържат в кореноплодите. След това посевите се окопават, поливат се и се плевят редовно. Засушаването, макар и за кратък период, влошава качеството на кореноплодите.

Морковите за връзки се прибират, когато кореноплодите имат диаметър 1,5 см. За съхранение през зимата се прибират през октомври.

Съвети за борба с вредителите по морковите

Листата на магданоза се изрязват периодично и след това посевите се подхранват с минерални торове (по 15 кг калиев сулфат и суперфосфат и по 10 кг/дка амониева селитра) или с течен минерален тор и се поливат обилно.

Посевите от пащърнак се прореждат, когато растенията имат кореноплоди над 3,5 см, от които се правят връзки. Кореноплодите за пазара и за консервиране се прибират през октомври, но посевите могат да презимуват на полето през зимата без повреди.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Избор на култури за зеленчуковата градина

Съхранение на кореноплодни зеленчуци в ровници

Моркови - изисквания към външните условия