Тазгодишните метеорологични условия - липсата на влага и валежи на много места, може да допринесат за късната сеитба на рапица. Заради така стеклите се обстоятелства, редица фермери ще предпочетат за засеят своята култура в края на септември, надявайки се на по-добър почвен слой, вместо през август или началото на септември.

Борси: Задава се рекордна реколта от слънчоглед

Като цяло делът на рапицата в България намалява все повече в последните години. Производителите се примириха, че сеитбата на културата ще бъде свързана със загуби. Въпреки това, късната сеитба на рапицата може и да си струва.

Агри.БГ разговаря с агронома Атанас Иванов, който дава полезни съвети за всички земеделски производители, които ще предпочетат за засеят рапицата през месец септември. 

1. До кога може да се сее рапицата и какво се счита за късна сеитба?
С изключение на голяма надморска височина, датите на сеитба са обичайни - до началото на септември. Тогава температурите на земята обикновено все още са достатъчно високи .

Около 5 септември е оптималният срок за сеитба на културата. Въпреки това обаче в по-топлите райони на страната - Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, сеитбата може да се изтегли и до края/средата на месец септември.

Сеитбата на рапицата обикновено приключва около 20 септември. В последните години на места дори приключва в началото на октомври. Това разбира се не влияе на развитието й. Напротив, дори на места се развива по-добре от ранната сеитба.                           

Колкото по-късна е сеитбата, толкова по-важна е добрата оран. Важното е оптималната структура на почвата, така че семената да покълнат бързо и да се развият добре, когато са в начална фаза – четвърти лист.

2. Кои сортове са съвместими с късна сеитба?
Някои сортове зимна рапица определено са по-толерантни към късна сеитба от други. Експериментите на производителите на рапица и официалните съвети на експертите показват, че късната сеитба може да се справи добре регионално след доста сухи сеитбени условия като 2019 и 2020.

Снимка на рапица - Фермер.БГ

3.Сеитбени норми за късната рапица?
Нормите за сеитба трябва да се увеличат от 5 септември, при благоприятни условия за поникване около 50 семена / м². В трудни условия на поникване около 60 семена / м².

В краищата на полето е полезно да увеличите нормата на посев с около 10 до 15 % на ширината на сеялката. Буферната ивица предпазва културата от плевели и вредители.

4. Как да се справим с вредителите?
Борбата с неприятелите трябва да започне веднага при откриване на неприятеля на полето. Докато рапицата е малка, тя е много уязвима и щетите от неприятелите могат да компрометират сериозно добивния потенциал на културата. Икономически най-важният неприятел през есента е рапичната стъблена бълха. ПИВ за начало на борбата е 4бр/м2. Инсектициди на базата на органофосфорните или перитроидните продукти ще свършат работа.

5. Все още ли е необходим борбата с плевелите и защитата на растенията?
Не използвайте пестициди в периоди на стрес, така че растежът на растенията да не спре. Препоръката е да се използва хербициди с почвен ефект за добър и чист старт на културата. Преди да започне развитието си през пролетта трябва да се третира с вегетационен хербицид.

Цените на зърнените култури: Рязко покачване при пшеницата

6. Колко дълго трябва да се проверява по-специално бълхите от рапица през есента?
Основният приток на бълхи може да се очаква около средата на септември. Късните семена трябва да се проверяват до навлизане в зимен покой. Възможна е и късна зараза с бълхи.

Болестите и броят на вредителите често са значително по-малки при късните дати на сеитба. Границата на отклонение е по-ниска за късна сеитба.

7. Необходимо ли е азотното торене в рапичното семе през есента?
Не е необходимо допълнително общо торене с азот през есента, докато в почвата все още са налични 30 до 50 кг азот. По-високото приемане на хранителни вещества не е препоръчително в оставащия по-кратък период на растеж.

Според новата наредба за торене , азотът, внесен през есента, трябва да се вземе предвид при определяне на необходимостта от зимна рапица през пролетта.

8. Какво си заслужава при неблагоприятни ситуации при реколтата от рапица?
При неблагоприятни места на полето, прилагането на поддържащи хранителни вещества може да насърчи растежа на рапицата. Те включват микроелементи, биостимулатори или соли.